Ποιότητα Εδάφους

Σύνοψη

Για να αναπτυχθούν υγιείς και παραγωγικές καλλιέργειες είναι αναγκαία η καλή ποιότητα του εδάφους. Για το σκοπό αυτό η εργαστηριακή ομάδα του Αρχιπελάγους προσφέρει αφιλοκερδώς αναλύσεις ποιότητας εδάφους στους αγρότες, οι οποίοι επίσης ενημερώνονται για τις φυσικές μεθόδους αναπλήρωσης του εδάφους με θρεπτικά συστατικά. Το εργαστήριο μας παρέχει αναλύσεις των δειγμάτων εδάφους για τις ακόλουθες παραμέτρους : αμμωνία, ασβέστιο, χλωριούχο άλας, ελεύθερο χλώριο, χαλκός, σίδηρος, pH, μαγνήσιο, μαγγάνιο, νιτρικό άλας, νιτρώδες άλας, φωσφορικό άλας, φώσφορος.

Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων

Στο Αρχιπέλαγος διεξάγεται έρευνα για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με σκοπό την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της χρήσης των φυτοφαρμάκων και των ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες. Οι καταναλωτές και οι αγρότες ενημερώνονται σχετικά με αυτά τα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων μας, για τη διεξαγωγή δράσεων ευαισθητοποίησης, όπου αναλύονται οι κίνδυνοι από τη χρήση τοξικών των φυτοφαρμάκων, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Παράλληλα ενθαρρύνουμε τους αγρότες να επιλέξουν βιολογικές μεθόδους φυτοπροστασίας, έναντι της χρήσης των διαδεδομένων τοξικών χημικών. Η εργαστηριακή ομάδα μας συλλέγει δείγματα από ελαιώνες, αμπελώνες, περιβόλια και θερμοκήπια. Αναλύονται δείγματα καλλιεργειών, παραγόμενων προϊόντων ( π.χ. κρασί και λάδι ) καθώς και του χώματος. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αργή, αλλά σταθερή στροφή προς την βιολογική γεωργία από τους κατοίκους των νησιών. Παρ 'όλα αυτά, απαιτείται πολλή δουλειά για να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε μεγάλη κλίμακα.

Φυτοφάρμακα που Χρησιμοποιούνται στα Νησιά

Soil Quality (2)Η βάση δεδομένων του Αρχιπελάγους περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με δραστικές ουσίες 36 φυτοφαρμάκων, 22 μυκητοκτόνων, 16 ζιζανιοκτόνων και 4 φυτορυθμιστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειοψηφία αυτών των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα άλλα θηλαστικά, τα πουλιά, έντομα και θαλάσσιους οργανισμούς. Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο. Ανεξάρτητες μελέτες αναφέρουν ότι πολλές από τις ουσίες αυτές δύνανται να είναι καρκινογόνες, τερατογόνες ή επικίνδυνες για το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα σκευάσματα συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και μέσω αυτής της οδού μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις.

Αναλύοντας τα φυτοφάρμακα και τα αποτελέσματά τους στο έδαφος

Η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προβλεπόμενα λόγω του γεγονότος ότι ορισμένα έντομα γίνονται ανθεκτικά έναντι των χημικών ουσιών που περιλαμβάνονται στα φυτοφάρμακα. Επίσης, καταστρέφονται πολλά χρήσιμα είδη που βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του εδάφους.

Επίσης η χρήση χημικών λιπασμάτων διαταράσσει την ισορροπία των μικροβίων και θρεπτικών ουσιών που περιέχονται φυσιολογικά στο έδαφος, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα του εδάφους. Μακροχρόνια προσθήκη χημικών λιπασμάτων μπορεί να υποβαθμίσει και να καταστήσει το χώμα ακατάλληλο για γεωργική παραγωγή.

TOP