Στα τέλη Μαΐου, η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους πραγματοποίησε, σε συνεργασία με την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σάμου και φορείς αλιείας, προκαταρκτική βιολογική χαρτογράφηση των θαλασσίων λιβαδιών Ποσειδωνίας και υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών νοτιοδυτικά της Σάμου, κατά μήκος του κόλπου Μαραθοκάμπου. Έγινε χρήση σύγχρονων μέσων καταγραφής και ταυτόχρονη δοκιμή νέων μεθόδων και εργαλείων για την καλύτερη δυνατή υποβρύχια απεικόνιση και χαρτογράφηση.

Ήδη, επιδιώκουμε την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης στα πεδία της βορείου Δωδεκανήσου, ευελπιστώντας στις αρχές του φθινοπώρου να συνεχίσουμε το έργο από τη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της βιολογικής χαρτογράφησης, που διήρκεσε σχεδόν 1½ μήνα, γίναμε για άλλη μία φορά μάρτυρες της απόλυτης αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζει ορισμένους επαγγελματίες της μέσης αλιείας.
Κατά τη διάρκεια της βιολογικής χαρτογράφησης, που διήρκεσε σχεδόν 1½ μήνα, γίναμε για άλλη μία φορά μάρτυρες της απόλυτης αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζει ορισμένους επαγγελματίες της μέσης αλιείας.

Ορισμένοι καταπατούσαν συστηματικά την αναγγελία που είχε εκδώσει η Υδρογραφική Υπηρεσία έπειτα από σχετικό αίτημα του Αρχιπελάγους, για την ασφάλεια των ναυτιλλομένων (όριζε ως απόσταση ασφαλείας από την ακτή τα 3 ν.μ), ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση υπήρξε παραβίαση ακόμα και της ευνοϊκής απόφασης (164198/03–03–08) του Υπουργείου Ανάπτυξης (επιτρέπει στις μηχανότρατες να αλιεύουν σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις ακτές σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που ορίζει σε 1.5 μίλι την αντίστοιχη απόσταση).

“Αυτή η συνήθης αλιευτική πρακτική καταστρέφει, μέσω των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, ενδιαιτήματα τεράστιας σημασίας, όπως τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας. Τα συγκεκριμένα οικοσυστήματα υποστηρίζουν περισσότερα από 1000 είδη πανίδας και 300 είδη χλωρίδας, ενώ το βαθύ τους ρίζωμα αποτρέπει τη διάβρωση των παραλιών. Τα θαλάσσια λιβάδια χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να επανακάμψουν μετά από καταστροφή, λόγω του αργού ρυθμού με τον οποίο αναπτύσσονται”.

Απέναντι σε αυτή την προκλητική στάση προχωρήσαμε σε μηνύσεις προς συγκεκριμένα σκάφη. Ακολούθησε επαλήθευση των αιτιάσεων μας, μέσω του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης αλιείας (VMS) και έπειτα από τη συμπλήρωση των απαραίτητων ένορκων καταθέσεων, συμπληρώθηκε ο σχετικός φάκελος, ο οποίος στάλθηκε στην εισαγγελία Σάμου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο των μελλοντικών μας τακτικών στην εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων ασυδοσίας.
Οι φυσικές καταστροφές που υφίστανται τα θαλάσσια οικοσυστήματα και οι συνεπαγόμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τον κλάδο της παράκτιας αλιείας είναι τεράστιες.
Η στάση μας από τούδε και στο εξής απέναντι σε κάθε παραβατική συμπεριφορά που γίνεται αντιληπτή, θα είναι αποφασιστική. Εξαντλώντας τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος και με συνεχή παρακολούθηση των πεδίων που χαρακτηρίζονται από συχνή παραβατικότητα.

“Για τους υφάλους ασβεστολιθικών ροδοφυκών τα περιθώρια ανάκαμψης είναι ακόμα πιο περιορισμένα, καθώς για τον σχηματισμό τους απαιτούνται πάνω από 7.000 χρόνια και σε περίπτωση καταστροφής χρειάζονται αιώνες για να επανακάμψουν, εξαιτίας του εξαιρετικά αργού ρυθμού ανάπτυξής τους”.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το μέγεθος των συγκεκριμένων σκαφών και η εντατική αλιεία με τέτοιου είδους εργαλεία δεν χωράνε πλέον στο Αιγαίο.