Στο World Whale Conference 2019 που ολοκληρώθηκε εχθές στο Hervey Bay της Αυστραλίας βρέθηκε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»! Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την World Cetacean Alliance, μια παγκόσμια συμμαχία οργανισμών που έχουν αφιερώσει τη δράση τους στην προστασία των φαλαινών και των δελφινιών, έγινε παρουσίαση και προβολή βίντεο για το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που βρίσκεται υπό δημιουργία από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» στο νησί των Λειψών. Το Καταφύγιο στοχεύει να αποτελέσει το πρώτο παγκοσμίως κέντρο αποκατάστασης για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, ενώ επίσης θα παρέχει εξειδικευμένη κτηνιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα θαλάσσια είδη, όπως δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας θαλάσσιων ζώων.

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου θα αποτελέσει ένα καινοτόμο πρότυπο θαλάσσιου καταφυγίου που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων καταφυγίων θαλάσσιας ζωής σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Έχοντας τη στήριξη ενός διεθνούς δικτύου ειδικών επιστημόνων και φορέων, μέσα από αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην επίλυση του παγκόσμιου προβλήματος της κακοποίησης των δελφινιών σε συνθήκες εξαναγκασμένων παραστάσεων.