Στο πλαίσιο του International Whale Conference 2017 (Διεθνές Συνέδριο Φαλαινών 2017) που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στο Ντουρμπάν της Νοτίου Αφρικής, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος εκπροσωπείται από την Αναστασία Μήλιου. Σε ένα διεθνές κοινό, παρουσιάζεται η συνολική δουλειά του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στην έρευνα και προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών της ανατολικής Μεσογείου και τα σημαντικά συμπεράσματα της στοχευμένης δουλειάς στον τομέα αυτό κατά τα τελευταία 17 χρόνια.

Παράλληλα εκπροσωπούμε την κοινή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με κρατικούς φορείς της Σρι Λάνκα για την προστασία και ανάδειξη των πληθυσμών φαλαινών του ΒΑ Ινδικού Ωκεανού – ενός

από τους σημαντικότερους πληθυσμούς

φαλαινών διεθνώς, με πιο αξιοσημείωτο τον πληθυσμό της Γαλάζιας Φάλαινας – του μεγαλύτερου θηλαστικού του πλανήτη.

Το κύριο έργο που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, ήταν το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, που βρίσκεται υπο-δημιουργία στο νησί των Λειψών. Αποτελεί έργο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς είναι πρώτο αντίστοιχο καταφύγιο που δημιουργείται σε όλο τον κόσμο. Έπειτα από την παρουσίαση του έργου και της διαδικασίας δημιουργίας του, ακολούθησε συνάντηση ομάδας εργασίας ανάμεσα σε ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων, με θέμα τα Καταφύγια Θαλάσσιας Ζωής που πρέπει να αναπτυχθούν σε όλο τον κόσμο με βάση το πρότυπο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Παράλληλα ενισχύθηκε η παγκόσμια ομάδα στήριξης του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το World Cetacean Alliance, το μεγαλύτερο διεθνή συνασπισμό φορέων που στοχεύει στην προστασία των φαλαινών και δελφινιών.