Ολοκληρώθηκε στα Χανιά το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Διαχείριση Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, όπου το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε με 3 επιστήμονες και ερευνητές που παρουσίασαν 4 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Αναστασία Μήλιου, προέδρευσε της συνεδρίας με θέμα «Θαλάσσια Ρύπανση», η οποία επικεντρώθηκε στην ανάλυση του υψηλού ρίσκου θαλάσσιου ατυχήματος στις ελληνικές θάλασσες. Έμφαση δόθηκε στο ατύχημα του Sea Diamond το οποίο έπειτα από 11 χρόνια εγκατάλειψης στο βυθό της Σαντορίνης συνεχίζει να ρυπαίνει με επικίνδυνες τοξικές ουσίες τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και στο ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ που για άλλη μία φορά απέδειξε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιων ατυχημάτων. Ως αποτέλεσμα κάθε στιγμή υπονομεύει ο κίνδυνος μεγάλου ναυτικού ατυχήματος, που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τις τοπικές κοινωνίες, τη δημόσια υγεία και φυσικά την οικονομία και τον τουρισμό.

Το θέμα αυτό αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο όχι μόνο την ανάδειξη του προβλήματος στις κρατικές αρχές και το ευρύ κοινό, αλλά παράλληλα και την ανάπτυξη και υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων, λογισμικού εκτίμησης ρίσκου και άλλων εργαλείων, που θα μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος της λύσης αυτού του σύνθετου και ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος.
Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Essex Gareth Thomas παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιεί το εργαστήριο υδρογονανθράκων του πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, με την υποστήριξη του Βρετανικού National Environment Research Council, με στόχο τον καθορισμό των επιπτώσεων του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η μακροπρόθεσμη τοξικολογική και μικροβιολογική έρευνα είναι σημαντική όχι μόνο για τον καθορισμό των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας, αλλά και για την ανάπτυξη γνώσης που θα είναι πολύτιμη για τη μελλοντική αξιοποίηση των υδρογονανθρακοκλαστικών βακτηρίων για την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων με βιοτεχνολογικές μεθόδους.

Η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Eleonora Faraggiana παρουσίασε τα ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας «Περιεκτικότητα Μικροπλαστικών σε Εμπορικά Είδη Αλιευμάτων από το αν. Αιγαίο» όπου 100% των ψαριών που αναλύθηκαν περιείχαν μικροσκοπικές ίνες πλαστικού.
Τέλος ειδική συνεδρία αφιερώθηκε στην κοινή δράση του ΙΤΕ Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, του Πανεπιστημίου Cardiff και του Κέντρου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, που στοχεύει στη διαμόρφωση επιστημονικής πληροφορίας για τη θαλάσσια ρύπανση σε μορφή videogame προς αξιοποίηση από εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea4All.

Tο 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Διαχείριση Βιομηχανικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων διοργανώθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, το Πολυτεχνείο του Αμβούργου, το International Waste Working Group (IWWG) και το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας.

Δείτε τα πλήρη κείμενα των δημοσιεύσεων στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Αφήστε μια απάντηση