Τράπεζα
Σπόρων Αιγαίου

Σύνοψη

aegean_seed_bankΠερισσότερο από το 90% των ελληνικών καλλιεργήσιμων ποικιλιών είτε έχει εξαφανιστεί είτε απειλείται με εξαφάνιση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων να είναι μονόδρομος στο μέλλον.

Η συνεχιζόμενη και συστηματική μείωση των τοπικών ποικιλιών φυτών θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα αν θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα τρόφιμα ή όχι.

Η σημασία των παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών

aegean_seed_bank (4)Οι κοινωνίες των νησιών επιβίωσαν επί χιλιετίες καλλιεργώντας μοναδικές ποικιλίες φυτών. Οι ποικιλίες αυτές χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοστούν γενετικά στις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφορετικών νησιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νερού, οι έντονοι άνεμοι, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα, τα τοπικά φυτοπαθογόνα.

Η γεωγραφική απομόνωση (θέση) των νησιών οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού διαφορετικών τοπικών ποικιλιών, επιτρέποντας την καλλιέργεια σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας με περιορισμένες ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν να αμύνονται στους φυσικούς τους εχθρούς. Δηλαδή μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς να χρειάζονται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.

Αν και χρειάζονται αιώνες για να εξελιχθούν οι τοπικές ποικιλίες φυτών, σε λίγες μόνο δεκαετίες βλέπουμε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, σε λίγες μόνο δεκαετίες, από τις 200 ποικιλίες σταριού που καλλιεργούνταν, έχουν μείνει μόνο 20, δηλαδή μειώθηκαν κατά 90%.

Επίσης, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 2-3 % των ποικιλιών λαχανικών που υπήρχαν πριν 50 χρόνια στην Ελλάδα έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας.

Η Τράπεζα Σπόρων

aegean_seed_bank (6)Μια σύγχρονη Κιβωτός για  την προστασία του ελληνικού φυτικού γενετικού υλικού.

Την άνοιξη του 2005 το Αρχιπέλαγος δημιούργησε στην Ικαρία την Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου. Σήμερα εδρεύει στην ερευνητική βάση του ινστιτούτου στο Βαθύ της Σάμου, στο Μανιάκειο κτίριο, που έχει παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Στόχος αυτής της δράσης είναι η συγκέντρωση και φύλαξη σπόρων, καθώς και ο πολλαπλασιασμός και η διάδοση της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου. Επιπρόσθετα, συγκεντρώνονται και σπόροι από ενδημικά, προστατευόμενα και άλλα είδη χλωρίδας των νησιών.

Η ανάγκη δημιουργίας της Τράπεζας Σπόρων ήταν μεγάλη, καθώς τα τελευταία χρόνια κατά την ερευνητική μας δράση στο Αιγαίο, παρατηρούμε ότι δυστυχώς οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται χρόνο με το χρόνο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά.

Μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας, η Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου κατάφερε να συγκεντρώσει φυτογενετικό υλικό από διάφορες περιοχές της χώρας.  Λειτουργεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Σπόρων Φυτικού Γενετικού Υλικού του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, με μη-κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα στην Μεσόγειο.

Με συνεχή, εκτεταμένη έρευνα και τη συγκινητική συνεργασία ευαισθητοποιημένων πολιτών από τις τοπικές κοινωνίες, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ποικιλίες, από νησιά , νησίδες, βραχονησίδες και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου, καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνουν τοπικές ποικιλίες δενδρωδών, κηπευτικών, σιτηρών, ψυχανθών, αμπέλου και βοτάνων. Η Τράπεζα Σπόρων έχει επίσης καταφέρει να συλλέξει πολλές ποικιλίες που πιστεύαμε ότι είχαν εξαφανιστεί, όπως η κόκκινη πατάτα της Κρήτης, το κρεμμύδι «μελάθι» και το άσπρο και κόκκινο καλαμπόκι.

Οι σπόροι φυλάσσονται υπό κατάλληλες συνθήκες για μακροχρόνια συντήρηση και καλλιεργούνται πειραματικά για πολλαπλασιασμό ή μορφολογική παρατήρηση, έτσι ώστε να εξεταστεί η πιθανή επιμόλυνσή από άλλες ποικιλίες.

Η Δράση μας

aegean_seed_bank (2)Καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι ερευνητές του Αρχιπελάγους προσεγγίζουν απομακρυσμένες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, συνεχίζοντας τις προσπάθειες εξεύρεσης και συλλογής σπόρων από τοπικές, παραδοσιακές και ενδημικές ποικιλίες. Η διαδικασία συλλογής μας φέρνει συχνά πόρτα με πόρτα με τις τοπικές κοινότητες, καθώς οι ντόπιοι και οι ηλικιωμένοι στα χωριά συχνά γνωρίζουν τις τοποθεσίες των σπόρων καλύτερα. Είναι συνήθως επίσης αυτοί που έχουν στην κατοχή τους τους σημαντικότερους σπόρους.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού φυτικού γενετικού υλικού είναι απαραίτητη η αναπαραγωγή των διατηρημένων ποικιλιών στην Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου. Οι αναπαραχθέντες σπόροι διανέμονται σε υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους αγρότες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής καλλιέργεια των αναντικατάστατων αυτών ποικιλιών, που στήριξαν επί αιώνες τη διατροφή των αγροτικών κοινωνιών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Οι αγρότες συνεργάζονται με τους επιστήμονες του Αρχιπελάγους προκειμένου να εξασφαλίζεται η καλλιέργεια υπό ασφαλείς συνθήκες, δηλαδή συνθήκες που αποκλείουν κίνδυνο επιμόλυνσης από ξένες ποικιλίες. Ουσιαστικά, οι τοπικές ποικιλίες πολλαπλασιάζονται με παραδοσιακές, οργανικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Για το σκοπό αυτό, το Αρχιπέλαγος συνεχίζει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιεί τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, για την επιτακτική ανάγκη της σωστής διαφύλαξης των τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών, αλλά και για τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης και χρήσης χημικών πρόσθετων.

Πώς επιμολύνονται και εξαφανίζονται οι τοπικές ποικιλίες

aegean_seed_bank (7)Έως και τα μέσα του περασμένου αιώνα, οι αγρότες των νησιών και των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας καλλιεργούσαν σχεδόν αποκλειστικά τοπικές ποικιλίες και κάθε χρόνο φύλαγαν τους σπόρους για την καλλιέργεια της επόμενης χρονιάς. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, όλο και περισσότεροι αγρότες (τόσο οι επαγγελματίες, όσο και αυτοί που καλλιεργούν για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας) αγοράζουν τους σπόρους για τις καλλιέργειές τους. Οι σπόροι που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο είναι από ξένες προς τα νησιά ποικιλίες, ενώ πολύ συχνά είναι υβρίδια.

Οι σπόροι που είναι υβρίδια έχουν υποστεί πολλές κατευθυνόμενες εργαστηριακές διασταυρώσεις. Ως εκ τούτου, έχουν μεγάλη παραγωγή την πρώτη χρονιά της καλλιέργειάς τους, με την προϋπόθεση ότι θα τους παρέχονται μεγάλες ποσότητες νερού, θρεπτικών συστατικών (με χημικά ή βιολογικά λιπάσματα), ενώ επίσης θα πρέπει να προστατευθούν από τα τοπικά φυτοπαθογόνα (με χημικά ή βιολογικά φυτοφάρμακα) στα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Οι εργαστηριακές διασταυρώσεις των υβριδίων, εκτός από την υψηλή παραγωγική ικανότητα δίνουν έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: ο σπόρος αποδυναμώνεται μετά την πρώτη καλλιέργεια, και εάν καλλιεργηθεί δεύτερη φορά δίνει ελάχιστη παραγωγή, δηλαδή ο αγρότης αναγκάζεται πλέον να αγοράζει κάθε χρόνο τους απαραίτητους σπόρους ή φυντάνια (αφού δεν μπορεί πια να τα παράγει).

Ο μεγάλος όμως κίνδυνος που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια υβριδίων είναι ότι κατά τη γονιμοποίηση τους, μέσω των εντόμων ή του αέρα, μπορούν να επιμολύνουν τοπικές ποικιλίες που βρίσκονται έως και 2 χλμ. μακριά. Όταν μία τοπική ποικιλία επιμολυνθεί, ο επόμενός της σπόρος θα αποκτήσει χαρακτηριστικά του υβριδίου και το κυριότερο είναι ότι θα μειωθεί η δυνατότητά σχηματισμού παραγωγικών σπόρων. Δηλαδή μία ποικιλία που χρειάστηκε αιώνες για να εξελιχθεί, μπορεί να εξαφανιστεί ακόμα και σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Έτσι, οι τοπικές ποικιλίες που πολλοί αγρότες προσπαθούν ακόμα να διατηρούν και να καλλιεργούν, συχνά επιμολύνονται εν αγνοία τους.

aegean_seed_bank (5)Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, πρέπει να κινητοποιηθούμε τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι αγρότες ενός οικισμού, χωριού ή ακόμα κι ενός νησιού, μπορούν να πάρουν μία συλλογική απόφαση, έτσι ώστε να σταματήσουν να εισάγονται στην περιοχή τους σπόροι ή φυντάνια από υβριδικές ποικιλίες. Επίσης η εισαγωγή τους μπορεί να σταματήσει σε τοπικό επίπεδο με σχετική απόφαση των τοπικών γεωργικών συνεταιρισμών καθώς και των γεωπόνων, οι οποίοι συχνά εμπορεύονται υβρίδια, αντί να αποτρέπουν τους αγρότες να τους χρησιμοποιούν.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμα και στους σπόρους που διατίθενται στο εμπόριο με πιστοποιητικά ότι δεν είναι υβρίδια, συχνά βρίσκονται ανάμεσα τους (κατά τύχη;) σπόροι υβριδίων. Επομένως, η λύση για να διατηρούμε καθαρές τις ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι να επιστρέψουμε στην πρακτική που εδώ και πολλούς αιώνες και έως και πριν από λίγες δεκαετίες εφαρμοζόταν από τους αγρότες: συλλογή, σωστή φύλαξη και ανταλλαγή των τοπικών ποικιλιών σπόρων.

Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, δεδομένου ότι είμαστε απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου.   Όπως επισημαίνει και ο κ. Νίκος Σταυρόπουλος, προϊστάμενος της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Ελλάδας, στο ΕΘΙΑΓΕ:  «Όποιος ελέγχει το γενετικό υλικό των φυτών, ελέγχει την παγκόσμια διατροφή για το μέλλον. Οι μεγάλες εταιρείες παράγουν σπόρους για όλο τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυτό που θέλουν».

 

Πως μπορείτε να συμβάλετε στην Τράπεζα Σπόρων

Συλλέξτε τους σπόρους που πιστεύετε πως προέρχονται από τοπικές ποικιλίες φυτών και στείλτε τους στην Τράπεζα Σπόρων του Αιγαίου – Κιβωτός για ανάλυση και μακροπρόθεσμη διαφύλαξη. Σπόροι μπορούν να συλλεχθούν από:

  • Καλλιεργήσιμα και άγρια φυτικά είδη που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων,
  • φρούτα και λαχανικά,
  • αρωματικά, φαρμακευτικά και άλλα τοπικά είδη φυτών.

Μαζί με κάθε ποικιλία σπόρων που αποστέλετε, είναι σημαντικό να συμπληρώσετε ένα Έντυπο Αποστολής Σπόρων, αναφέροντας όλες τις γνωστές πληροφορίες. Μετέπειτα, οι σπόροι πρέπει να πακεταριστούν σε αριθμημένους χάρτινους φακέλους. Όταν αυτό είναι δυνατό, σας παρακαλούμε να στέλνετε και φωτογραφίες των φυτών από τα οποία προέρχονται οι σπόροι.

TOP