Το δελφίνι αυτό αποτελεί το 17ο που έχει εντοπιστεί στο ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου

Οι βοριάδες των προηγούμενων ημερών έφεραν στις ΒΑ ακτές της Σάμου το 10ο δελφίνι που εντοπίζεται νεκρό σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σε μία παράκτια περιοχή του νησιού μήκους περίπου 25 μιλίων. Το δελφίνι αυτό αποτελεί το 17ο που έχει εντοπιστεί στο ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε επίσης νεκρή και μία μεγάλη μεσογειακή φώκια.

Η ανησυχία μας είναι ότι αυτά αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό του συνολικού αριθμού των νεκρών ζώων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ιδιαίτερα εκτεταμένης ακτογραμμής των νησιών της περιοχής είναι δυσπρόσιτο, ενώ τα νεκρά θαλάσσια θηλαστικά που γίνονται αντιληπτά εντοπίζονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή παραλίες.

Έπειτα από ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Σάμου για αυτό το νέο περιστατικό, η Ομάδα Ανταπόκρισης Εκβρασμών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος μετέβη άμεσα στο σημείο, έτσι ώστε ο κτηνίατρος και βοηθός κτηνιάτρου με εξειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά να διενεργήσουν αυτοψία.

Όπως και στις προηγούμενες πρόσφατες περιπτώσεις και σε αυτό το περιστατικό ο θάνατος του δελφινιού προκαλεί πολλές απορίες καθώς δεν υπήρξαν ούτε ενδείξεις ηθελημένης θανάτωσης, αλλά ούτε και ασθένειας.

Η νεκροψία έδειξε ότι το δελφίνι μέχρι τη στιγμή που θανατώθηκε ήταν καλά στην υγεία του, είχε μόλις τραφεί και ήταν σε διαδικασία χώνεψης – στο στομάχι του βρέθηκε ένα κομμάτι δίχτυ το οποίο είχε δεν προκάλεσε επιπλοκή που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατό του.

Καθώς μετράμε μέρα με τη μέρα τις απώλειες του πραγματικού μας φυσικού πλούτου, δυστυχώς ως πολίτες μοιάζει να συνηθίζουμε την καταστροφή. Είναι ενδεικτικό όμως ότι απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση η πολιτεία είναι απούσα και παντελώς αδιάφορη, ενώ οι πολιτικοί και τα κόμματα μοιάζουν ικανοποιημένοι πωλώντας προεκλογικά οικολογικές ανησυχίες που θα ξεχαστούν σε λίγες εβδομάδες.

#WeAreArchipelagos #SaveTheAegean