Monachus monachus
Μήκος:
2-3 μέτρα
Βάρος:
300 – 350 κιλά
Διάρκεια ζωής:
>45 έτη
Διατροφικές συνήθειες:
Βενθοπελαγικά ψάρια και κεφαλόποδα.
Περιβάλλον:
Παράκτιο είδος, παρατηρείται κοντά σε ακατοίκητες βραχονησίδες και βραχώδεις ακτές, περιοχές που η πρόσβαση για τον άνθρωπο είναι δύσκολη.
Ξεχωριστά χαρακτηρηστικά:
Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος της μεσογειακής φώκιας είναι σκούρο καφέ από πάνω και πιο θαμπό στην κάτω μεριά.
Τάσεις πληθυσμού:
Το είδος χαρακτηρίζεται ώς ‘’απειλούμενο’’ στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κόκκινη Λίστα της IUCN (παγκοσμίως). Είναι ένα απο τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο καθώς ο συνολικός πληθησμός εκτιμάται στα 350- 450 άτομα στην Μεσόγειο. Παρόλο που τα νερά γύρω από την Τουρκία και την Ελλάδα αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο του είδους, έρευνες προτείνουν πως μόνο 200 άτομα έχουν παραμείνει σε αυτά.
Κύριες απειλές:
H καταστροφή των οικοτόπων, η ηθελημένη θανάτωση και η υπεραλίευση.
Στις θάλασσες όπου η αλιεία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω κακής διαχείρισης και καταστροφικών παράνομων πρακτικών, οι αλιείς μικρής κλίμακας και οι φώκιες παίζουν ενάντια ο ένας στον άλλον, καθώς αναζητούν και οι δύο τους μειωμένους αριθμούς ψαριών. Οι ψαράδες μερικές φορές υφίστανται ζημίες ως αποτέλεσμα των φωκών που βλάπτουν τα δίχτυα τους και κυνηγούν τα αλιεύματά τους. Η σύγκρουση αυτή συχνά οδηγεί στον θάνατο των φωκών. Είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία των ειδών από την εξαφάνιση τους στη Μεσόγειο. Παράκτιες και αλιευτικές κοινότητες πρέπει να εργαστούν από κοινού με τους επιστήμονες για να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των εναπομεινάντων πληθυσμών των ειδών αυτών.
Κατάσταση: