Τα Ερευνητικά
μας Σκάφη

Τα σκάφη του Αρχιπελάγους αποτελούν κινητές βάσεις που στηρίζουν τις δράσεις θαλάσσιας έρευνας και προστασίας στις ελληνικές θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου.

Το ωκεανογραφικό σκάφος “Aegean Explorer” μήκους 22 μέτρων είναι εξοπλισμένο με σημαντικά επιστημονικά εργαλεία όπως τα multibeam sonar, structure scanner, biomass scanner, ROV, σύστημα ρομποτικής κάμερας που μπορεί να φτάσει σε βάθη 300m, σύστημα αυτόνομης κάμερας με φώτα που μπορεί να φτάσει σε βάθη >1500m, ηλεκτρονικούς δειγματολήπτες, καθώς και δειγματολήπτες ιζήματος και νερού που μπορούν να φτάσουν σε βάθη >2000m. Έχει ειδικό γερανό που μπορεί να ποντίσει εργαλεία σε βάθη που ξεπερνούν τα 2000m. Διαθέτει σύγχρονο εργαστήριο για την ανάλυση της ποιότητας των νερών (πόσιμων και θαλασσινών), με δυνατότητα ανάλυσης >100 χημικών παραμέτρων, καθώς και για μικροβιολογικές αναλύσεις. Διαθέτει επίσης εργαστήριο για αναλύσεις μικροπλαστικής ρύπανσης, καθώς και σένσορες για την καταγραφή ωκεανογραφικών παραμέτρων που έχουν την δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο.

  • Τύπος: Motorboat
  • Μήκος: 22μ
  • Κινητήρας: 2* Caterpillar 440 hp
  • Γεννήτριες: 2 γεννήτριες 22 kVA και 6 kVA
  • Χωρητικότητα πληρώματος: 24 άτομα 

Το σκάφος Ναυτίλος χρησιμοποιείται για την έρευνα στα θαλάσσια θηλαστικά. Είναι ένα δικάταρτο ιστιοπλοϊκό Atlantic μήκους 15.24 μέτρων με μηχανή 90hp. Διαθέτει μια ειδική κατασκευή με διπλό hull και 26 στεγανά και έχει τη μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού και καυσίμων. Αυτό μας επιτρέπει να οργανώνουμε πολυήμερα ταξίδια και να καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις για συλλογή δεδομένων, με χαμηλό κόστος και χωρίς να απαιτούνται συχνές στάσεις ανεφοδιασμού. Οι καμπίνες μπορούν να φιλοξενήσουν 8 άτομα. Στο πίσω μέρος του καταστρώματος υπάρχουν 2 καθίσματα στα 5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας για παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών.

Ο Ναυτίλος είναι εξοπλισμένος με σύστημα συστοιχίας υδροφώνων (Towed Hydrophone Array System).

Τύπος: Ιστιοπλοϊκό (Δικάταρτο)        Χωρητικότητα νερού: 1 τόνος

Μήκος: 15.24μ                                        Χωρητικότητα καυσίμου: 1 τόνος

Κινητήρας: 90 hp Toyota                     Χωρητικότητα: 8 άτομα

 

Το παλαιότερο σκάφος του Αρχιπελάγους, η Πηνελόπη, χρησιμοποιείται από το 1999 για την ωκεανογραφική έρευνα και τις δράσεις θαλάσσιας προστασίας. Έπειτα από πολυετείς εργασίες μετασκευής το 2019 επανήλθε και πάλι στη δράση. Είναι ένα παραδοσιακό δικάταρτο ιστιοφόρο τύπου “σκούνα”, 16m, αντίγραφο ενός φημισμένου ιστιοφόρου του 1811. Ταξιδεύει ακόμα και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες καθώς είναι φτιαγμένο από χάλυβα πάχους 10 χιλιοστών.

Κατασκευαστής: Πέραμα , Αθήνα 1979

Τύπος: Σιδερένιο ιστιοφόρο - σκούνα 

Μήκος: 16μ

Κινητήρας: Ford Fumoko 140 hp

Χωρητικότητα: 14 άτομα

To ταχύπλοο σκάφος Ωκεανός είναι ένα σκάφος τύπου Bertram μήκους 12 μέτρων. Χρησιμοποιείται για ερευνητικές δράσεις, όπως η χαρτογράφηση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και των υφάλων κοραλλιγενών ροδοφυκών, καθώς και η καταγραφή της βιομάζας των ψαριών, με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (multibeam sonar, structure scanner, scanner βιομάζας). Το σκάφος επιπλέον χρησιμοποιείται για παρακολούθηση των πρακτικών παράνομικης και καταστροφικής αλιείας (IUU fisheries). Είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας, ασφάλειας και επικοινωνίας, καθώς επίσης και ηλεκτρογεννήτρια, ραντάρ και αυτόματο πιλότο.

Τύπος: Ταχύπλοο σκάφος

Μήκος: 12μ                                    

Κινητήρας: 2* Iveco 335 hp

Χωρητικότητα πληρώματος: 12 άτομα

Το ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, Αστερίας, στηρίζει ποικίλες δράσεις των ερευνητικών ομάδων  του Αρχιπελάγους. Μπορεί να προσεγγίσει περιοχές δειγματοληψίας σε νησιά και νησίδες, ενώ επίσης μεταφέρει γρήγορα και με ασφάλεια τα μέλη των διαφόρων ομάδων έρευνας του Αρχιπελάγους.

Τύπος: Ταχύπλοο φουσκωτό

Μήκος: 7.20 m

Κινητήρας: 150 hp

Το Αρχιπέλαγος διαθέτει ένα μικρό στόλο από 8 καγιάκ που υποστηρίζουν την έρευνα στις παράκτιες περιοχές. Τα καγιάκ είναι ιδανικά για την έρευνα στα παράκτια οικοσυστήματα, καθώς είναι ευέλικτα και απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον: - αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, δεν προκαλούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεν προκαλούν ηχορύπανση.

Τα καγιάκ αξιοποιούνται κυρίως για τη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, χρησιμοποιώντας ένα ηχοβολιστικό βυθού (structure scanner) και υποβρύχια βιντεοκάμερα. Δεδομένης της διαύγειας των νερών στο Αιγαίο (έως και 40m βάθος) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έρευνα σε ένα μεγάλο μέρος της παράκτιας ζώνης. Κατά τη διάρκεια παράλληλων καταγραφών υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων μέσω Wi-Fi από το ηχοβολιστικό βυθού σε όλα τα καγιάκ με τη χρήση tablet. Τα καγιάκ χρησιμοποιούνται επίσης στη δειγματοληψία των επιφανειακών νερών, ζωοπλανγκτού, μικροπλαστικών, την παρακολούθηση των πουλιών και με λίγη τύχη, ακόμα και θαλάσσιων θηλαστικών!

TOP