Εργαστηριακή Έρευνα

Σύνοψη

Ένας από τους κύριους στόχους του Αρχιπελάγους από την ίδρυση του, ήταν η δημιουργία του πρώτου μη - κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού, ανεξάρτητου εργαστηρίου στην Ελλάδα. Το εργαστήριο του Αρχιπελάγους αξιολογεί και αναλύει τις πηγές ρύπανσης που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα, καθώς και τη δημόσια υγεία. Το εργαστήριο του Αρχιπελάγους προσφέρει αφιλοκερδώς στις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα ανάλυσης πόσιμου και θαλασσινού νερού, καθώς και δειγμάτων εδάφους. Αναλύσεις πραγματοποιούνται και για τον πιθανό εντοπισμό καταλοίπων φυτοφαρμάκων σε φυτικούς ιστούς, σε τελικά προϊόντα (π.χ. κρασί και λάδι ), αλλά και σε δείγματα εδάφους.

Όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους είναι πιστοποιημένες και παράγουν επιστημονικά, αξιόπιστα αποτελέσματα. Περαιτέρω αναλύσεις που μπορεί να απαιτηθούν και είναι πέρα από τις σημερινές δυνατότητες του εργαστηρίου του Αρχιπελάγους, αναλαμβάνονται από συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.

Το εργαστήριο βρίσκεται στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, καθώς επίσης και μια μικρότερη εργαστηριακή μονάδα λειτουργεί στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στην Ικαρία . Επιπλέον, ένα πλωτό εργαστήριο αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στο ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους «Πηνελόπη». Στο πλωτό εργαστήριο θα αξιολογούνται επιτόπιες αναλύσεις υδάτων κατά τη διάρκεια των ερευνητικών αποστολών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών.

Δράσεις

Τελευταία Νέα σχετικά με την Εργαστηριακή Έρευνα

TOP