Archipelagos

  • English
  • Ελληνικα
Ποιοί Eίμαστε
Το ΑρχιπέλαγοςΤο Αρχιπέλαγος
Ποιοί ΕίμαστεΠοιοί Είμαστε
Ερευνητικές ΒάσειςΕρευνητικές Βάσεις
Ερευνητικά ΣκάφηΕρευνητικά Σκάφη
ΕξοπλισμόςΕξοπλισμός
ΣυνεργάτεςΣυνεργάτες
ΥποστηρικτέςΥποστηρικτές
Πεδία Δράσης
Θαλάσσια Προστασία
Αλιεία
Kίνδυνος Θαλάσσιου Ατυχήματος
Λιβάδια Ποσειδωνίας
Παράκτια Οικοσυστήματα
Προστασία των Κοραλλιγενών Οικοτόπων
Θαλάσσιες Χελώνες
Θαλάσσια Θηλαστικά
Δελφίνια
Φάλαινες
Φώκιες
Χερσαία Προστασία
Νησιωτική Πανίδα
Δάση και Χλωρίδα
Οικοσυστήματα Εσωτερικών Υδάτων
Κιβωτός Σπόρων Αιγαίου
Εργαστηριακή Έρευνα
Μικροπλαστικά
Ποιότητα Νερού
Ποιότητα Εδάφους
Projects
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Ημερολόγιο Εργασίας
Save the Aegean
Υλικό
Υλικό Ευαισθητοποίησης
Videos
Δημοσιεύσεις
Συμμετοχή
Internships
Remote Internships
Ημερολόγιο Εργασίας
Καλοκαιρινό Σχολείο
Νέα
Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου
Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου
Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία
Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία
Διαδραστικές Δραστηριότητες για την Προστασία των Θαλασσών
Διαδραστικές Δραστηριότητες για την Προστασία των Θαλασσών
Ζιφιός στο βόρειο Αιγαίο
Ζιφιός στο βόρειο Αιγαίο
Προβολή όλων...
Επικοινωνία
Δωρεά
Menu

“Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά” στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

“Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά” στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

by Kleopatra Delaveri / Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 / Published in Δελτία Τύπου, Ιχθυοκαλλιέργειες, Νέα

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά», συμμετείχαν εκπρόσωποι του κλάδου, ελεγκτικές αρχές, αλλά και ερευνητικοί φορείς (κρατικοί και μη).

Aεροφωτογράφηση ιχθυοκαλλιεργειών από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την επικαιροποίηση ΕΠΜ

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ως φορέας που επί σχεδόν 2 δεκαετίες δρα για την άμυνα της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών, συμμετείχε στη συνεδρίαση με στόχο να παρουσιάσει πρωτογενή δεδομένα από την έρευνά που διεξάγει στον τομέα των επιπτώσεων των υπερεντατικών πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αλλά και στον τομέα της αειφόρου ιχθυοκαλλιέργειας. Με βάση αυτή την εξειδίκευση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει οριστεί μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, αποτελώντας τον μοναδικό ελληνικό περιβαλλοντικό φορέα που συμμετέχει σε αυτό.

Παραδείγματα υποβάθμισης παράκτιων οικοσυστημάτων από παρακείμενες ιχθυοκαλλιέργειες

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, είναι ένας κλάδος που θα μπορούσε να αποτελεί έναν δυναμικό τομέα πρωτογενούς παραγωγής, βιώσιμο περιβαλλοντικά και οικονομικά. Όμως σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό χρεοκοπημένος, καθώς και σε αυτό τον κλάδο επικρατούν οι ίδιες νοοτροπίες, που κατά τις τελευταίες δεκαετίες υποβάθμισαν το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής, την οικονομία και το περιβάλλον στην Ελλάδα. Ως πρακτική η ιχθυοκαλλιέργεια έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, όμως με τον τρόπο που υλοποιείται στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες – ακολουθώντας πρότυπα διαχείρισης οικονομολόγων και όχι σύμφωνα με τα κριτήρια των πραγματικών ιχθυοτρόφων – έχει καταλήξει να αποτελεί άλλη μία προβληματική βιομηχανική πρακτική. Σημαντική πτυχή του προβλήματος αποτελεί η αντίφαση του κατά πόσο προτεραιότητα είναι η πώληση των ψαριών ή η πώληση μετοχών. Οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου οι οποίες είναι ενταγμένες στο χρηματιστήριο, επί δεκαετίες συχνά πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους, δημιουργώντας γενικευμένες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ως αποτέλεσμα στην πλειονότητα του κλάδου η προστασία του περιβάλλοντος τίθεται ως τελευταία προτεραιότητα, ενώ αυτονόητο είναι ότι η ποιότητα του περιβάλλοντος καθορίζει και την ποιότητα των εκτρεφόμενων ψαριών.

Προστατευόμενα Λιβάδια Ποσειδωνίας: Ένα παραγωγικό, υγιές λιβάδι (αριστερά) Ένα υποβαθμισμένο από παρακείμενη ιχθυοκαλλιέργεια (δεξιά)

Ενδεικτικό είναι ότι αν και πολλοί αποκαλούν την ιχθυοκαλλιέργεια βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν χρέη στις τράπεζες που προσεγγίζουν το 1 δις ευρώ, ενώ εδώ και χρόνια βρίσκονται υπό τραπεζική επιτήρηση. Αυτό συμβαίνει παρόλα τα δεκάδες εκατομμύρια επιδοτήσεων από πόρους της Ε.Ε. που είχαν λάβει τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ τα τελευταία χρόνια αυτά τα υπέρογκα χρέη των μεγάλων (μόνο) εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας κουρεύονται συστηματικά (με ένα κούρεμα που προφανώς μέσω των τραπεζικών ανακεφαλαιώσεων μετακυλίεται στους πολίτες).

Οι μικρές και οι μεσαίες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι βιώσιμες περιβαλλοντικά και οικονομικά, δεδομένου του σχετικά μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος που μπορούν να έχουν όταν τηρούν τις σχετικές προδιαγραφές, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα με καλή τιμή πώλησης. Όμως οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προωθούνται ακυρώνουν κάθε έννοια βιωσιμότητας.

Όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου, βασικές αιτίες της υποβάθμισης που συνεχίζουν να προκαλούν οι υπερεντατικές πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας είναι η χρόνια άρνηση του της ύπαρξης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη βιομηχανία, αλλά και ο ανεπαρκής μηχανισμός ελέγχου και εφαρμογής, ο οποίος ουσιαστικά ενθαρρύνει τη μη-βιώσιμη ιχθυοκαλλιέργεια. Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και ο προβληματικός τρόπος υπολογισμού της “φέρουσας ικανότητας” των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας (δηλ. πόσα ψάρια μπορούν να εκτραφούν στην κάθε περιοχή, σύμφωνα με το βάθος, τα ρεύματα κλπ). Όπως απέδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν μονάδες μικρότερης δυναμικότητας από αυτή που ορίζει ο νόμος, να έχουν ήδη προκαλέσει δραματική υποβάθμιση στα οικοσυστήματα της περιοχής και με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο να εγκρίνεται η επέκταση των συγκεκριμένων μονάδων. Παράλληλα όμως οι σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχαν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, παρουσίαζαν μία εικόνα των επιπτώσεων πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα.

Επίσης η ελλιπής επίσημη χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας αφήνει απροστάτευτα αυτά τα θεμελιώδους σημασίας οικοσυστήματα, τόσο από τις πρακτικές ιχθυοκαλλιέργειας, όσο και γενικότερα από πολυάριθμες άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης στη Βουλή, δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα από την εικόνα γενικής σύμπνοιας που παρουσιάστηκε από κρατικές αρχές, εκπροσώπους της βιομηχανίας, μελετητές και επιστήμονες, καθώς ήταν δύσκολο στον παρατηρητή να διαχωρίσει ποιος είναι ο ελεγκτής, ποιος ο ελεγχόμενος και ποίος ο μελετητής. Όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πάρα πολλούς κλάδους στην Ελλάδα, οι κρατικές αρχές που ελέγχουν και τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, εθελοτυφλούν έναντι των πραγματικών προβλημάτων του κλάδου ( όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των μεγάλων έναντι των μεσαίων/μικρών εταιρειών, οι αλληλεπιδράσεις με τις τοπικές κοινωνίες, τον τουρισμό, την αλιεία κα). Ως αποτέλεσμα, τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται ποτέ, ενώ βλέπουμε το παράδοξο ότι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από τους πολίτες για να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, να περιγράφουν ως κύριο πρόβλημα την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στην επέκταση ή τη δημιουργία νέων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένης της γενικότερης υποβάθμισης που θα προκληθεί στην περιοχή.

Παράδειγμα υποβάθμισης παράκτιων οικοσυστημάτων από παρακείμενη ιχθυοκαλλιέργεια

Η ωραιοποιημένη κατάσταση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας που παρουσιάστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, όχι μόνο από τους εκπροσώπους του κλάδου, αλλά και από τους εκπροσώπους της πολιτείας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι οι μη-διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην πολιτεία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί ένα βασικό αίτιο της κρίσης. Η διαπίστωση όμως ότι δεν υπάρχει βούληση ούτε για την παραδοχή, αλλά ούτε και για την πραγματική αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων και στον κλάδο αυτό, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης και με μία αριστερόστροφη κυβέρνηση, δείχνει ότι δεν έχουμε πολλούς λόγους να θεωρούμε ότι πρόκειται να αλλάξει κάτι, ούτε στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά ούτε και αναφορικά με την προστασία των θαλασσών μας.

▪ Δείτε το πλήρες βίντεο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Οι Επιπτώσεις των Υδατοκαλλιεργειών στα Παράκτια Νερά», πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο –> http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#34e47f8a-7b3c-4a02-be2a-a8af00b5954f
▪ Δείτε την ομιλία της Αναστασίας Μήλιου διευθύντριας έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=BNocWErlF04

 

Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

0
0
0
0
0

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη στο Αρχιπέλαγος, από καθηγητή – αντιπρόσωπο του Πανεπιστημίου Cukurova (Αδανα Τουρκίας)
Επίσκεψη Μαθητών από την Τσεχική Δημοκρατία στο Αρχιπελάγους
Tο αποτύπωμα της καθημερινότητάς μας στη θάλασσα

HIGHLIGHTS

  • Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    1 Ιουνίου 2021
    Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επισκέφθηκαν χθες στο νησί των …
  • Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    27 Ιουλίου 2020
    Ιδιαίτερη τιμή και ηθική στήριξη για όλους όσους απαρτίζουν το …
  • Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    30 Ιουνίου 2020
    Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο …
  • Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    11 Φεβρουαρίου 2020
    Στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του World Whale Film Festival, …
  • Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    6 Φεβρουαρίου 2020
    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το International Propeller Club of the …

Πρόσφατα Άρθρα

  • Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου

    Μαζικός Εκβρασμός 12 Ζιφιών στις ΒΔ Ακτές της Κύπρου

    15 Φεβρουαρίου 2023
    Ο μαζικός εκβρασμός 12 Ζιφιών (_Ziphius cavirostris_) που εντοπίζονται ο …
  • Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία

    Τραγωδία στην Τουρκία και την Συρία

    15 Φεβρουαρίου 2023
    Η τελευταία εβδομάδα της σιωπής μας στα κοινωνικά δίκτυα ήταν …
  • Διαδραστικές Δραστηριότητες για την Προστασία των Θαλασσών

    Διαδραστικές Δραστηριότητες για την Προστασία των Θαλασσών

    23 Δεκεμβρίου 2022
    Λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων, μαθητές από τα δημοτικά …
  • Ζιφιός στο βόρειο Αιγαίο

    Ζιφιός στο βόρειο Αιγαίο

    20 Δεκεμβρίου 2022
    Ζιφιός (Cuvier’s beaked whale) στο βόρειο Αιγαίο – μία από …
  • Από τα ξημερώματα στο ανοιχτό πέλαγος

    Από τα ξημερώματα στο ανοιχτό πέλαγος

    8 Δεκεμβρίου 2022
    Από τα ξημερώματα στο ανοιχτό πέλαγος, έχοντας 2-3 ώρες περιθώριο …
  • To Αρχιπέλαγος στην 8η συνάντηση των μελών της ACCOBAMS

    To Αρχιπέλαγος στην 8η συνάντηση των μελών της ACCOBAMS

    2 Δεκεμβρίου 2022
    Πριν λίγο ολοκληρώθηκε στη Μάλτα η 8η συνάντηση των μελών …
  • Το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας στην Καρδιά του Χειμώνα

    Το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας στην Καρδιά του Χειμώνα

    1 Δεκεμβρίου 2022
    Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της …

Εγγραφή στο newsletter μας

Το Αρχιπέλαγος στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.

Οι δράσεις μας θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς εσάς!

donate
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Τρόποι Πληρωμής
  • Πολιτική Επιστροφών / Ακυρώσεων

Archipelagos - Institute of Marine Conservation © All Rights Reserved || Developed Fekas Brothers

TOP