Σύνοψη

Η Μεσόγειος είναι μία μοναδική θάλασσα με εξαιρετική βιοποικιλότητα εντός των υδάτων της. Αν και αντιπροσωπεύει μόνο το 0,8% των θαλασσών σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει το 7% όλων των θαλάσσιων ειδών στον κόσμο. Η πλούσια βιοποικιλότητά της εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 25 “hotspots” που βρίσκονται στην ανατολική λεκάνη της και μόνο. Η λεκάνη αυτή καλύπτει την Λεβαντίνη και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η θάλασσα του Αιγαίου καλύπτει επιφάνεια ίση με 214,000 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτει χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά όπως και βραχονησίδες. Το Αιγαίο πέλαγος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και πλούσιες οικοπεριοχές από άποψη βιοποικιλότητας. Φιλοξενεί 12 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που κινδυνεύουν όπως και εκτεταμένες προστατευόμενες περιοχές προτεραιότητας ενδιαιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής υποστηρίζουν επίσης εκατοντάδες είδη ψαριών και χιλιάδες είδη ασπόνδυλων.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το μαγικό κόσμο των ελληνικών θαλασσών, αλλά το γεγονός ότι αυτή η βιοποικιλότητα εξακολουθεί να επιβιώνει φαίνεται να είναι καθαρά από τύχη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέτρα προστασίας ή διατήρησης. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση που όλες οι δράσεις του Αρχιπελάγους έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν.

Με περισσότερα από 18,000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ευρώπη, η παρακολούθηση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και των ειδών στην Ελλάδα δεν είναι ένα απλό έργο. Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Αρχιπέλαγος συλλέγει δεδομένα και παρακολουθεί τα σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας, αξιολογώντας τους οικοτόπους και τους πληθυσμούς, καθώς και τους παράγοντες που τους επηρεάζουν. Γνώσεις που αποκτούνται με τον τρόπο αυτό μας προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε επιτυχημένα και στοχευμένα σχέδια δράσης και διατήρησης..

Θαλάσσια Πανίδα

Οι ελληνικές θάλασσες υποστηρίζουν σπάνια βιοποικιλότητα θαλάσσιας πανίδας, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες είδη ψαριών, ασπόνδυλων και θαλάσσιων θηλαστικών. Πολλά είδη κητωδών (δελφινιών, φαλαινών), θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες, καθώς και η απειλούμενη με εξαφάνιση Μεσογειακή φώκια μπορούν να βρεθούν μόνο στο ανατολικό Αιγαίο. Οι ερευνητές του Αρχιπελάγους μελετούν αυτά τα σπάνια ζώα και  αναλύουν τις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης μεδουσών στα ελληνικά νερά.

Θαλάσσιοι Οικότοποι

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα, που βρίσκονται στο Αιγαίο, είναι τα θαλάσσια λιβάδια από Posidonia oceanica και οι ύφαλοι των βαθέων υδάτων.  Αυτοί οι οικότοποι φιλοξενούν υψηλά επίπεδα βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων πολλών, εμπορικά σημαντικών, ειδών ψαριών. Μπορούν επίσης να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών οικοσυστήματος, όπως τη δέσμευση του άνθρακα και την προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Το Αρχιπέλαγος προστατεύει τα παράκτια οικοσυστήματα, δεδομένου ότι αποτελούν βασικά σημεία σίτισης και αναπαραγωγής για τις θαλάσσιες χελώνες, τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια. Η ομάδα “Θαλάσσιας Προστασίας” μας εστιάζει τις προσπάθειές της για την καθιέρωση αποτελεσματικών σχεδίων διαχείρισης και διατήρησης τους.

Ανθρωπογενείς Δραστηριότητες

Χιλιάδες χρόνια τώρα η ανθρώπινη δραστηριότητα στο ανατολικό Αιγαίο είναι αδιαχώριστη από τη θάλασσα. Μπορεί να δει κανείς τις επιπτώσεις της στις εξής μορφές: την αλιεία και την ναυτιλία. Επίσης, ιδιαίτερα εμφανής είναι στην παράκτια αστική ανάπτυξη και τη ρύπανση των ακτών και των υδάτων. Πολύ συχνά αυτές οι δραστηριότητες έχουν καταστροφικές συνέπειες όπως τα θαλάσσια ατυχήματα, τις πετρελαιοκηλίδες και την εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων. Σε συνδυασμό, οι παράγοντες αυτοί προκαλούν μείωση της βιοποικιλότητας αποτρέποντας τις μελλοντικές γενιές να απολαμβάνουν την ομορφιά της Μεσογείου. Οι έρευνες του Αρχιπελάγους επικεντρώνονται στη διαχείριση της αλιείας και τον περιορισμό των κινδύνων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχουν αυτές στους ωκεανούς μας.

Τελευταία Video σχετικά με την Θαλάσσια Προστασία

End Overfishing – Ocean2012 (ελληνικοί υπότιτλοι)

Mία συμπαραγωγή των BirdLife International, GreenPeace, Ocean2012, Oceana Το Ινστιτούτο…

Surfrider Foundation Commercial- ”Glove”

Τα σκουπίδια δυστυχώς δεν συλλέγονται μόνα τους. Βοηθήστε μας να…

Το «Αρχιπέλαγος» στην ΕΡΤ

Το «Αρχιπέλαγος» στην εκπομπή «Ες αύριον τα σπουδαία», μία παραγωγή…

Surfrider Foundation Commercial- “Smackdown”

Η θάλασσα δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της. Βοηθήστε…

Τελευταία Νέα σχετικά με τη Θαλάσσια Προστασία

TOP