Καθώς η επιβάρυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσες μας εντείνεται χρόνο με το χρόνο, ποσοτικά και ποιοτικά, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να εντείνουμε και την αποτελεσματικότητα της δράσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών μας.
Σε αυτή την προσπάθεια καταλυτικό ρόλο θα έχει το νέο ερευνητικό σκάφος «Aegean Explorer». Είναι ένα παλιό σκάφος, πολύ καλής κατασκευής, που για σχεδόν 50 χρόνια ταξίδευε στις θάλασσες του κόσμου, ενώ τα τελευταία 6 χρόνια παρέμεινε παροπλισμένο και είχε περιέλθει σε κακή κατάσταση. Το σκάφος αυτό παραχωρήθηκε στις αρχές του χρόνου στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε χαμηλή τιμή και μεταφέρθηκε σε καρνάγιο της Σάμου.
Χρειάστηκαν 4 μήνες πολύ σκληρής και εντατικής δουλειάς από πολλούς άξιους τεχνίτες (μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, ελασματουργούς, κα), οι οποίοι με πραγματικό μεράκι και φιλότιμο μετασκεύασαν και αναβάθμισαν αυτό το παλιό σκάφος, καταφέρνοντας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ένα μικρό άθλο. Έτσι πλέον το «Aegean Explorer» μπορεί να στηρίζει τις δράσεις έρευνας και θαλάσσιας προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες προγραμματίζεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου. Το «Aegean Explorer» θα ταξιδεύει παράλληλα με τα σκάφη «Ναυτίλος» και «Πηνελόπη» του Αρχιπελάγους.
Το εγχείρημα αυτό έγινε πραγματικότητα με ιδίους πόρους και με την ανεκτίμητη συνδρομή φίλων και υποστηρικτών του Αρχιπελάγους, ανθρώπων που μοιράζονται μαζί μας την ίδια ανησυχία για την προστασία των θαλασσών μας.
Αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας, το «Aegean Explorer» έχει πλέον επιστημονικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει multibeam sonar για την τρισδιάστατη απεικόνιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, scanner βιομάζας για την εκτίμηση της βιομάζας των ιχθυαποθεμάτων, ROV (τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα), σύστημα ρομποτικής χαρτογραφικής κάμερας για βάθη έως 300 μέτρα, αυτόνομο σκάφος χαρτογράφησης οικοτόπων (που μπορεί να χαρτογραφεί αυτόνομα σε προκαθορισμένες πορείες για > 6 ώρες), ειδικά εξοπλισμένα καγιάκ για χαρτογράφηση οικοτόπων, αδιάβροχο drone, υδρόφωνο για καταγραφές υποβρύχιας ακουστικής, γερανό για δειγματοληψίες σε βαθιά νερά καθώς και καταδυτικό σταθμό. Τις επόμενες εβδομάδες θα εξοπλιστεί και με μόνιμο εργαστήριο για την ανάλυση της ποιότητας των πόσιμων και θαλασσινών νερών καθώς και για μικροπλαστικές αναλύσεις. Μπορεί να φιλοξενήσει 25 άτομα πλήρωμα.
Έπειτα από το πρώτο σύντομο δοκιμαστικό ταξίδι, το Aegean Explorer ξεκίνησε τη δράση του και ταξιδεύει αυτές τις μέρες από το βόρειο Αιγαίο προς τις μικρές Κυκλάδες με 21-μελές πλήρωμα από 14 χώρες. Πρώτος σταθμός μας είναι η μικρή Δονούσα, απ’ όπου θέλουμε να μοιραστούμε σήμερα μαζί σας αυτό το σημαντικό βήμα για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.