Ολοκληρώθηκε στην Βαρκελώνη το 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θαλάσσιων Θηλαστικών (19 th World Marine Mammal Conference) με τίτλο «Μαζί για την Επιστήμη και την Προστασία»το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τα θαλάσσια θηλαστικά με 2,500 συμμετέχοντες από 95 χώρες του πλανήτη. Αυτή η πρωτοφανής διεθνής συμμετοχή στο συνέδριο όπου παρουσιάστηκαν 1954 επιστημονικές ανακοινώσεις είναι ενδεικτική και της μεγάλης ανησυχίας του επιστημονικού κόσμου αναφορικά με την κατάσταση προστασίας και το μέλλον των θαλάσσιων θηλαστικών στον πλανήτη, καθώς αυτά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από την ανθρωπογενή δραστηριότητα.

  
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος συμμετείχε στο συνέδριο με την συμβολή 3 επιστημόνων και 2 συνεργατών του, οι οποίοι παρουσίασαν επιστημονικές  ανακοινώσεις με θέμα:
– τη μελέτη της συμπεριφοράς της Μεσογειακής φώκιας στο ΒΑ Αιγαίο
– τη νέα μεθοδολογία που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για την ανάλυση των μικροπλαστικών σε εκβρασμένα θαλάσσια θηλαστικά
– την ανάλυση της διατροφικής οικολογίας θαλάσσιων θηλαστικών που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του ανατολικού Αιγαίου
– Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου ως λύση για τα δελφίνια που θα ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία.

 

Το μήνυμα προς όλους μας από το συνέδριο αυτό θα πρέπει να είναι ότι οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα της έρευνας και προστασίας πάνω στα θαλάσσια θηλαστικά. Καθώς η αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα θαλάσσια θηλαστικά δεν αποτελεί τοπικό αλλά παγκόσμιο πρόβλημα, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται ουσιαστικές συνέργειες ανάμεσα σε εξειδικευμένους φορείς ανά τον κόσμο. Η κάλυψη των τεράστιων κενών γνώσης αναφορικά με αυτά τα ξεχωριστά θαλάσσια είδη και τους παράγοντες που τα απειλούν, πρέπει συνοδεύεται από δράσεις προστασίας που θα έχουν έμπρακτα αποτελέσματα και δεν θα αποτελούν άλλη μία επικοινωνιακή γραφειοκρατική προσέγγιση.

Αυτό αποτελεί μία ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για όλους μας, καθώς στις ελληνικές θάλασσες σήμερα επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Στα ίδια νερά περίπου πριν από 2.500 χρόνια ξεκίνησε για πρώτη φορά στον πλανήτη η έρευνα στις θάλασσες και τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως αναφέρεται και στις εντυπωσιακές για την εποχή καταγραφές στα «Περι Ζώων» του Αριστοτέλη. Στην αρχαία Ελλάδα μάλιστα είχαν θεσμοθετηθεί μέτρα για την προστασία των δελφινιών. Αυτή την κληρονομιά που οφείλουμε να τιμήσουμε στις μέρες μας, που τόσα πολλά λέγονται τόσα λίγα γίνονται για τη προστασία του περιβάλλοντος και των σπάνιων ειδών.