Ερώτηση προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε (15/01/10) ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο.

Η αφορμή δόθηκε από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Αναστασία Μήλιου, Υδροβιολόγος – Συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας & Δράσεων Προστασίας του Αρχιπελάγους στην εφημερίδα “Σταθμός” της Κω, και στην οποία αναφερόταν με στοιχεία στη δραστική μείωση των ιχθυαποθεμάτων, στον οικονομικό μαρασμό της παράκτιας αλιείας και στην ανεπαρκή λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Αλιείας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Κυρία Υπουργέ

Από έρευνες που υλοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου (όπως π.χ. από την ερευνητική ομάδα Αρχιπέλαγος ΙΑΠΕ), απειλούνται τα σπάνια και ιδιαίτερα παραγωγικά ενδιαιτήματα των θαλασσών μας, όπως είναι τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και οι ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφυκών.

Η καταστροφή των παραγωγικών οικοτόπων έχει παράπλευρες συνέπειες που οδηγούν στην δραστική μείωση των ιχθυαποθεμάτων και στον οικονομικό μαρασμό της παράκτιας αλιείας.

Ενδεικτικά αναφέρεται η καταστρατήγηση της επιβαλλόμενης υπόστασης από το ευρωπαϊκό δίκαιο του 1,5 μιλίου από τις ακτές και η πλημμελής τήρηση των κανονισμών.

Επιπροσθέτως, ενώ έχει θεσμοθετηθεί το κέντρο ελέγχου αλιείας όλων των πάνω από 15 μέτρα σκαφών, δορυφορικά, μέσω του VMS, μια ακριβή και ιδιαιτέρως χρήσιμη επένδυση που πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος, αυτό δεν χρησιμοποιείται ή υπολειτουργεί.

Με δεδομένη την ευαισθητοποίηση, πέραν των διαφόρων περιβαλλοντικών και όχι μόνον φορέων, των τοπικών κοινωνιών και την αγωνία των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων,

Ερωτάστε κυρία Υπουργέ,

1. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε το κέντρο ελέγχου αλιείας;
2. Τι άλλα μέτρα προβλέπονται να ληφθούν από το Υπουργείο σας για την διαφύλαξη και προστασία του φυσικού μας πλούτου και την διασφάλιση της δυνατότητας επιβίωσης των επαγγελματιών του κλάδου της αλιείας συμπατριωτών μας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ηλ. Ζωίδης»