Οι πληθυσμοί των Ζιφιών (Cuvier’s beaked whale) στα νερά του Βόρειου και του Κεντρικού Αιγαίου αποτελούν μία από τις σημαντικές καταγραφές αυτών των ημερών από τους ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.
Χρειαστήκαμε πάνω από 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας του “Αρχιπελάγους” στο Αιγαίο για να μπορέσουμε να επιτύχουμε όχι μόνο κοντινή προσέγγιση αυτών των σπάνιων θηλαστικών, αλλά κυρίως μία κατανόηση των πληθυσμών τους και του πώς απειλούνται από την ανθρώπινη όχληση και επιβάρυνση. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές όπως η θαλάσσια τάφρος βόρεια της Ικαρίας, καταγράφουμε την συνεχή παρουσία των Ζιφιών επί 21 χρόνια ακριβώς στην ίδια περιοχή.

Οι Ζιφιοί είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά είδη κητωδών που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και από τα πιο εντυπωσιακά. Η έλλειψη γνώσεων για αυτά τα χαρισματικά θηλαστικά παγκοσμίως, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Ζιφιοειδή σε αναζήτηση της τροφής τους μπορούν να κάνουν βαθιές καταδύσεις – με την πιο βαθιά να έχει καταγραφεί σχεδόν στα 3000 μέτρα και με μεγαλύτερη διάρκεια τις 3 ώρες και 42 λεπτά.
Παρά την ολοένα και εντονότερη καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες σε θάλασσα και στεριά, το γεγονός ότι αυτά τα μεγάλα θηλαστικά συνεχίζουν να ζουν στις θάλασσές μας μας δίνει μεγάλη ελπίδα, αλλά μας θυμίζει και την μεγάλη ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι μας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πλέον είναι ξεκάθαρο για όλους: τα περιθώρια στενεύουν, η επιβίωση μας εξαρτάται από την επιβίωση της φύσης.

Οι στείρες καμπάνιες όχι μόνο περιττεύουν, αλλά πλέον στην εποχή μας γίνονται επικίνδυνες. Οι καιροί που ζούμε απαιτούν πραγματική γνώση, επιμονή και ουσιαστική δράση.