Με εντατική δουλειά κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο και χωρίς δημόσιους ή κοινοτικούς πόρους, προοδεύουν οι διαδικασίες εγκατάστασης και αδειοδότησης του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται υπό δημιουργία στο νησί των Λειψών.

Με αυτή τη σκληρή και καθημερινή προσπάθεια, στοχεύουμε να καλύψουμε όσο είναι δυνατόν το χαμένο έδαφος και χρόνο, που μέσα σε δεκαετίες κακοδιαχείρισης πόρων και αναποτελεσματικότητας, έχει ως αποτέλεσμα τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη στην Ελλάδα να βρίσκονται σήμερα χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή περίθαλψης.

Βασικός στόχος του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, είναι να αποτελέσει το πρώτο από μία σειρά αντίστοιχων καταφυγίων που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το Καταφύγιο θα λειτουργήσει κυρίως σαν κτηνιατρική κλινική που θα προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια ζώα (δελφίνια, φώκιες, χελώνες), σε ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους.

 

Παρόλη τη σημαντική διεθνή στήριξη αυτής της προσπάθειας, αναμενόμενες είναι και οι υπόγειες διεργασίες που βιώνουμε από το περιβαλλοντικό λόμπυ της Ελλάδας, το οποίο όπως είθισται λειτουργεί συκοφαντικά και ποτέ δεν εκφράζεται ανοιχτά. Έτσι καθώς καταγράφουμε την πορεία της κατασκευής του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, καταγράφουμε παράλληλα και την πορεία όλων αυτών που προσπαθούν να εμποδίσουν ή να επιβραδύνουν με διάφορους τρόπους, αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημα. Και οι δύο καταγραφές θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον προς δημοσιοποίηση.