Archipelagos

  • English
  • Ελληνικα
Ποιοί Eίμαστε
Το ΑρχιπέλαγοςΤο Αρχιπέλαγος
Ποιοί ΕίμαστεΠοιοί Είμαστε
Ερευνητικές ΒάσειςΕρευνητικές Βάσεις
Ερευνητικά ΣκάφηΕρευνητικά Σκάφη
ΕξοπλισμόςΕξοπλισμός
ΣυνεργάτεςΣυνεργάτες
ΥποστηρικτέςΥποστηρικτές
Πεδία Δράσης
Θαλάσσια Προστασία
Αλιεία
Kίνδυνος Θαλάσσιου Ατυχήματος
Λιβάδια Ποσειδωνίας
Παράκτια Οικοσυστήματα
Προστασία των Κοραλλιγενών Οικοτόπων
Θαλάσσιες Χελώνες
Θαλάσσια Θηλαστικά
Δελφίνια
Φάλαινες
Φώκιες
Χερσαία Προστασία
Νησιωτική Πανίδα
Δάση και Χλωρίδα
Οικοσυστήματα Εσωτερικών Υδάτων
Κιβωτός Σπόρων Αιγαίου
Εργαστηριακή Έρευνα
Μικροπλαστικά
Ποιότητα Νερού
Ποιότητα Εδάφους
Projects
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Ημερολόγιο Εργασίας
Save the Aegean
Υλικό
Υλικό Ευαισθητοποίησης
Videos
Δημοσιεύσεις
Συμμετοχή
Internships
Remote Internships
Ημερολόγιο Εργασίας
Καλοκαιρινό Σχολείο
Νέα
Καρποί Ποσειδωνίας στις Ακτές – Ένα Πολύ Σπάνιο Φαινόμενο
Καρποί Ποσειδωνίας στις Ακτές – Ένα Πολύ Σπάνιο Φαινόμενο
Οι Θανατώσεις Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Συνεχίζονται
Οι Θανατώσεις Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Συνεχίζονται
Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο
Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο
Ακρωτηριασμένο Ζωνοδέλφινο στις Ακτές της Σάμου
Ακρωτηριασμένο Ζωνοδέλφινο στις Ακτές της Σάμου
Προβολή όλων...
Επικοινωνία
Δωρεά
Menu

Περιορίζοντας το Αποτύπωμα που Προκαλούν οι Καθημερινές μας Συνήθειες στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

Περιορίζοντας το Αποτύπωμα που Προκαλούν οι Καθημερινές μας Συνήθειες στο Θαλάσσιο Περιβάλλον

by Kleopatra Delaveri / Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 / Published in Δελτία Τύπου, Νέα

Συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και την KORRES

Όταν αναφερόμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της ρύπανσης, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας αιτίες και αίτιους που ο καθένας μας ως πολίτης είναι δύσκολο να επηρεάσει, όπως για παράδειγμα η βιομηχανική ρύπανση. Συχνά όμως δεν αναλογιζόμαστε το μεγάλο αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον που προκαλούν οι καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες, δηλαδή τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα καλλυντικά και τα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε και τελικά καταλήγουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, επιβαρύνοντάς το με τα επιβλαβή ή τοξικά χημικά που συνήθως περιέχουν.

Στη δύσκολη μάχη που δίνει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την προστασία των θαλασσών μας, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοντά μας και τους πολίτες, καθώς ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, εάν αλλάξει τις καθημερινές του καταναλωτικές συνήθειες – ιδίως αυτές που σχετίζονται με το βαρύ αποτύπωμα που αφήνουμε καθημερινά στο φυσικό περιβάλλον, συχνά άθελά μας.

Με αυτόν τον στόχο το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ενώνει τις δυνάμεις του κυρίως με ελληνικές εταιρείες που έχουν πάρει τη συνειδητή απόφαση να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να περιορίσουν και σταδιακά να εξαλείψουν τα επικίνδυνα χημικά που αυτά περιέχουν. Επιθυμία τους είναι να συμβάλουν έμπρακτα τόσο στην προστασία της υγείας των καταναλωτών τους, όσο και στις επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση τους στο φυσικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο βασίζεται και η συνεργασία με την εταιρεία KORRES που μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία και αρχές, έχοντας επενδύσει από τη δεκαετία του ’90 στα φυσικά προϊόντα και η οποία με το ευρύ και διεθνές επικοινωνιακό της δίκτυο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην διάδοση αυτού του μηνύματος και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των θαλασσών μας.

Ως πρώτο βήμα αυτής της συνέργειας, έλαβε χώρα μία κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με εξαιρετική απήχηση σε περισσότερους από 300 δημοσιογράφους και influencers από 10 χώρες, με στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα θαλάσσιας προστασίας. Αφορμή για τη συνέντευξη τύπου ήταν η νέα φιλική προς το περιβάλλον – αντηλιακή συλλογή που πλέον διατίθεται στην παγκόσμια αγορά και η υποστήριξη της KORRES προς μία σημαντική δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος που αφορά την υποβρύχια επαναφύτευση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας.

εικόνες από την υποβρύχια επαναφύτευση

των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας

Το λουλούδι της Ποσειδωνίας – ως ανώτερο φυτό και όχι φύκος η Ποσειδωνία ανθοφορεί μία φορά ανά λίγα χρόνια

Τα δάση των θαλασσών μας

Παρόλο που τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι προστατευόμενα ως οικότοπος υψηλής προτεραιότητας, καθώς και ιδιαίτερής σημασίας για την υγεία και παραγωγικότητα των θαλασσών μας λίγοι μόνο το γνωρίζουν και ακόμα περισσότεροι είναι όσοι τα αποφεύγουν όταν τα συναντήσουν στα παράκτια νερά. Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελούν σημαντικό σύμμαχό μας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων στης κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια. Λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάπτυξης τους (6cm/χρόνο), όταν καταστραφεί ένα λιβάδι Ποσειδωνίας στα βαθύτερα νερά μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 100 χρόνια για να ξανασχηματιστεί. Αυτό προσδίδει μεγάλη ευθύνη σε εμάς εδώ στην Ελλάδα, καθώς στα νερά μας επιβιώνουν ακόμα κάποιες από τις μεγαλύτερες εκτάσεις θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που έχουν απομείνει στον κόσμο. Και για όσους δεν κατανοούν την σημασία των φυσικών πόρων, να τονίσουμε και την αξία των υπηρεσιών οικοσυστήματος που προσφέρουν στον άνθρωπο τα λιβάδια Ποσειδωνίας, η οποία σύμφωνα με σχετική έρευνα εκτιμάται ότι φτάνει τα € 150.000.000/χλμ2.

Μία από τις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες που προκαλούν βαρύ αποτύπωμα στα θαλάσσια οικοσυστήματα και είδη, είναι η ευρεία χρήση των κοινών αντηλιακών. Στην πλειονότητά τους περιέχουν χημικά τα οποία είναι οικοτοξικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και επιβλαβή για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα οι σιλικόνες που περιέχουν κατακάθονται στον πυθμένα και επιβαρύνουν τα είδη που ζουν σε αυτόν, ενώ τα πολλά από τα χημικά φίλτρα που περιέχουν, είναι τοξικά για τη θαλάσσια πανίδα, ενώ επίσης παρεμποδίζουν και την φωτοσύνθεση των θαλάσσιων φυτών.

Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η επιβάρυνση που προκαλείται στην Ελλάδα που σε μία κανονική χρονιά δέχεται ετησίως 34 εκ. επισκέπτες. Με μία συντηρητική εκτίμηση χρήσης 1 φιάλης αντηλιακού /άτομο, αθροιστικά μαζί με τους Έλληνες υπολογίζεται ότι καταναλώνονται τουλάχιστον 11.000m3 (4.000 τόνοι) αντηλιακού/ έτος, σημαντικό μέρος των οποίων καταλήγει στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αναλογιζόμαστε λοιπόν τις δραματικές επιπτώσεις που αυτό προκαλεί στη θαλάσσια ζωή.

Στόχος μας είναι να βλέπουμε ολοένα και περισσότερα προϊόντα να αλλάζουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ολοένα και περισσότερους πολίτες να κάνουν συνειδητοποιημένες επιλογές για να μειώνουν το αποτύπωμα που προκαλεί η καθημερινή τους ζωή στο φυσικό περιβάλλον.

0
0
0
0
0

Σχετικά άρθρα

Η ερευνητική ομάδα ψηφιακής χαρτογράφησης – GIS του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος
Ολοκλήρωση της Ημερίδας: “Οι επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού στην Θράκη και το Αιγαίο”
Πρεσβευτές Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε.

HIGHLIGHTS

  • Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    1 Ιουνίου 2021
    Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επισκέφθηκαν χθες στο νησί των …
  • Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    27 Ιουλίου 2020
    Ιδιαίτερη τιμή και ηθική στήριξη για όλους όσους απαρτίζουν το …
  • Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    30 Ιουνίου 2020
    Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο …
  • Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    11 Φεβρουαρίου 2020
    Στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του World Whale Film Festival, …
  • Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    6 Φεβρουαρίου 2020
    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το International Propeller Club of the …

Πρόσφατα Άρθρα

  • Καρποί Ποσειδωνίας στις Ακτές – Ένα Πολύ Σπάνιο Φαινόμενο

    Καρποί Ποσειδωνίας στις Ακτές – Ένα Πολύ Σπάνιο Φαινόμενο

    31 Μαΐου 2023
    Τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές ακτές του Αιγαίου, της Κύπρου …
  • Οι Θανατώσεις Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Συνεχίζονται

    Οι Θανατώσεις Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Συνεχίζονται

    31 Μαΐου 2023
    Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα …
  • Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

    Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

    17 Μαΐου 2023
    Ένας νέος κύκλος επιτόπιας έρευνας του Aegean Islet Conservation Project …
  • Ακρωτηριασμένο Ζωνοδέλφινο στις Ακτές της Σάμου

    Ακρωτηριασμένο Ζωνοδέλφινο στις Ακτές της Σάμου

    12 Μαΐου 2023
    Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με …
  • Μικροπλαστικοί Ρύποι σε Νεκρά Δελφίνια, Χελώνες και Φώκιες στο ΒΑ Αιγαίο

    Μικροπλαστικοί Ρύποι σε Νεκρά Δελφίνια, Χελώνες και Φώκιες στο ΒΑ Αιγαίο

    5 Απριλίου 2023
    H νέα επιστημονική δημοσίευση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με …
  • Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου

    Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου

    15 Φεβρουαρίου 2023
    Ο μαζικός εκβρασμός 12 Ζιφιών (_Ziphius cavirostris_) που εντοπίζονται ο …
  • Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία

    Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία

    15 Φεβρουαρίου 2023
    Η τελευταία εβδομάδα της σιωπής μας στα κοινωνικά δίκτυα ήταν …

Εγγραφή στο newsletter μας

Το Αρχιπέλαγος στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.

Οι δράσεις μας θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς εσάς!

donate
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Τρόποι Πληρωμής
  • Πολιτική Επιστροφών / Ακυρώσεων

Archipelagos - Institute of Marine Conservation © All Rights Reserved || Developed Fekas Brothers

TOP