Archipelagos

  • English
  • Ελληνικα
Ποιοί Eίμαστε
Το ΑρχιπέλαγοςΤο Αρχιπέλαγος
Ποιοί ΕίμαστεΠοιοί Είμαστε
Ερευνητικές ΒάσειςΕρευνητικές Βάσεις
Ερευνητικά ΣκάφηΕρευνητικά Σκάφη
ΕξοπλισμόςΕξοπλισμός
ΣυνεργάτεςΣυνεργάτες
ΥποστηρικτέςΥποστηρικτές
Πεδία Δράσης
Θαλάσσια Προστασία
Αλιεία
Kίνδυνος Θαλάσσιου Ατυχήματος
Λιβάδια Ποσειδωνίας
Παράκτια Οικοσυστήματα
Προστασία των Κοραλλιγενών Οικοτόπων
Θαλάσσιες Χελώνες
Θαλάσσια Θηλαστικά
Δελφίνια
Φάλαινες
Φώκιες
Χερσαία Προστασία
Νησιωτική Πανίδα
Δάση και Χλωρίδα
Οικοσυστήματα Εσωτερικών Υδάτων
Κιβωτός Σπόρων Αιγαίου
Εργαστηριακή Έρευνα
Μικροπλαστικά
Ποιότητα Νερού
Ποιότητα Εδάφους
Projects
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Ημερολόγιο Εργασίας
Save the Aegean
Υλικό
Υλικό Ευαισθητοποίησης
Videos
Δημοσιεύσεις
Συμμετοχή
Internships
Remote Internships
Ημερολόγιο Εργασίας
Καλοκαιρινό Σχολείο
Νέα
Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο
Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο
Μικροπλαστικοί Ρύποι σε Νεκρά Δελφίνια, Χελώνες και Φώκιες στο ΒΑ Αιγαίο
Μικροπλαστικοί Ρύποι σε Νεκρά Δελφίνια, Χελώνες και Φώκιες στο ΒΑ Αιγαίο
Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου
Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου
Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία
Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία
Προβολή όλων...
Επικοινωνία
Δωρεά
Menu

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”: Αφανίζεται η αλιεία στην Ελλάδα

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”: Αφανίζεται η αλιεία στην Ελλάδα

by Archipelagos / Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 / Published in Αλιεία, Θαλάσσια Προστασία, ΜΜΕ

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της αλιείας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”

Σήμα κινδύνου για το μέλλον της αλιείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη εκπέμπουν το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία “Ocean 2012”.

Η υπεραλίευση που οδηγεί σε μείωση της αλιευτικής παραγωγής, η μείωση των μικρών παράκτιων σκαφών με ταυτόχρονη αύξηση των μεγάλων σκαφών βιομηχανικής αλιείας και η έξαρση της παράνομης δραστηριότητας συγκαταλέγονται στα κύρια προβλήματα, που μπορεί να συντελέσουν ακόμα και στον αφανισμό της σημαντικής αυτής οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα που έχει μακρά αλιευτική ιστορία.

Τον τερματισμό της υπεραλίευσης, την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων ως το 2020 και τη διαπραγμάτευση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία ζητούν οι δύο φορείς, με στόχο να αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στην αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που σχεδιάζεται.

Κρίσιμες αποφάσεις για την αναθεώρηση θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη, σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Αλιείας, από τις οποίες θα κριθεί το μέλλον του αλιευτικού τομέα.

“Μόνο εάν ληφθούν, άμεσα, πολιτικές και μέτρα που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων, μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον της αλιείας στις ευρωπαϊκές θάλασσες” εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η συντονίστρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” και εκπρόσωπος του Δικτύου “Ocean 2012” για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αναστασία Μήλιου.

Σύμφωνα με την κ. Μήλιου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, οι συνέπειες για την Ελλάδα, μια χώρα με μακρά αλιευτική ιστορία, θα είναι καταστρεπτικές, πόσο μάλλον δε σε μικρά νησιά που στηρίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία, όπως οι Φούρνοι, η Λήμνος και η Αμοργός.

“Οι ελληνικές θάλασσες υποφέρουν από κακή αλιευτική πολιτική και από δυνατό λόμπι βιομηχανικής αλιείας που επηρεάζει τα πράγματα. Δεν έχουμε καμία πολιτική για τη βιωσιμότητα της θάλασσας, γι’ αυτό και σιγά σιγά την καταστρέφουμε. Αν τώρα δεν αλλάξουμε τα πράγματα, φοβόμαστε ότι μπορεί να επέλθει το τέλος της αλιείας” παρατήρησε η ίδια.

Ήδη φαίνεται ότι τα ιχθυαποθέματα της χώρας βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος”, η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσες είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται, με μείωση της παραγωγικότητας που για κάποια είδη φτάνει το 50 έως 80%, σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται η μείωση του στόλου των αλιευτικών σκαφών, αλλά και η κάθετη αύξηση παράνομων δραστηριοτήτων, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης το Λιμενικό σώμα δεν έχει τα χρήματα και το απαραίτητο πετρέλαιο προκειμένου να διενεργεί συνεχείς περιπολίες στις θάλασσες.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν τα μέλη του “Αρχιπελάγους” κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ, λόγω αδυναμίας αξιοποίησης των σχετικών χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλιεία. Οι φορείς ζητούν την αναθεώρηση του χρηματοδοτικού μηχανισμού, προκειμένου να γίνονται επενδύσεις σε εργαλεία ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων και όχι στην αναβάθμιση σκαφών και μηχανών που γίνεται σήμερα.

Μόλις τέσσερις χώρες (Δανία, Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία) έχουν καταθέσει σήμερα προτάσεις στην κατεύθυνση του τερματισμού της υπεραλίευσης και της ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων, ενώ αντίστοιχες προτάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, την Ελληνίδα Επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

‘Άλλες έξι χώρες (Φιλανδία, Αγγλία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Λετονία και Εσθονία) κρατούν μια ενδιάμεση στάση, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου των 27 υπουργών Αλιείας, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δεν συζητούν -σύμφωνα με το “Αρχιπέλαγος”- την πρόταση της ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων.

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων, η κρίσιμη ψηφοφορία για την οποία θα γίνει στις 6 Μαΐου, σε επικείμενη συνάντηση των Επιτρόπων.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν στην Ελληνίδα επίτροπο, Μαρία Δαμανάκη, 15 περιβαλλοντικοί φορείς -μεταξύ των οποίων το “Αρχιπέλαγος”, το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία “Αιγίλοπας” και το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “Οικοκρήτη”, και δήμοι της χώρας (Αρχανών, Παρανεστίου, Προσοτσάνης)- η ευρωπαϊκή νομοθεσία στηρίζει συστηματικά τους σπόρους της Βιομηχανίας και επιβάλλει παράλογες απαιτήσεις στους παραδοσιακούς και σύγχρονους σπόρους που παράγουν οι γεωργοί, περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία.

Όπως καταγγέλλουν, το νέο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί φαίνεται ότι επιβάλλει ακόμα πιο αυξημένους περιορισμούς και υποχρεώσεις για τους σπόρους και τις παραδοσιακές ποικιλίες που παράγει ο γεωργός. Ζητούν, λοιπόν, την καταψήφιση του νομοσχεδίου και την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας των σπόρων των γεωργών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

0
0
0
0
0

Σχετικά άρθρα

Συνάντηση εργασίας επιστημόνων θαλάσσιας βιολογίας του CIESM στη Σάμο
Το Αρχιπέλαγος στις Βρυξέλλες για την ακύρωση της χημικής απειλής
Δραστηριότητες της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας στο Φάρο και παρουσίαση της νέας βάσης

HIGHLIGHTS

  • Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    1 Ιουνίου 2021
    Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επισκέφθηκαν χθες στο νησί των …
  • Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    27 Ιουλίου 2020
    Ιδιαίτερη τιμή και ηθική στήριξη για όλους όσους απαρτίζουν το …
  • Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    30 Ιουνίου 2020
    Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο …
  • Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    11 Φεβρουαρίου 2020
    Στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του World Whale Film Festival, …
  • Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    6 Φεβρουαρίου 2020
    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το International Propeller Club of the …

Πρόσφατα Άρθρα

  • Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

    Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

    17 Μαΐου 2023
    Ένας νέος κύκλος επιτόπιας έρευνας του Aegean Islet Conservation Project …
  • Μικροπλαστικοί Ρύποι σε Νεκρά Δελφίνια, Χελώνες και Φώκιες στο ΒΑ Αιγαίο

    Μικροπλαστικοί Ρύποι σε Νεκρά Δελφίνια, Χελώνες και Φώκιες στο ΒΑ Αιγαίο

    5 Απριλίου 2023
    H νέα επιστημονική δημοσίευση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με …
  • Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου

    Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου

    15 Φεβρουαρίου 2023
    Ο μαζικός εκβρασμός 12 Ζιφιών (_Ziphius cavirostris_) που εντοπίζονται ο …
  • Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία

    Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία

    15 Φεβρουαρίου 2023
    Η τελευταία εβδομάδα της σιωπής μας στα κοινωνικά δίκτυα ήταν …
  • Διαδραστικές Δραστηριότητες για την Προστασία των Θαλασσών

    Διαδραστικές Δραστηριότητες για την Προστασία των Θαλασσών

    23 Δεκεμβρίου 2022
    Λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων, μαθητές από τα δημοτικά …
  • Ζιφιός στο βόρειο Αιγαίο

    Ζιφιός στο βόρειο Αιγαίο

    20 Δεκεμβρίου 2022
    Ζιφιός (Cuvier’s beaked whale) στο βόρειο Αιγαίο – μία από …
  • Από τα ξημερώματα στο ανοιχτό πέλαγος

    Από τα ξημερώματα στο ανοιχτό πέλαγος

    8 Δεκεμβρίου 2022
    Από τα ξημερώματα στο ανοιχτό πέλαγος, έχοντας 2-3 ώρες περιθώριο …

Εγγραφή στο newsletter μας

Το Αρχιπέλαγος στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.

Οι δράσεις μας θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς εσάς!

donate
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Τρόποι Πληρωμής
  • Πολιτική Επιστροφών / Ακυρώσεων

Archipelagos - Institute of Marine Conservation © All Rights Reserved || Developed Fekas Brothers

TOP