Στα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο με κεντρικό παρουσιαστή το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσδώσει διεθνή διάσταση στην αναγκαιότητα της διαρκούς προστασίας του περιβάλλοντος, ομάδα της Οργάνωσης ταξίδεψε από την καρδιά του Αιγαίου μέχρι το βιομηχανικό κέντρο της Γερμανίας για να θέσει στο ελληνικό και γερμανικό κοινό, ζητήματα που δεν γνωρίζουν σύνορα και που θέτουν καθημερινά τα ελληνικά οικοσυστήματα σε κίνδυνο.

Το Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το “Περιοδικό” των Ελλήνων της Στουτγάρδης και των Περιχώρων τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Στουτγάρδης, με την αρωγή του Γενικού Προξενείου του Μονάχου και με την αμέριστη συμπαράσταση τοπικών φορέων της ελληνικής παροικίας. Συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, αλλά και της περιφερειακής πολιτικής σκηνής με κυρίαρχη την παρουσία του ηγέτη των Πρασίνων του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Κατά το διήμερο Συνέδριο, οι Θοδωρής Τσιμπίδης, Αναστασία Μήλιου, Μιχάλης Χαβαράνης και Γιάννης Κουτελίδας, που εκπροσώπησαν το Αρχιπέλαγος στη Γερμανία, έκαναν εκτενή αναφορά στην πλούσια βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων του Αιγαίου, παρουσίασαν μία σειρά περιβαλλοντικών απειλών που απειλούν καθημερινά τα θαλάσσια οικοσυστήματα με περαιτέρω υποβάθμιση, και στηλίτευσαν τις κενού περιεχομένου πολιτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Τα βλέμματα απαισιοδοξίας των παρευρισκομένων για την υφιστάμενη κατάσταση των ελληνικών θαλασσών μετατράπηκαν σύντομα σε εκδηλώσεις αγωνίας και προβληματισμού για το μέλλον του τόπου και για την παρατεταμένη αδράνεια και αφασία που χαρακτηρίζει την εσωτερική πολιτική σκηνή απέναντι σε καυτά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το Συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση προτάσεων και λύσεων, που έχουν σχεδιαστεί από το Αρχιπέλαγος με την αρωγή της επιστημονικής γνώσης και παρέχουν την απαραίτητη τεκμηρίωση για την υλοποίηση τους.
Η ζωηρή και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε αποκάλυψε, αφενός την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος, και αφετέρου την πιο σύντομη οδό προς την αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης: την ανάληψη συλλογικών δράσεων διαχείρισης από τις τοπικές κοινωνίες.

Θεωρώντας ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί εθνική υπόθεση και δεν γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς, το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει την έρευνα, τις δράσεις προστασίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης με εφαλτήριο απομακρυσμένες γωνιές του Αιγαίου όπου βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αγνοώντας αποστάσεις, “κατάλληλες” εποχές και δημοσιοσχετίστικες προσεγγίσεις.
Μοναδικός στόχος η αφύπνιση του απλού πολίτη και η ελπίδα, λόγω εποχής, για ταυτόχρονη έξοδο από τη χειμερία νάρκη της ελληνικής ερπετοπανίδας και πασών των επιφανειακά ή καιροσκοπικά ασχολούμενων με το περιβάλλον στην Ελλάδα.