Θαλάσσιες Χελώνες

Είδη Θαλασσίων Χελωνών

Caretta caretta

Illustration of Caretta carettaΜήκος:

1.0 – 1.5 μ.

Βάρος:

~130 κιλά

Διάρκεια ζωής:

30 – 62 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Βενθοπελαγικά ψάρια,καρκινοειδή και κεφαλόποδα.

Περιβάλλον:

Πελαγικό (π.χ. συνήθως παρατηρείται σε ανοιχτά νερά), παράκτια & χερσαία – βγαίνουν στη στεριά μόνο για να φωλιάσουν. Τρέφονται συχνά πάνω από θαλάσσια λιβάδια φυκιών.

Τάσης πληθυσμού:

Το ακριβές μέγεθος του πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους, δεν το γνωρίζουμε. Παρ' όλα αυτά, μέσα στη Μεσόγειο ο πληθυσμός υφίσταται σημαντική μείωση. Βασικές περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα (οι κυριότερες είναι στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) αποτελεί και η Κύπρος και Τουρκία.

Κύριες απειλές:

Απώλεια ή φθορά των παραλιών ωοτοκίας, συγκρούσεις με μικρά ταχύπλοα σκάφη, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και την κατάποση πλαστικών και συντριμμιών. Κατά το έτος 2000, περίπου 29.000 χελώνες πέθαναν ως παρεμπίπτον αλίευμα στη δυτική Μεσόγειο. Οι επιστήμονες συνιστούν αυτό το είδος να θεωρείται απειλούμενο τουλάχιστον στη Μεσόγειο.

Κατάσταση:

Υπολείπονται στοιχεία (LC)

Chelonia mydas

Chelonia mydas_Green TurtleΜήκος:

Έως 1.5 μέτρα

Βάρος:

~200 κιλά

Διάρκεια ζωής:

>80 έτη

Διατροφικές συνήθειες:

Οι ενήλικες είναι φυτοφάγοι, τρώνε φύκια και θαλάσσια λιβάδια. Οι νέοι τρώνε εχινόδερμα, τα μικρά καρκινοειδή και μέδουσες.

Περιβάλλον:

Πελαγικό (π.χ. συνήθως καταγράφονται σε ανοιχτά νερά), προτιμούν παράκτια & χερσαία οικοσυστήματα (έρχονται στη στεριά μόνο για να φωλιάσουν), ειδικά σε νερά πλούσια σε φύκια και θαλάσσια λιβάδια.

Ξεχωριστά χαρακτηρηστικά:

Ο χρωματισμός στο καβούκι και στο δέρμα είναι ποικιλόμορφο από μπέζ σε ολόμαυρο. Ξεχωρίζει από το την καρέτα καρέτα έχοντας μια οδοντωτή κάτω γνάθο και μόνο ένα νύχι σε κάθε πτερύγιο.

Τάσης πληθυσμού:

Έχει παρατηρηθεί παγκόσμια μείωση πληθυσμού στις λεκάνες των κύριων ωκεανών στη διάρκεια των τριών τελευταίων γενεών. Στο παρελθόν, η εμπορική εκμετάλλευση οδήγησε στη δραστική μείωση των αναπαραγωγικών πληθυσμών της Μεσογείου. Λιγότερα απο 400 ενήλικα θηλυκά παραμένουν στην περιοχή από τα οποία το 99% φωλιάζουν στις παραλίες της Κύπρου, της Τουρκίας και της Συρίας.

Κύριες απειλές:

Απώλεια ή  φθορά των παραλιών ωοτοκίας, συγκρούσεις με μικρά ταχύπλοα σκάφη, τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία και η κατάποση πλαστικών και συντριμμιών.

Κατάσταση:

Κινδυνεύοντα (EN)

Dermochelys coriacea

Demochelys coricea_Leatherback TurtleΜήκος:

Έως και 3 μέτρα (το μεγαλύτερο είδος θαλάσσιας χελώνας).

Βάρος:

400-600 κιλά

Διάρκεια ζωής:

30+ χρόνια

Διατροφικές συνήθειες:

Μέδουσες, ασκίδια και κεφαλόποδα.

Περιβάλλον:

Πελαγικό μεταναστευτικό είδος που συνήθως παρατηρείται σε ανοιχτά νερά. Βγαίνει στην στεριά μόνο για να φωλιάσει.

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Η δερματοχελώνα έχει σκούρο χρωματισμό, σχεδόν μαύρο, με διάσπαρτες άσπρες κουκίδες. Το καβούκι είναι στενό στο μεταγενέστερο κομμάτι. Δεν έχει νύχια στα πτερύγια.

Τάσης πληθυσμού:

Ο αριθμός των ενήλικων θηλυκών παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά >70% σε λιγότερο από μία γενειά. Στα μέσα του 20ου αιώνα το είδος έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Παρά τις προσπάθειες προστασίας του είδους, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως μόνο τέσσερις μεγάλες περιοχές ωοτοκίας παραμένουν στον κόσμο. Έχει παρατηρηθεί μερικές φορές στην Μεσόγειο και πιο σπάνια στα ελληνικά νερά.

Κύριες απειλές:

Εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, συλλογή των αυγών, ρύπανση και κατάποση πλαστικών. Επιπλέον, ορισμένες σημαντικές περιοχές ωοτοκίας απειλούνται από την τουριστική ανάπτυξη και την καταστροφή των οικοτόπων.

Kατάσταση:

Εύτρωτα (VU)

TOP