Εργαστηριακή Έρευνα

Σύνοψη

Ένας από τους κύριους στόχους του Αρχιπελάγους από την ίδρυση του, ήταν η δημιουργία του πρώτου μη - κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητου εργαστηρίου στην Ελλάδα. Το εργαστήριο του Αρχιπελάγους αξιολογεί και αναλύει τις πηγές ρύπανσης και μόλυνσης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα, καθώς και τη δημόσια υγεία. Το εργαστήριο του Αρχιπελάγους προσφέρει αφιλοκερδώς στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου και θαλασσινού νερού. Αποτελεί επίσης το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα όπου από το 2009 ξεκίνησε αναλύσεις ως προς την περιεκτικότητα σε ίνες μικροπλαστικών, σε διάφορα επίπεδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων (ψάρια, ασπόνδυλα, ίζημα, θαλασσινό νερό, καθώς και στο πεπτικό σύστημα θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών που εκβράζονται νεκρά στις ακτές) .

Επίσης σε συνεργασία με εργαστήρια από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια μπορεί να πραγματοποιήσει αναλύσεις για τον εντοπισμό καταλοίπων φυτοφαρμάκων σε φυτικούς ιστούς, σε τελικά προϊόντα (π.χ. κρασί και λάδι ), αλλά και σε δείγματα εδάφους.

Όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους είναι πιστοποιημένες και παράγουν επιστημονικά, αξιόπιστα αποτελέσματα. Περαιτέρω αναλύσεις που μπορεί να απαιτηθούν και είναι πέρα από τις σημερινές δυνατότητες του εργαστηρίου του Αρχιπελάγους, αναλαμβάνονται από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Τα εργαστήρια βρίσκονται στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στη Σάμο και στους Λειψούς, ενώ, ένα άρτια εξοπλισμένο πλωτό εργαστήριο αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στο ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους «Aegean Explorer». Το πλωτό εργαστήριο θα είναι σε θέσει να υλοποιεί μεταξύ άλλων, επιτόπιες αναλύσεις πόσιμου και θαλασσινού νερού κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών.

Δράσεις

Τελευταία Νέα σχετικά με την Εργαστηριακή Έρευνα

TOP