Rana ridibunda
Είναι το μεγαλύτερο είδος βατράχου που βρίσκεται στην Ευρώπη και φτάνει έως τα 15εκ. σε μήκος. Είναι ισχυρό είδος, παρατηρείται σε πολλά οικοσυστήματα γλυκών νερών και κυρίως στο νησί της Ικαρίας όπου μπορεί να το δει κανείς και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι δραστήριο είδος και έχει την δυνατότητα να ακουστεί πριν καν εμφανιστεί. Ακόμα, είναι αρκετά κοινωνικό και μπορεί να παρατηρηθεί σε μεγάλες ομάδες κοντά στις όχθες των ποταμών. Εξαιτίας του μεγάλου πληθυσμού του και της ευρείας κατανομής τους, η IUCN έχει ορίσει την περιοχή τους ως φυσικό καταφύγιο. Ακόμα, είναι ανθεκτικό είδος σε συνθήκες αλατότητας και μπορεί να επιβιώσει σε γλυκά νερά για πολύ καιρό.
Nerium oleander
Είναι το μοναδικό είδος στο γένος του και ορίζεται ως ένας συνηθισμένος, αειθαλής θάμνος που παρατηρείται στις όχθες των ποταμών και βρίσκεται σε χαμηλά υψόμετρα. Ακόμα, χρησιμοποιείται ως δείκτης της παρουσίας του γλυκού νερού και αναπτύσσεται από 1-5 μέτρα με μακριά κλαδιά τα οποία μένουν όρθια. Οι καρποί του είναι μακρόστενοι και όταν ωριμάσουν απελευθερώνουν τους σπόρους τους δημιουργώντας λουλούδια τα οποία είναι κυρίως ροζ, ποικίλουν βέβαια ανάμεσα στο άσπρο και στο κόκκινο χρώμα και ανθίζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η IUCN, όπως παραπάνω, έχει ορίσει τα είδη ως ελάχιστου κινδύνου, καθώς είναι πολύ διαδεδομένα. Η σημασία τους είναι σημαντική καθώς χωρίς αυτά, τα οικοσυστήματα δεν θα είχαν τη ίδια οικολογική και αισθητική τους αξία.
Calopteryx virgo
Η λιβελούλα απαντάται κυρίως σε οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων. Όπως όλες οι λιβελούλες, το ειδος αυτό είναι αρκετά μεγάλο φτάνοντας σε μήκος και τα 49χιλιοστά. Το αρσενικό C.virgo έχει μεταλλικό μπλε χρώμα και τα φτερά του είναι σκούρο μοβ-μπλε ενώ τα θηλυκά αντίστοιχα, έχουν μεταλλικό πράσινο χρώμα ή καφέ με τα φτερά τους να έχουν μία λευκή κηλίδα στις άκρες. Παρατηρείται κοντά σε ποτάμια με πλούσια σκιασμένα ενδιαιτήματα αλλά και στις εκβολές των ποταμών σε ανοιχτά τμήματα. Στους δεύτερους αυτούς οικοτόπους το C.virgo δίνει τη θέση του σε παρόμοιο είδος το C.splendens. Η IUCN δεν τα έχει ορίσει ως απειλούμενα είδη αφού πολλές περιοχές είναι πλούσιες σε αυτά.
Alnus glutinosa
Η σκλήθρα είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο το οποίο απαντάται στα ελληνικά νησιά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 μέτρα, ενώ σε ιδανικές συνθήκες φτάνει τα 35 μέτρα ύψος. Έχει ίσιο κορμό με απλωμένα κλαδιά. Όταν το δέντρο ωριμάσει ο φλοιός διαιρείται με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεγάλες σχισμές κατά μήκος του κορμού. Τα αρσενικά λουλούδια ομαδοποιούνται σε ίουλους όπως και τα θηλυκά με τη διαφορά ότι είναι πράσινα σε σχήμα αυγού. Προτιμούν ενδιαιτήματα με υγρασία για αυτό βρίσκονται δίπλα σε ποτάμια ρέματα και χαράδρες. Είναι απόλυτα ικανά να αναπτυχθούν σε περιοχές λιμνών ή υγροτόπων καθώς οι ρίζες τους βυθίζονται πλήρως και έτσι μπορούν να αναπτυχθούν . Παρά το γεγονός αυτό, πιο συχνά βρίσκονται σε ημι-ορεινές περιοχές. Η IUCN κατατάσσει το είδος αυτό ως μικρής ανησυχίας λόγω του πληθυσμού του, ωστόσο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) Παράρτημα Ι ως «Αλλουβιακά δάση με Alnus glutinosa και Fraxinus excelsior».