Archipelagos

  • English
  • Ελληνικα
Ποιοί Eίμαστε
Το ΑρχιπέλαγοςΤο Αρχιπέλαγος
Ποιοί ΕίμαστεΠοιοί Είμαστε
Ερευνητικές ΒάσειςΕρευνητικές Βάσεις
Ερευνητικά ΣκάφηΕρευνητικά Σκάφη
ΕξοπλισμόςΕξοπλισμός
ΣυνεργάτεςΣυνεργάτες
ΥποστηρικτέςΥποστηρικτές
Πεδία Δράσης
Θαλάσσια Προστασία
Αλιεία
Kίνδυνος Θαλάσσιου Ατυχήματος
Λιβάδια Ποσειδωνίας
Παράκτια Οικοσυστήματα
Προστασία των Κοραλλιγενών Οικοτόπων
Θαλάσσιες Χελώνες
Θαλάσσια Θηλαστικά
Δελφίνια
Φάλαινες
Φώκιες
Χερσαία Προστασία
Νησιωτική Πανίδα
Δάση και Χλωρίδα
Οικοσυστήματα Εσωτερικών Υδάτων
Κιβωτός Σπόρων Αιγαίου
Εργαστηριακή Έρευνα
Μικροπλαστικά
Ποιότητα Νερού
Ποιότητα Εδάφους
Projects
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Ημερολόγιο Εργασίας
Save the Aegean
Υλικό
Υλικό Ευαισθητοποίησης
Videos
Δημοσιεύσεις
Συμμετοχή
Internships
Remote Internships
Ημερολόγιο Εργασίας
Καλοκαιρινό Σχολείο
Νέα
Η ανοιχτή χωματερή γύρω μας που παριστάνουμε ότι δεν την βλέπουμε
Η ανοιχτή χωματερή γύρω μας που παριστάνουμε ότι δεν την βλέπουμε
Αειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την ανάσχεση της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας
Αειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την ανάσχεση της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας
Μία ειδυλλιακή εικόνα ή μία εικόνα αυτοκαταστροφής για τις πολυτελείς διακοπές μιας μειοψηφίας;
Μία ειδυλλιακή εικόνα ή μία εικόνα αυτοκαταστροφής για τις πολυτελείς διακοπές μιας μειοψηφίας;
Φυτεύοντας Υποβρύχιους Κήπους Ποσειδωνίας – μια νέα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης
Φυτεύοντας Υποβρύχιους Κήπους Ποσειδωνίας – μια νέα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης
Προβολή όλων...
Επικοινωνία
Δωρεά
Menu

Έλληνες ψαράδες – Μεγάλες φουρτούνες από τις μικρές ψαριές

Έλληνες ψαράδες – Μεγάλες φουρτούνες από τις μικρές ψαριές

by Archipelagos / Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 / Published in Αλιεία, Θαλάσσια Προστασία, Ιχθυοκαλλιέργειες, ΜΜΕ

Η υπεραλίευση έχει μειώσει τα αποθέματα, η πολιτεία θεσπίζει περιορισμούς προκειμένου να τα προστατέψει και οι αλιείς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς.

Του Μάνου Χαραλαμπάκη – Εφημερίδα «Τα Νέα» (για να συνδεθείτε πατήστε εδώ)

 

Τα ψάρια στο Αιγαίο και γενικά στις ελληνικές θάλασσες εκπέμπουν SOS. Την κακή κατάσταση επιβεβαιώνουν οι αλιείς που βλέπουν τις ψαριές τους να λιγοστεύουν, ενώ οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εντάθηκε η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων την τελευταία πενταετία.

Παρά το έντονο πρόβλημα, η πολιτεία μέχρι πρότινος αδρανούσε. Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων σταμάτησε το 2008 και άρχισε να εφαρμόζεται πάλι πέρυσι.

Αφορμή για νέα τρικυμία στον τομέα της εγχώριας αλιείας αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που απαγορεύει στους παράκτιους ψαράδες να αλιεύουν μπακαλιάρο όλο τον μήνα Φεβρουάριο. Η απαγόρευση αποφασίστηκε για να περιοριστεί η μείωση του συγκεκριμένου είδους στις ελληνικές θάλασσες.

«Μειώσεις παρατηρούμε σχεδόν σε όλα τα ψάρια. Εχουμε χάσει πλέον το μεγάλο μέγεθος. Ενα από τα είδη που πιάνουμε όλο και σπανιότερα είναι η σκορπίνα» λέει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας στη Νότια Ελλάδα Δημήτρης Ζάννες. Ο ροφός, η γόπα, ο σαργός, το μπαρμπούνι είναι επίσης μερικά είδη μεταξύ των πολλών που ολοένα και λιγοστεύουν, σύμφωνα με τους αλιείς.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ. Στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος έχουν δείξει πως το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2011 μειώθηκαν 50% οι εκφορτώσεις παράκτιας αλιείας στο Ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2010. Η μείωση του συνολικού αριθμού αλιευμάτων των εμπορικών ειδών όπως συναγρίδα, σαργός, κουτσομούρα, σκαθάρι είχε φτάσει έως και το 88% την ίδια περίοδο σε σχέση με το 2010.

«Πράγματι, η μείωση είναι μεγάλη και τα μεγέθη των ψαριών μικρότερα. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ικαρίας το χταπόδι μειώθηκε κατά 60% μέσα σε τρία χρόνια, κάτι που οφείλεται στην υπεραλίευση» τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Οι παράκτιοι αλιείς οι οποίοι στις αρχές της εβδομάδας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, υποστηρίζουν ότι ο δικός τους τρόπος αλιείας είναι ο λιγότερο επιζήμιος και χαρακτηρίζουν άδικο τον περιορισμό στην αλίευση μπακαλιάρου. Οπως λένε, την ίδια περίοδο οι μηχανότρατες επιτρέπεται να ψαρεύουν μπακαλιάρο.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Το υπουργείο και οι επιστήμονες, από την άλλη, επισημαίνουν ότι ο περιορισμός στην αλίευση μπακαλιάρου – ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία αλιέων ή με ποιο συνδυασμό θα εφαρμοζόταν – ήταν αναγκαίος διότι το απόθεμα του συγκεκριμένου είδους παρουσιάζει μείωση. Στόχος είναι η αλιευτική πίεση που δέχεται το αλίευμα να μειωθεί κατά 12%. Σημειώνεται ότι πλέον η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαχειριστικά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού των ψαριών.

Εκπρόσωποι του κλάδου των παράκτιων ψαράδων επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αλιεία τους είναι επιβαρυντική για τον πληθυσμό μπακαλιάρου και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της απαγόρευσης. «Αν κάθε χρόνο βγαίνει μία τέτοια απόφαση, η οποία δεν στηρίζεται σε στοιχεία, κι  εμείς ως κλάδος θα καταστραφούμε» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Σκαφών Δημήτρης Κοτσόργιος. «Η παράκτια αλιεία δεν είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Δεν δημιουργεί ζητήματα. Είναι επιλεκτική η αλίευση. Σε ένα διαχειριστικό σχέδιο για τη μηχανότρατα προσέθεσαν κι εμάς για να μην έχουν τριβές με τις μηχανότρατες».

ΛΑΘΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Ο κ. Ζάννες τονίζει ότι για την απόφαση δεν ελήφθη η γνώμη των αλιέων. «Κατά τη γνώμη μου, ο περιορισμός της αλιείας για τον μπακαλιάρο δεν ωφελεί ούτε το αλίευμα ούτε τους ψαράδες. Μολονότι τον Φεβρουάριο απαγορεύεται σε εμάς τους παράκτιους να ψαρεύουμε, επιτρέπεται στις μηχανότρατες. Επιπλέον, δεν έχει νόημα η απαγόρευση διότι τον Φεβρουάριο δεν είναι η περίοδος που αβγώνει ο μπακαλιάρος».

Ενστάσεις για την απαγορευτική απόφαση διατυπώνει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος Θοδωρής Τσιμπίδης.

«Απαγορεύεις το αειφορικό, την παράκτια αλιεία που είναι στατική; Περιορισμοί πιθανόν να χρειάζονται. Αλλά το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να σταματήσεις τα μηχανήματα που καταστρέφουν τα αλιεύματα. Πρέπει να μπουν περιορισμοί αλλά με σωστό τρόπο. Θα πρέπει να διαχειριστούμε τα είδη, να διαφυλάξουμε την αναπαραγωγή τους. Σαφώς και πρέπει να υπάρχουν κάποιοι μήνες κατά τους οποίους να ησυχάζει η θάλασσα. Γιατί όμως να αφήνεις τους μεν και να απαγορεύεις τους άλλους, όπως τώρα με τον μπακαλιάρο που επιτρέπεται να τον ψαρεύουν οι μηχανότρατες; Αυτή η απαγόρευση πλήττει και τον καταναλωτή και τους παράκτιους αλιείς και δεν βοηθάει το αλίευμα» τονίζει. Συνέπεια της απαγόρευσης, αναφέρει, ήταν η άνοδος της τιμής του μπακαλιάρου. «Μετά την απαγόρευση υπερδιπλασιάστηκε, από 8 ευρώ έφτασε στα 18 ευρώ». Αναρωτιέται μάλιστα με ποια στοιχεία επιβλήθηκε ο περιορισμός.

Τι λένε οι ειδικοί: Η απαγόρευση θα φέρει το απόθεμα στον σωστό δρόμο

Οι επιστήμονες που συλλέγουν και μελετούν την κατάσταση των αλιευμάτων στην Ελλάδα – για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – πάντως χωρίς να σχολιάζουν αν η απόφαση είναι άδικη για τον έναν ή τον άλλον επαγγελματικό κλάδο των ψαράδων υποστηρίζουν πως η απαγόρευση για τον μπακαλιάρο ήταν απαραίτητη.

«Τα στοιχεία που έχουμε (με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων του 2009) δείχνουν ότι με τον μπακαλιάρο έχουμε πρόβλημα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά σενάρια για την ανάκαμψη του ιχθυοαποθέματος. Να μην υπάρχει περιορισμός στους παράκτιους και να υπάρχει μόνο στις μηχανότρατες. Να υπάρχει στους παράκτιους αλλά και στις μηχανότρατες ή άλλος συνδυασμός» αναφέρει ο Γεώργιος Τσερπές, βιολόγος – ιχθυολόγος στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Το υπουργείο επέλεξε αυτήν τη λύση. Την έστειλε σ’ εμάς και εμείς αξιολογήσαμε ότι προσφέρει ανάκαμψη». Παρόμοια άποψη εκφράζει ο δρ Αργύρης Καλλιανιώτης, βιολόγος – ιχθυολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ). «Η απόφαση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Φαίνεται ότι ο μπακαλιάρος είναι υπεραλιευμένος και είναι υποχρέωση της χώρας να φέρει το απόθεμα στον σωστό δρόμο».

0
0
0
0
0

Σχετικά άρθρα

Από το Αιγαίο στο Los Angeles…
Στα χέρια μας η Γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για το ναυάγιο του Κ/Ζ Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στη Συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη

HIGHLIGHTS

  • Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    1 Ιουνίου 2021
    Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επισκέφθηκαν χθες στο νησί των …
  • Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    Απονομή του Βραβείου Ευκράντη στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

    27 Ιουλίου 2020
    Ιδιαίτερη τιμή και ηθική στήριξη για όλους όσους απαρτίζουν το …
  • Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

    30 Ιουνίου 2020
    Στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο …
  • Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    Παρουσίαση ταινίας για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

    11 Φεβρουαρίου 2020
    Στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του World Whale Film Festival, …
  • Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    Βράβευση απένειμε προς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος το International Propeller Club of the United States

    6 Φεβρουαρίου 2020
    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το International Propeller Club of the …

Πρόσφατα Άρθρα

  • Η ανοιχτή χωματερή γύρω μας που παριστάνουμε ότι δεν την βλέπουμε

    Η ανοιχτή χωματερή γύρω μας που παριστάνουμε ότι δεν την βλέπουμε

    18 Σεπτεμβρίου 2023
    Με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να πλησιάζουν, στο σύνολο …
  • Αειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την ανάσχεση της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας

    Αειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την ανάσχεση της καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας

    1 Σεπτεμβρίου 2023
    Αειφόρα αγκυροβόλια: Έμπρακτη λύση για την ανάσχεση της καταστροφής των …
  • Μία ειδυλλιακή εικόνα ή μία εικόνα αυτοκαταστροφής για τις πολυτελείς διακοπές μιας μειοψηφίας;

    Μία ειδυλλιακή εικόνα ή μία εικόνα αυτοκαταστροφής για τις πολυτελείς διακοπές μιας μειοψηφίας;

    21 Αυγούστου 2023
    Τέλη Αυγούστου σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στα βόρεια Δωδεκάνησα, όπου …
  • Φυτεύοντας Υποβρύχιους Κήπους Ποσειδωνίας – μια νέα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης

    Φυτεύοντας Υποβρύχιους Κήπους Ποσειδωνίας – μια νέα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης

    29 Ιουνίου 2023
    Μία ιδιαίτερα καινοτόμος διαδικασία φύτευσης υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας (P. oceanica) …
  • Οι Θανατώσεις Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Συνεχίζονται

    Οι Θανατώσεις Ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο Συνεχίζονται

    31 Μαΐου 2023
    Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα …
  • Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

    Διεπιστημονική Έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου: Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος – Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Τορόντο

    17 Μαΐου 2023
    Ένας νέος κύκλος επιτόπιας έρευνας του Aegean Islet Conservation Project …
  • Ακρωτηριασμένο Ζωνοδέλφινο στις Ακτές της Σάμου

    Ακρωτηριασμένο Ζωνοδέλφινο στις Ακτές της Σάμου

    12 Μαΐου 2023
    Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με …

Εγγραφή στο newsletter μας

Το Αρχιπέλαγος στοχεύει στην μελέτη και προστασία της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών και νησιών.

Οι δράσεις μας θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν χωρίς εσάς!

donate
  • Όροι και Προϋποθέσεις
  • Τρόποι Πληρωμής
  • Πολιτική Επιστροφών / Ακυρώσεων

Archipelagos - Institute of Marine Conservation © All Rights Reserved || Developed Fekas Brothers

TOP