Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), κ. Πάνος Μπεγλίτης απέστειλε επιστολή στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση στη Χίο και τις γενικευμένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την περιβαλλοντική καταστροφή στο ΒΔ τμήμα του νησιού.

Ο κ. Πάνος Μπεγλίτης εκφράζει την πρόθεση του ΥΠΕΘΑ να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς για ευαίσθητα θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος (Διαβάστε τη σχετική επιστολή εδώ) και αναφέρει πως είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες τοπικές αρχές για τη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση.

Το “Αρχιπέλαγος” τονίζει σχετικά, ότι οι κάτοικοι της περιοχής, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν έλαβαν καμία ενημέρωση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ακύρωσε κάθε προσπάθεια έγκαιρης
αντίδρασης για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής που υπέστη ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής.

Απορρίπτει κάθετα οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής άσκησης με εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη και υπογραμμίζει την ανάγκη αναδιοργάνωσης του πλαισίου διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων που αφορούν στη χρήση πραγματικών πυρών με βαρέα όπλα.

Τα υφιστάμενα πεδία βολής στα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν πληρούν σε καμία περίπτωση τις προδιαγραφές ασφαλείας για την εκπαιδευτική χρήση των οπλικών συστημάτων νέας γενιάς. Τα εν λόγω οπλικά συστήματα έχουν αναβαθμισμένη περιεκτικότητα σε βλαβερές ουσίες, γεγονός το οποίο αγνοούν τόσο οι τοπικές κοινωνίες, που υφίστανται τις επιπτώσεις από την έκθεση σε αυτά, όσο και το προσωπικό του στρατού που συμμετέχει σε ασκήσεις τέτοιας μορφής.Η χωροθέτηση σύγχρονων πεδίων βολής, σε απόλυτα ελεγχόμενες περιοχές θα διασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό τη Δημόσια Υγεία και θα περιορίσει στο ελάχιστο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. 
Παράλληλα, θα μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία εντοπίζονται κατά καιρούς σε μεγάλες αποστάσεις από τα πεδία βολής, που χρησιμοποιούνται σήμερα με περίσσεια προχειρότητα και ανευθυνότητα.

Η μη ασφαλής χρήση οπλικών συστημάτων – στην πλειονότητα των στρατιωτικών ασκήσεων – εξυπηρετεί μάλλον αυτοκαταστροφικές τάσεις, παρά τον σκοπό της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας.
Η εκούσια καταστροφή των εδαφών και του φυσικού μας πλούτου πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει παρελθόν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π.Μπεγλίτης απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας (διαβάστε την ερώτηση εδώ) για τη στρατιωτική άσκηση και τις θαλάσσιες εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη της ΒΔ Χίου.