Με θέμα το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της καταστροφικής αλιείας στη Μεσόγειο, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε μία συντονιστική επιτροπή από 5 μεσογειακούς φορείς που είναι εξειδικευμένοι σε θέματα αλιείας. Ο επίτροπος, ο οποίος έχει δηλώσει κατ επανάληψην ότι η καταπολέμηση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας αποτελεί προτεραιότητα για αυτόν, ζήτησε να βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους παραπάνω φορείς, με στόχο να ενημερώνεται η επιτροπή για την πραγματική έκταση του προβλήματος στη Μεσόγειο.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στις ελληνικές θάλασσες είναι κρίσιμη. Η διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων είναι στην ουσία ανύπαρκτη και ως επί τω πλείστον περιορίζεται στην απολύτως επιλεκτική εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών και προγραμμάτων μέσα από γραφεία, χωρίς να εξασφαλίζεται στην πράξη η βιωσιμότητά της αλιείας στην Ελλάδα. Η Αναστασία Μήλιου που εκπροσώπησε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στην τηλεδιάσκεψη τόνισε μεταξύ πολλών άλλων ότι ο ανησυχητικός ρυθμός μείωσης των ιχθυαποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο, είναι δυσανάλογος με τον ιδιαίτερα αργό ρυθμό εφαρμογής μέτρων που θα μπορούσαν να ανασχέσουν την υπεραλίευση, ενώ ανέλυσε τις δυστυχώς πολυάριθμες πρακτικές καταστροφικής αλιείας που επί χρόνια επιβαρύνουν τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών. Για αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα.
Μία ακόμα σημαντική τηλεδιάσκεψη, με αφορμή την πρόσφατη μαζική θανάτωση των δελφινιών στο ΒΑ Αιγαίο (Οι Δολοφονίες Θαλάσσιων Θηλαστικών στο Αιγαίο Συνεχίζονται), έγινε ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ Δρ. Αραγώση, με τον Θοδωρή Τσιμπίδη και την Αναστασία Μήλιου από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, καθώς βρισκόνταν εν πλω στο ανατολικό Αιγαίο, στο ερευνητικό σκάφος Aegean Explorer. Ο κ. Αραγώσης εξέφρασε τη δέσμευση του υπουργείου να κινήσει αποτελεσματικές διαδικασίες για την προστασία των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες και ευχόμαστε ότι αυτό το ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε πράξη και αποτελεσματικά μέτρα, που θα ανασχέσουν αυτά τα ανησυχητικά περιστατικά.
Από την πλευρά του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε μία πρόταση για αποτελεσματικά μέτρα τα οποία θα είναι άμεσα εφαρμόσιμα και χαμηλού κόστους, με βασικό άξονα την ενεργοποίηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Προϋπόθεση βέβαια είναι στο εξής το σύνολο των σχετικών πόρων να μην καταλήγει όπως παλαιότερα σε γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, αλλά οι οποίοι διαθέσιμοι πόροι να κατευθύνονται στο σύνολό στις τοπικές κοινωνίες και στους επαγγελματίες αλιείς, έτσι ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να κάνουν πράξη τη βιώσιμη αλιεία αλλά και να συμβάλλουν στην αναστροφή αυτής της κατάστασης.
Ο κ. Αραγώσης δήλωσε επίσης ότι το ΥΠΕΝ θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της αδικαιολόγητα αργής διαδικασίας αδειοδότησης του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στο νησί των Λειψών. Αυτό το καινοτόμο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής είναι παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ήδη συγκεντρώνει τη στήριξη και το ενδιαφέρον από πολυάριθμούς φορείς και πανεπιστήμια από Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ έχει την πλήρη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Το έργο υλοποιείται χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων, και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το μίγμα γραφειοκρατίας και αδιαφορίας κάποιων δημόσιων υπηρεσιών, που καθυστερούν αναίτια την διαδικασία αδειοδότησης αυτού του σημαντικού κοινοφελούς έργου, παρόλο που έχει ακολουθηθεί επιμελώς και κατά γράμμα η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία.
Ευχή και στόχος μας είναι να μην μείνουμε για άλλη μία φορά στις καλές προθέσεις, αλλά να δούμε σύντομα έμπρακτα αποτελέσματα έπειτα από τις προφορικές δεσμεύσεις από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές.