Άρθρο που εκδόθηκε από το διεθνές μέσο Greek Reporter που αναφέρεται σε εξελίξεις που αφορούν το υπό δημιούργια Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον για το θέμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γαλλίας και από ειδικούς επιστήμονες από το εξωτερικό.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επί 7 χρόνια κωλυσιεργία και στοχευμένη γραφειοκρατική παρεμπόδιση της αδειοδότητησης αυτού του τόσο αναγκαίου έργου που υλοποιείται στο κέντρο του Αιγαίου, χωρίς δημόσιους πόρους.

Η αγγλική έκδοση του άρθρου είναι εδώ https://greekreporter.com/2025/03/17/france-boost-greece-innovative-dolphin-sanctuary/?fbclid=IwY2xjawJHhyRleHRuA2FlbQIxMQABHdgj2kE7UytZsEXIePxypnvYrcLY8URfLLn7a_xwP5NfNt6YH1byM_qqfA_aem_rnODPqoOxHBJwxFuzVya7A

Η ελληνική μετάφραση παρακάτω: 

Η Γαλλία Παρεμβαίνει Yια Nα Eνισχύσει Tο Πρωτοποριακό Καταφύγιο Tων Δελφινιών Tης Ελλάδας

Φιλιώ Κοντραφούρη/ Greek Reporter/ 17-3-2025

Greece captive dolphins Attica Park

Ένα από τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου παίζει με ένα πλαστικό παιχνίδι. Το πάρκο αποφάσισε να αδειάσει τις δεξαμενές του και να στείλει τα δελφίνια του σε αιχμαλωσία σε άλλο ενυδρείο, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Πηγή: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για τη Θαλάσσια Προστασία

Στην αρχαία Ελλαδα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, τα τιμούσαν ως ημίθεους. Περιπλανώμενα στις θάλασσες και τους ωκεανούς αδιατάρακτα από τον άνθρωπο, τα δελφίνια έχουν απεικονιστεί σε όλη την αρχαία ελληνική κουλτούρα και μυθολογία ως θεϊκά πλάσματα και η πράξη της θανάτωσης ενός, σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές, τιμωρούνταν με θάνατο.

Σήμερα, πάνω από 2.500 δελφίνια κρατούνται σε αιχμαλωσία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας , τροφοδοτώντας μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου αυτά τα εξαιρετικά ευφυή ζώα χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς σε ανθρωπογενή θαλάσσια πάρκα. Αλλά οι αυστηρότεροι κυβερνητικοί νόμοι για την προστασία των κητωδών στην Ευρώπη και η δραματική μείωση των επισκεπτών σε πάρκα που φιλοξενούν παραστάσεις δελφινιών και όρκας έχει αναγκάσει πολλούς να κλείσουν τις δραστηριότητές τους, αφήνοντας το μέλλον των ζώων τους στον αέρα.

Δύο εγκαταστάσεις, μια στη Γαλλία και μια στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι και οι δύο θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους αυτή την άνοιξη. Χωρίς άλλη επιλογή από το να στεγάσει τα ζώα της σε άλλη δεξαμενή κάπου στον κόσμο και εν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η Γαλλία, λέγοντας ότι η ευημερία των αιχμάλωτων ζώων της είναι προτεραιότητα, εντείνει τις προσπάθειες για να εξετάσει την εναλλακτική της μεταφοράς τους σε καταφύγιο. Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι το σχεδόν ολοκληρωμένο καταφύγιο της Ελλάδας στο Αιγαιο Πέλαγος, του οποίου οι άδειες λειτουργίας παραμένουν σε αδιέξοδο για χρόνια λόγω της ασκοπιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης και των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βρει την καλύτερη λύση μετεγκατάστασης για τα 12 δελφίνια και τις δύο όρκες της Marineland, τη Wikie και τον γιο της Keijo, αφού η Marineland, το μεγαλύτερο θαλάσσιο ζωολογικό πάρκο της Ευρώπης, έκλεισε τον Ιανουάριο του 2025 λόγω επικείμενου νόμου του 2021 που απαγορεύει τις παραστάσεις με θαλάσσια θηλαστικά. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, το πάρκο είπε ότι έκλεινε τις πόρτες του επειδή το 90 τοις εκατό των επισκεπτών στο πάρκο ήρθαν για να παρακολουθήσουν τα σόου με όρκες και δελφίνια.

Η μοίρα των δύο όρκων, των δύο τελευταίων φαλαινών δολοφόνων της Γαλλίας, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία. Προς το παρόν, αναμένεται να πάνε στο Loro Parque, έναν αμφιλεγόμενο θαλάσσιο ζωολογικό πάρκο στην Ισπανία, ενώ οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων θέλουν να στεγαστούν σε ένα καταφύγιο.

Η ιδέα των καταφυγίων για τα πρώην αιχμάλωτα θαλάσσια θηλαστικά κερδίζει δυναμική τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός στο Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, υποστήριξε δημόσια τη δημιουργία καταφυγίων και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το BBC, είπε ότι θα μιλήσει σε συναδέλφους της στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία για τη δημιουργία ενός καταφυγίου από κοινού.

captive dolphins China

Ένα αιχμάλωτο δελφίνι, που συγγενεύει στενά με τα δελφίνια, εμφανίζεται μέσα σε μια γυάλινη δεξαμενή σε ένα κινεζικό ενυδρείο, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα γεύμα στην άλλη πλευρά. Πηγή: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για τη Θαλάσσια Προστασία

Η Γαλλία παρεμβαίνει για να ενισχύσει το πρωτοποριακό καταφύγιο των δελφινιών της Ελλάδας

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας έστειλε μια ειδικό στην Ελλάδα και το νησί των Λειψών, όπου βρίσκεται το καταφύγιο, το οποίο ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασιας Αρχιπέλαγος , σε έναν απομακρυσμένο και ήσυχο κόλπο μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Ο στόχος ήταν να δει την πρόοδο επί τόπου και να κατανοηθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τα καταφύγια στην Ελλάδα (και την Ευρώπη) να γίνουν πραγματικότητα. Το γαλλικό υπουργείο λέει ότι «επιθυμεί να χρησιμοποιήσει όλο το βάρος του για να φέρει εις πέρας τα έργα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη».

Ο Greek Reporter βρέθηκε στο καταφύγιο δελφινιών κατά την επίσκεψη της εκπροσώπου της Γαλλικής κυβέρνησης, μαζί με μια διεθνή ομάδα ειδικών για τα θαλάσσια θηλαστικά και την αποκατάστασή τους, που συζήτησαν σε βάθος το έργο του καταφυγίου με την Γάλλιδα εμπειρογνώμονα.

dolphin sanctuary Lipsi island Greece

Μέρος του ήσυχου κόλπου στο νησί των Λειψών, όπου βρίσκεται το καταφύγιο δελφινιών. Πηγή: Greek Reporter

Η Lamya Essemlali, Πρόεδρος και συνιδρυτής του Sea Shepherd France , ενός από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τη διατήρηση της θάλασσας, ήταν επίσης παρών για να αξιολογήσει το έργο και συνεργάζεται στενά με την Γάλλίδα υπουργό για το θέμα. Η Essemlali λέει στο Greek Reporter ότι η εμπειρογνώμονας του υπουργείου που στάλθηκε στους Λειψούς θα κάνει αναφορά για το καταφύγιο κατά την επιστροφή της στη Γαλλία. Η μοίρα των αιχμάλωτων δελφινιών της Marineland έχει γίνει «προσωπικό ζήτημα» για την Γάλλίδα υπουργό, η οποία «θέλει να είναι η υπουργός που θέλει να προσφέρει μια καλύτερη ζωή για αυτά τα ζώα».

«Η Υπουργός θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση για να συνεργαστούν για να άρουν τα εμπόδια σε αυτό το έργο και νομίζω ότι θα ήταν απολύτως εκπληκτικό για την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει στα δελφίνια διέξοδο από τη βιομηχανία αιχμαλωσίας, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή η βιομηχανία πεθαίνει τώρα και τα καταφύγια θα είναι απαραίτητα», λέει η Essemlali.

Η σημασία της ίδρυσης του πρώτου καταφυγίου δελφινιών στον κόσμο στην Ελλάδα με τη βοήθεια της Γαλλίας

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων επισκέφτηκε επίσης τα κεντρικά γραφεία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στο νησί της Σάμου και συζήτησε το έργο του καταφυγίου μαζί με τη θαλάσσια προστασία στο κατάστρωμα του ιστιοφόρου «Τρίτων» του Ινστιτούτου, παρατηρώντας δελφίνια να κολυμπούν στο ανοιχτό πέλαγος καθώς το σκάφος έπλεε απαλά στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.

dolphin sanctuary Aegean Sea

Σε ένα ερευνητικό ταξίδι με το πλοίο «Τρίτων», οι επιβαίνοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν άγρια δελφίνια να κολυμπούν ελεύθερα στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως τα προορίζει η φύση. Πηγή: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για τη Θαλάσσια Προστασία

Στο « Τρίτων » ο Dr. Jan Schmidt-Burbach, Γερμανός κτηνίατρος από την World Animal Protection Denmark, ο οποίος ηγείται επίσης της συμβουλευτικής επιτροπής επιστημονικών εμπειρογνωμόνων του Καταφυγίου του Αρχιπελάγους, εξηγεί στο Greek Reporter ότι τα δελφίνια είναι ζώα με υψηλή νοημοσύνη, με πολύ περίπλοκη κοινωνική δομή και σύστημα επικοινωνίας που τους επιτρέπει να κυνηγούν το θήραμά τους. Μπορούν να κάνουν βουτιές σε βάθος εκατοντάδων μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες να φτάσουν σε ταχύτητες κολύμβησης έως και 64 χιλιόμετρα την ώρα. Όλες αυτές οι ικανότητες, που τους έχει χαρίσει η φύση για να ευδοκιμήσουν στο σύμπλεγμα του ωκεάνιου περιβάλλοντος, σβήνουν στην αιχμαλωσία. Στην πραγματικότητα, τα δελφίνια που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία μπορεί να δυσκολευτούν να επιβιώσουν στη φύση, εκτός αν είναι προσεκτικά προετοιμασμένα να ζήσουν ξανά σε αυτό το περιβάλλον.

Ενώ τα περισσότερα αιχμάλωτα δελφίνια δεν θα μπορούν να ζήσουν όπως τα προόριζε η φύση, με την κατάλληλη και σταδιακή μακροχρόνια προετοιμασία πριν και μετά τη μετακόμισή τους σε ένα καταφύγιο, μπορούν ακόμα να ευδοκιμήσουν σε ένα φυσικό περιβάλλον. Αυτό που κάνει το καταφύγιο των Λειψών τόσο κατάλληλο για μια τέτοια προσπάθεια, λέει ο Dr. Schmidt-Burbach, είναι ότι ενώ είναι μέρος της θάλασσας, επειδή είναι ένας όρμος, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει στα δελφίνια να βρίσκονται σε ένα φυσικό περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχει την ασφάλεια ενός «οριοθετημένου χώρου» όπως το έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, Ιδρυτής και Επικεφαλής των Δράσεων Προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, ο οποίος επέβαινε επίσης στο « Τρίτων », λέει ότι η επίσκεψη της γαλλικής κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας.

«Σε πολιτικό επίπεδο, η Γαλλία πρωτοπορεί διεθνώς για μια πραγματική λύση στο πρόβλημα των αιχμάλωτων δελφινιών και της κακοποίησης θαλάσσιων θηλαστικών για εμπορική εκμετάλλευση και πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει μια πανευρωπαϊκή ώθηση για την επίλυση αυτού του προβλήματος, για το οποίο εντείνεται η πίεση από το κοινό».

dolphin sanctuary Greece Florida aquarium

Ένα δελφίνι μέσα σε μια από τις δεξαμενές του Clearwater. Η CMA προσφέρει στους επισκέπτες μια σειρά από «εμπειρίες με δελφίνια» που μπορεί να κοστίζουν έως και 549 δολάρια/άτομο. Τα δελφίνια είναι ζώα με υψηλή νοημοσύνη, με πολύ σύνθετη κοινωνική δομή και σύστημα επικοινωνίας . Στην άγρια φύση, μπορούν να κάνουν καταδύσεις εκατοντάδων μέτρων βάθος και φέρεται να φτάνουν σε ταχύτητες κολύμβησης έως και 64 χιλιόμετρα την ώρα. Πηγή: NOAA Fisheries/Clearwater Marine Aquarium (CMA)

Παράλληλα, προγραμματίζεται να κλείσουν περισσότερα θαλάσσια πάρκα. Στο Βέλγιο, η φλαμανδική κυβέρνηση αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2024 ότι το δελφινάριο στο Boudewinj Seapark στη Μπριζ πρέπει να κλείσει έως το 2037. Η απόφαση έχει πλαισιωθεί ως ένα βήμα προς τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, αλλά η διοίκηση του πάρκου υποστηρίζει ότι παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες.

“Όταν ένα δελφινάριο κλείνει σε μια χώρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να σταλούν [τα δελφίνια] σε άλλο δελφινάριο. Και έτσι διαιωνίζουν τη βιομηχανία”, λέει η Essemlali, προσθέτοντας ότι η δημιουργία του πρώτου καταφυγίου δελφινιών θα ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την αιχμαλωσία των δελφινιών και επίσης το τέλος της βιομηχανίας.

«Η βιομηχανία αιχμαλωσίας πεθαίνει στην Ευρώπη ούτως ή άλλως και νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία του πρώτου καταφυγίου όταν συμβεί γιατί θα κλείσει ένα από τα κύρια επιχειρήματα της βιομηχανίας αιχμαλωσίας, που είναι ‘δεν υπάρχει διέξοδος για αυτά τα δελφίνια.’ Για τη βιομηχανία αιχμαλωσίας, αυτό είναι σχεδόν θέμα επιβίωσης που δεν ανοίγει ποτέ κανένα καταφύγιο.»

Οι καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη χορήγηση των αδειών

Σε αντίθεση με το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την πιεστική ανάγκη λειτουργίας του καταφυγίου του Αρχιπελάγους, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αδειών, δεν το κάνει εδώ και επτά χρόνια.

Το θέμα της λειτουργίας του καταφυγίου ήρθε ξανά στο προσκήνιο, αφού το Attica Park, ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της Ελλάδας κοντά στην Αθήνα, ανακοίνωσε στις 22 Ιανουαρίου ότι θα έστελνε πέντε από τα αιχμάλωτα δελφίνια του σε ενυδρείο των Ηνωμένων Πολιτειων μέχρι τον Μάιο του 2025. Ακτιβιστές ζώων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει να μην μεταφερθούν τα ζώα σε μια ακόμη τσιμεντένια δεξαμενή.

Σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, το ινστιτούτο έχει υποβάλλει αίτηση για άδεια λειτουργίας του κέντρου περίθαλψης θαλάσσιων θηλαστικών, που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει την άδεια καταφυγίου δελφινιών, από το 2018. Τα έγγραφα που είδε το Greek Reporter , αποκαλύπτουν ότι το ινστιτούτο έλαβε την πρώτη, γραπτή απάντηση από το υπουργείο έξι χρόνια αργότερα και σχεδόν πέντε μήνες μετά το αίτημα.

Ενώ η Ελλάδα είναι διαβόητη για την αδυσώπητη γραφειοκρατία της, ο Τσιμπίδης λέει ότι στην περίπτωση του καταφυγίου, το πρόβλημα εκτείνεται πέρα από αυτό. Επιμένει ότι η καθυστέρηση προέρχεται από δύο «συγκεκριμένους, κατώτερους υπαλλήλους του υπουργείου», οι οποίοι είναι μέλη της επιτροπής του υπουργείου για τις σχετικές αδειοδοτήσεις και τους οποίους ισχυρίζεται ότι αποτελούν «μέρος ενός συστήματος που αντιτίθεται στην ίδρυση του καταφυγίου».

Λέει επίσης ότι κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το καταφλυγιο στους Λειψούς ούτε ζήτησε πληροφορίες για το έργο. Επιπλέον, ένας από αυτούς, ο οποίος είναι και συνεργάτης στο Αττικό Πάρκο, έχει ήδη κρίνει πως τα δελφίνια του πάρκου είναι σε θέση να κάνουν το μεγάλο αεροπορικό ταξίδι στη Φλόριντα. (Τα ονόματα των υπαλλήλων του υπουργείου, μαζί με τις καταγγελίες σε βάρος τους έχουν αποκαλυφθεί στο Greek Reporter από το Archipelagos μέσω επίσημης επιστολής διαμαρτυρίας που απέστειλε το ινστιτούτο στο ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές Μαρτίου 2025.)

Dolphin sanctuary Greece

Το καταφύγιο δελφινιών στο νησί των Λειψών είναι το πρώτο του είδους του παγκοσμίως. Πηγή: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Σε ερώτηση του Greek Reporter προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας στα τέλη Ιανουαρίου 2025 σχετικά με τις καθυστερήσεις για το καταφύγιο των δελφινιών και τις καταγγελίες σε βάρος ορισμένων υπαλλήλων του, το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν την υπόθεση και ότι σύντομα θα ληφθεί απόφαση. Ωστόσο, το Αρχιπέλαγος λέει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε και δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, στις 13 Φεβρουαρίου 2025, βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ (Μανώλης Χριστοδουλάκης, Μανώλης Χνάρης και Γιώργος Νικητιάδης) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και απευθυνόμενοι στον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ρώτησαν για την «αδικαιολόγητη» καθυστέρηση στην αδειοδότηση του καταφυγίου των Λειψών. Αμφισβήτησαν επίσης τη μεταφορά των δελφινιών στο ενυδρείο της Φλόριντα, το οποίο, «σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ, έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των δελφινιών του, όπου πέντε πέθαναν μέσα σε διάστημα 19 μηνών.»

Η ελπίδα για το Αρχιπέλαγος τώρα είναι ότι με νέο υπουργό στο τιμόνι μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομαδα , η υπόθεση του καταφυγίου θα επανεξεταστεί από τις αρχές με μια νέα αίσθηση επείγοντος.

Γιατί το ενυδρείο της Φλόριντα δεν φαίνεται λιγότερο αμφιλεγόμενο για τα δελφίνια της Ελλάδας

Η μεταφορά των αιχμάλωτων δελφινιών της Ελλάδας σε ένα ενυδρείο πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό πυροδότησε μια διαμάχη μαζί με κατακραυγή.

Το Clearwater Marine Aquarium έχει υποβάλει αίτηση για ομοσπονδιακή άδεια εισαγωγής των δελφινιών από την Ελλάδα με αριθμό αρχείου 28233 ώστε να χρησιμοποιηθούν «για δημόσια προβολή». Η αίτηση υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην National Oceanic And Atmospheric Administration Fisheries, μια αμερικανική επιστημονική και ρυθμιστική ομοσπονδιακή υπηρεσία, και ήταν ανοιχτή σε δημόσιο σχολιασμό μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2025. Ωστόσο, λέγεται ότι λόγω του μεγάλου όγκου σχολίων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η προθεσμία παρατάθηκε πρόσφατα ως 20 Μαρτίο. Η υπηρεσία είχε λάβει 1.679 σχόλια ως τις 17 Μαρτίου.

Greece dolphin sanctuary Florida aquarium

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του φακέλου της αίτησης του Clearwater, το συγκρότημα δελφινιών του ενυδρείου είναι ένας τεράστιος τσιμεντένιος περίβολος όπου τα δελφίνια διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους. Πηγή: NOAA Fisheries/Clearwater Marine Aquarium CMA

Σε επιστολή με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2024 (η οποία περιλαμβάνεται στη δημόσια αίτηση της Clearwater για την εισαγωγή των δελφινιών της Ελλάδας) που έστειλε ο διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Attica Park Jean Jaques Lesueur στο Clearwater Marine Aquarium, αναφέρει ότι ο Robert Gojceta (the marine mammal curator σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πάρκου) επίσκεφθηκε το ενυδρείο στη Φλοριντα και συζήτησε με τους υπεύθυνους. «Από ό,τι μας περιέγραψε ο Ρόμπερτ, έχετε εξαιρετικές εγκαταστάσεις και αυτό καθιστά αυτή την κίνηση πολύ θετική έκβαση», αναφέρει η επιστολή προς το τέλος.

Πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με ακτιβιστές ζώων και αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, πέντε από τα εννέα ρινοδέφινα πέθαναν στο Clearwater Marine Aquarium, το οποίο αρχικά ήταν η μονάδα επεξεργασίας νερού για την πόλη, μέσα σε 19 μήνες. Οι πέντε θάνατοι δελφινιών ακολούθησαν το 2021 την ολοκλήρωση του συμπλέγματος 80 εκατομμυρίων δολαρίων Ruth J. & O. Stone Dolphin, τριπλασιάζοντας το χώρο των δελφινιών του ενυδρείου, ο οποίος μπορεί πλέον να φιλοξενήσει έως και 20 δελφίνια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε δελφίνια στην εγκατάσταση.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2024, η Φλόριντα, η οποία είναι μια περιοχή επιρρεπής σε ακραία καιρικά φαινόμενα και τυφώνες, χτυπήθηκε από τον τυφώνα Helene, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις εγκαταστάσεις του Clearwater Marine Aquarium, φτάνοντας τα εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάποια ζώα χρειάστηκε να μετακινηθούν προσωρινά, ο ζωτικός εξοπλισμός υπέστη ζημιά και τον Ιανουάριο του 2025, οι διαχειριστές άρχισαν δραματικά μέτρα εξοικονόμησης κόστους, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής μισθών και των «προσωρινών αδειών» αρκετών από τους 175 υπαλλήλους της. Αν και επί του παρόντος δεν είναι στο 100 τοις εκατό και με την προσέλευση ήδη μειωμένη ακόμη και πριν από τον τυφώνα, σύμφωνα με αρκετές αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, το Clearwater Aquarium λέει ότι ελπίζει να κάνει μια επιστροφή το 2025.

Το Greek Reporter  επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Attica Park μέσω email για να ρωτήσει εάν εξακολουθεί να θεωρεί τις εγκαταστάσεις του Clearwater «εξαιρετικές». Ο Jean Jaques Lesueur απάντησε ότι «Οι καιρικές ζημιές σημειώθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου του περασμένου έτους και το Clearwater άνοιξε ξανά για το κοινό τον Νοέμβριο μετά από επισκευή ζημιών 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων και ότι δεν υπάρχει προσωπικό σε άδεια σήμερα».

Ερωτηθείς εάν το Attica Park έχει ένα σχέδιο Β εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν χορηγήσει στην Clearwater την άδεια εισαγωγής, ο Lesueur είπε: «Είμαστε βέβαιοι ότι η άδεια θα χορηγηθεί».

Dolphin sanctuary Greece Florida aquarium

Μέρος του συγκροτήματος δελφινιών του Clearwater, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που περιλαμβάνεται στην αίτηση εισαγωγής του ενυδρείου. Το θαλάσσιο ενυδρείο Clearwater υπέβαλε αίτηση για ομοσπονδιακή άδεια εισαγωγής των δελφινιών από την Ελλάδα με αριθμό πρωτοκόλλου 28233, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν «για δημόσια επίδειξη». Πηγή: NOAA Fisheries/Clearwater Marine Aquarium (CMA)

«Το Clearwater Marine Aquarium δεν είναι ένα καταφύγιο δελφινιών εκτός από το όνομά του», είπε ο Ric O’ Barry, Ιδρυτής του Dolphin Project, στο Animals 24-7 μέσω email τον Ιανουάριο. «Είναι ένα τεράστιο τσιμεντένιο κτίριο με δεξαμενές από μπετόν και γυαλί μέσα στην κοιλιά της εγκατάστασης», όπου κυριαρχούν ένα κατάστημα με σουβενίρ και ένα εστιατόριο.

Ο επικεφαλής ζωολόγος για το ενυδρείο της Φλόριντα, Τζέιμς Πάουελ είπε στον Τζος Ρόχας του τοπικού καναλιού του ABC ότι «Χρειαζόμαστε επιπλέον ζώα εκεί με τα σημερινά μας ζώα για να παρέχουμε την κοινωνική σύνθεση που θα έβλεπες συνήθως σε έναν άγριο πληθυσμό δελφινιών».

Ο Δρ Πάουελ εξήγησε ότι το ενυδρείο δεν θα «αγόραζε» τα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Κήπου αλλά θα πλήρωνε τα έξοδα μετεγκατάστασής τους.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό εδώ όσον αφορά το να παρέχουμε σε αυτά τα ζώα ένα παντοτινό σπίτι», επέμεινε ο Δρ Πάουελ. «Αυτή είναι δυνητικά μια πολύ θετική κατάσταση. Θέλουμε να παρέχουμε την καλύτερη φροντίδα που μπορούμε. Είμαστε μια ερευνητική βάση διατήρησης».

Ο O’ Barry, μαζί με πολλούς άλλους ακτιβιστές και οργανώσεις ζώων σε όλο τον κόσμο, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, προτείνοντας «μια πολύ πιο ανθρώπινη εναλλακτική θα ήταν να μεταφερθούν τα δελφίνια απευθείας στο ελληνικό νησί των Λειψών» σε απόσταση μικρότερη των 200 μιλίων, «όπου μπορούν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με ειρήνη και αξιοπρέπεια».