Τα πρώτα αποτελέσματα της ερευνητικής αποστολής του Aegean Explorer στο πλαίσιο της δράσης «Προστατεύοντας τα Βαθιά Νερά και τους Κοραλλιγενείς Οικοτόπους του Αιγαίου» είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα!
Μόλις στα πρώτα 2 χλμ έκτασης καταγραφών, με ROV, sonar και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό, στα οικοσυστήματα της μεσοφωτικής ζώνης (περίπου στα 100 μέτρα βάθος), η διεθνής επιστημονική ομάδα που συμμετέχει στην αποστολή, αναγνώρισε περισσότερα από 250 είδη θαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας.
Μοιραζόμαστε μαζί σας εικόνες “υποβρύχιων κήπων” θαλάσσιας πένας (Pennatula phosphorea), ενός εντυπωσιακού είδους μαλακού κοραλιού. Οι “θαλάσσιες πένες” είναι είδος θαλάσσιου ασπόνδυλου που σχηματίζονται από αποικίες πολύ μικρών ζώων, μεγέθους λίγων χιλιοστών το καθένα, τους λεγόμενους πολύποδες (polyps).
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη κοραλιού, οι θαλάσσιες πένες μπορούν να μετακινούνται προς αναζήτηση τροφής. Όλα τα άτομα της αποικίας συντονίζουν την κίνησή τους ώστε να κυλήσουν, ως σύνολο, επί του θαλάσσιου πυθμένα, μέχρι να εντοπίσουν το κατάλληλο σημείο, όπου “ριζώνουν” εκ νέου.
Η Pennatula phosphorea έχει καταχωρηθεί στην κατηγορία εύτρωτων θαλάσσιων ειδών της Κόκκινης Λίστας Απειλούμενων Ειδών του IUCN. Η κατανομή του είδους στις ελληνικές θάλασσες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.
Στο πλαίσιο της δράσης «Προστατεύοντας τα Βαθιά Νερά και τους Κοραλλιγενείς Οικοτόπους του Αιγαίου» η ερευνητική αποστολή στον Aegean Explorer που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Archipelagos – Institute of Marine Conservation με τον διεθνή περιβαλλοντικό φορέα Oceana, το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex University of Essex, το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA RAC) και το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών National and Kapodistrian University of Athens, με την υποστήριξη του Pure Ocean Fund, θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα να χαρτογραφούμε τις θέσεις αυτών των πολύτιμων θαλάσσιων οικοτόπων στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές της ΒΑ Μεσογείου.
Τελικός μας στόχος είναι να εξαλειφθεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλα τα ιδιαίτερα σημαντικά οικοσυστήματα και είδη της μεσοφωτικής ζώνης, η καταστροφική αλιεία με συρόμενα εργαλεία (μηχανότρατες), που καταστρέφουν τα πάντα σε ένα πέρασμα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την άμεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται αυτού του είδους η αλιεία σε ευάλωτα και προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα, θα εξασφαλιστεί η επιβίωση τους προς όφελος και των επόμενων γενεών.

Αφήστε μια απάντηση