Ζιφιός (Cuvier’s beaked whale) στο βόρειο Αιγαίο – μία από τις σημαντικές πρόσφατες καταγραφές από τους ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Η έρευνα και η δράση στο πεδίο συνεχίζεται παρά τις δύσκολες συνθήκες της εποχής, όπως άλλωστε και κάθε χειμώνα. Είναι όμως πραγματικά ελπιδοφόρο ότι σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπως στη θαλάσσια τάφρο μεταξύ Ικαρίας- Χίου – Σάμου, καταγράφουμε τη συνεχή παρουσία των Ζιφιών επί 21 και πλέον χρόνια.

Ο Ζιφιός είναι ένα από τα λιγότερο μελετημένα είδη κητωδών παγκοσμίως αλλά και από τα λιγότερο γνωστά είδη που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες. Ζει σε ολιγομελείς ομάδες σε περιοχές με βαθιά και ρηχτά νερά όπου συνήθως υπάρχουν θαλάσσιες τάφροι.

Η έλλειψη γνώσεων για αυτά τα χαρισματικά θηλαστικά παγκοσμίως, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Ζιφιοειδή σε αναζήτηση της τροφής τους μπορούν να κάνουν βαθιές καταδύσεις – με την πιο βαθιά να έχει καταγραφεί σχεδόν στα 3000 μέτρα και με μεγαλύτερη διάρκεια τις 3 ώρες και 42 λεπτά. Κύρια απειλή για τους Ζιφιούς είναι η υποβρύχια ηχορύπανση που προκαλείται από εκρήξεις, σεισμικες έρευνες και συγκεκριμένους τύπους στρατιωτικών σόναρ.

Παρά την ολοένα και εντονότερη καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες σε θάλασσα και στεριά, το γεγονός ότι αυτά τα μεγάλα θηλαστικά συνεχίζουν να ζουν στις θάλασσές μας μας δίνει μεγάλη ελπίδα, αλλά μας θυμίζει και την μεγάλη ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι μας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πλέον είναι ξεκάθαρο για όλους: τα περιθώρια στενεύουν, η επιβίωση μας εξαρτάται από την επιβίωση της φύσης.

Αφήστε μια απάντηση