Archipelagos

  • English
  • Ελληνικα
Ποιοί Eίμαστε
Το ΑρχιπέλαγοςΤο Αρχιπέλαγος
Ποιοί ΕίμαστεΠοιοί Είμαστε
Ερευνητικές ΒάσειςΕρευνητικές Βάσεις
Ερευνητικά ΣκάφηΕρευνητικά Σκάφη
ΕξοπλισμόςΕξοπλισμός
ΣυνεργάτεςΣυνεργάτες
ΥποστηρικτέςΥποστηρικτές
Πεδία Δράσης
Θαλάσσια ΠροστασίαΘαλάσσια Προστασία Αλιεία Kίνδυνος Θαλάσσιου Ατυχήματος Λιβάδια Ποσειδωνίας Παράκτια Οικοσυστήματα Θαλάσσιες Χελώνες
Θαλάσσια ΘηλαστικάΘαλάσσια Θηλαστικά Δελφίνια Φάλαινες Φώκιες
Χερσαία ΠροστασίαΧερσαία Προστασία Νησιωτική Πανίδα Δάση και Χλωρίδα Οικοσυστήματα Εσωτερικών Υδάτων Κιβωτός Σπόρων Αιγαίου
Εργαστηριακή ΈρευναΕργαστηριακή Έρευνα Μικροπλαστικά Ποιότητα Νερού Ποιότητα Εδάφους
Projects
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Ημερολόγιο Εργασίας
Save the Aegean
Υλικό
Υλικό Ευαισθητοποίησης
Videos
Δημοσιεύσεις
Συμμετοχή
Internships
Remote Internships
Καλοκαιρινό Σχολείο
Ημερολόγιο Εργασίας
Νέα
Διαδικτυακό Μάθημα για την Προστασία του Αιγαίου, με το 8ο Νηπιαγωγείο Καλύμνου
Διαδικτυακό Μάθημα για την Προστασία του Αιγαίου, με το 8ο Νηπιαγωγείο Καλύμνου
O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την Προστασία των Θαλασσών μας
O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την Προστασία των Θαλασσών μας
Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας
Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας
Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά
Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά
Προβολή όλων...
Επικοινωνία
Δωρεά
Menu

“Πτώχευση” της αλιείας με…μηχανότρατα

“Πτώχευση” της αλιείας με…μηχανότρατα

by Archipelagos / Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 / Published in Αλιεία, Δελτία Τύπου, Θαλάσσια Προστασία

Ακόμα μία νομοθετική ρύθμιση σκάνδαλο για τα όρια αλιείας με μηχανότρατα οδηγεί σε μαρασμό τα ιχθυαποθέματα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας.



Το Αρχιπέλαγος ενημερώνει με επιστημονικά στοιχεία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα συνεχίζουν να επιβάλουν τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να οδηγούν σε κατάρρευση την αλιεία μας.

“Άνθρακας” αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος ο θησαυρός της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που έφερε ο τέως υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδης δήθεν για να αποκατασταθεί η τάξη στην απόσταση αλιείας από την ακτή με μηχανότρατα, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006.


Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ από την πρώτη μέρα δημοσίευσης της ΥΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με κατά τόπους λιμεναρχεία και αρμόδιες αρχές ανά την επικράτεια προκειμένου να εξακριβώσει τι προκύπτει στην πράξη από τις πολυάριθμες ασαφείς παραπομπές και ρυθμίσεις της ΥΑ. Ανέλυσε και αποτύπωσε σε χάρτη GIS τα δεδομένα που προκύπτουν από τη νέα αυτή Υπουργική απόφαση. Τα στοιχεία στάλθηκαν στις 5/7/2011 στο γραφείο της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων κας Δαμανάκη, την οποία ενημερώσαμε με κάθε λεπτομέρεια για το πώς η Υπουργική Απόφαση διαμορφώνει τον αλιευτικό χάρτη της Ελλάδας. 

Από το γραφείο της Επιτρόπου μας διαβεβαίωσαν ότι τα στοιχεία του Αρχιπελάγους θα χρησιμοποιηθούν στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τη συνέχιση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αλιεία στη Μεσόγειο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Να σημειωθεί ότι ένα χρόνο μετά το τέλος της προθεσμίας που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για πλήρη εναρμόνιση με τον Κανονισμό, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να παραβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική νοοτροπία αυτής της χώρας. Την αυθαίρετη υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Αλέξανδρου Κοντού (164198/03-03-2008) που επέτρεπε την αλιεία με μηχανότρατα στο 1ν.μ. από την ακτή, ήρθε λοιπόν να την αντικαταστήσει με εξίσου προκλητικό και αυθαίρετο τρόπο, η νέα υπουργική απόφαση του Γιάννη Διαμαντίδη (9131.4/1/201, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 776/Β/6-5-2011).

Το είδος και το πλήθος των εξαιρέσεων που περιλαμβάνονται στη νέα ρύθμιση ξεπερνούν κάθε λογική. Προκαλούν τουλάχιστον αγανάκτηση, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός της ΥΑ αποτυπώνει την πάγια στάση όλων των πολιτικών ηγεσιών απέναντι στα θέματα της αλιείας στην Ελλάδα: Υποταγή στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του κλάδου της μέσης αλιείας, εξυπηρέτηση μικροπολιτικών περιφερειακών συσχετισμών και μόνιμη αδιαφορία για το μέλλον των ιχθυαποθεμάτων, των νησιωτικών κοινωνιών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η νέα αυτή απόφαση του κ. Διαμαντίδη, περιέχει «ψιλά γράμματα» εξαιρέσεων – παρεκκλίσεων τα οποία κρατήθηκαν επιμελώς στην αφάνεια. Σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που ακολουθούν για τις περιοχές που επιτρέπεται η αλιεία με μηχανότρατα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός (1) ναυτικού μιλίου, η λεγόμενη «Επικράτεια» μετατρέπεται αυτομάτως στο 51% του μήκους της ελληνικής ακτογραμμής και εξαιρείται το 45%! 

Στην υπουργική απόφαση αναφέρονται οι περιοχές που παρεκκλίνουν στα όσα ορίζει ο Ε.Κ. 1967/2006 για την απόσταση αλιείας της μηχανότρατας από την ακτή, αλλά σε κανένα σημείο δεν επεξηγούνται οι λόγοι βάσει των οποίων αιτιολογείται να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ορίζει ξεκάθαρα και με σαφήνεια τις προϋποθέσεις και τις επιστημονικές διαδικασίες που χρειάζονται για να ληφθούν παρεκκλίσεις ως προς την απόσταση αλιείας από την ακτή της μηχανότρατας.  Η νέα απόφαση προσπαθεί να «ξεγελάσει» καταφανώς τον ΕΚ 1967/2006, ο οποίος επιτρέπει παρέκκλιση από το 1.5 ναυτικό μίλι μόνο για περιορισμένο αριθμό σκαφών, αφού έχει χαρτογραφηθεί η μορφολογία του βυθού και έπειτα από αναλυτικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, εφαρμογή αυτής της παρέκκλισης σε συγκεκριμένες ζώνες, και την a posteriori λεπτομερή επιστημονική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν λήφθηκε υπόψη. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, αλλά και το Συμβούλιο Αλιείας που γνωμοδότησε σχετικά, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή που επιφυλάσσει η συγκεκριμένη απόφαση στα οικοσυστήματα και στα ιχθυαποθέματα.

Ο μη-εναρμονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με τον ΕΚ 1967/2006 συνεχίζει να επιτρέπει καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές και ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες αναβίωσης των ιχθυαποθεμάτων. Προδικάζει ένα ζοφερό μέλλον για τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις νησιωτικές κοινωνίες, που ζουν από την παράκτια αλιεία.  

Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση – σκάνδαλο και να εφαρμοστεί ο ΕΚ 1967/2006. Οι σχέσεις εξάρτησης μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών της μέσης αλιείας θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που δεν πρόκειται να συνεχιστεί είναι η ένοχη σιωπή και η καταφανής κοροϊδία.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ καλεί τις τοπικές αλιευτικές κοινωνίες να ξεκινήσουν αυτο-οργανωτικές διαδικασίες, προτού να είναι αργά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν επιτέλους οι τοπικές κοινωνίες ενεργό ρόλο στη διαχείριση των θαλάσσιων αποθεμάτων και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Να προωθήσουν βιώσιμα μέτρα αυτοδιαχείρισης και ελέγχου των αλιευτικών τους πεδίων. Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων που αποτελεί, με βάση επιστημονικά δεδομένα αλιείας, αυξανόμενη απειλή στις θάλασσές μας…Σε αυτή την κατεύθυνση πορεύεται ήδη η δράση του Αρχιπελάγους σε στενή συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους του Ανατολικού Αιγαίου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από ηγεσίες που νομοθετούν στη βάση πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων. Είναι επικίνδυνοι… 

Η διαφορά της απόστασης του μισού ναυτικού μιλίου από τη στεριά, δεν είναι ποσοτική – μέγεθος αλιευτικού πεδίου – αλλά ποιοτική. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μέρος της παράκτιας ζώνης που στηρίζει παράκτια ενδιαιτήματα ιδιαίτερης σημασίας για την αναγέννηση των ιχθυαποθεμάτων. 
Στη ζώνη αυτή μετακινούνται τα ιχθυαποθέματα από τα βαθύτερα προς τα πιο ρηχά και θερμά νερά για σκοπούς αναπαραγωγής. Σε αυτό οφείλεται άλλωστε και το μεγάλο ποσοστό απορριπτόμενων αλιευμάτων (φτάνει έως και 60- 80%) όταν οι μηχανότρατες αλιεύουν στα πεδία αυτά, αφού μεγάλο μέρος του αλιεύματος αποτελείται από νεαρά ψάρια, κάτω του ελάχιστου επιτρεπόμενου αλιεύσιμου μεγέθους.


    

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ, εθνικός φορέας του Δικτύου OCEAN 2012

0
0
0
0
0

Σχετικά άρθρα

Δύο άσχημα νέα, αλλά και ένα καλό νέο για την άγρια ζωή στο ΒΑ Αιγαίο
Κατάδυση με γνώση και στόχο την εξερεύνηση και την κατανόηση των θαλασσών μας
«Καταστροφική πράξη η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη»

HIGHLIGHTS

  • Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    27 Ιουλίου 2020
    Ιδιαίτερη τιμή και ηθική στήριξη για όλους όσους απαρτίζουν το …
  • Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    30 Ιουνίου 2020
    Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο …
  • Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    11 Φεβρουαρίου 2020
    Στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του World Whale Film Festival, …
  • Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    6 Φεβρουαρίου 2020
    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το International Propeller Club of the …

Πρόσφατα Άρθρα

  • Διαδικτυακό Μάθημα για την Προστασία του Αιγαίου, με το 8ο Νηπιαγωγείο Καλύμνου

    Διαδικτυακό Μάθημα για την Προστασία του Αιγαίου, με το 8ο Νηπιαγωγείο Καλύμνου

    15 Φεβρουαρίου 2021
    Από όλους τους μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα …
  • O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την Προστασία των Θαλασσών μας

    O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την Προστασία των Θαλασσών μας

    9 Φεβρουαρίου 2021
    Καθώς η επιβάρυνση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσες μας …
  • Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

    Παρέμβαση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

    26 Ιανουαρίου 2021
    Αναφορικά με την προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις …
  • Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά

    Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά

    24 Δεκεμβρίου 2020
    Πτεροφάλαινα μήκους περίπου 12 μέτρων, βρέθηκε εχθές 23/12/2020 να επιπλέει …
  • Επικίνδυνη η Έκταση της Πλαστικής Ρύπανσης στις Ελληνικές Θάλασσες

    Επικίνδυνη η Έκταση της Πλαστικής Ρύπανσης στις Ελληνικές Θάλασσες

    22 Δεκεμβρίου 2020
    Tα θραύσματα και οι ίνες των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα στο …
  • Φυτεύοντας τους Υποβρύχιους Κήπους του Αιγαίου

    Φυτεύοντας τους Υποβρύχιους Κήπους του Αιγαίου

    25 Νοεμβρίου 2020
    Ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας αναδάσωσης θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκε λίγο …
  • Άλλο Ένα Σπάνιο Γεράκι Νεκρό Από Σκάγια

    Άλλο Ένα Σπάνιο Γεράκι Νεκρό Από Σκάγια

    21 Οκτωβρίου 2020
    Άλλο ένα περιστατικό θανάτωσης σπάνιου αρπακτικού έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στη …
  • English
  • Ελληνικα

Εγγραφή στο newsletter μας

Το Αρχιπέλαγος στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.

Οι δράσεις μας θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς εσάς!

donate
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Τρόποι Πληρωμής
  • Πολιτική Επιστροφών / Ακυρώσεων

Archipelagos - Institute of Marine Conservation © All Rights Reserved

TOP