Ο κώδων του κινδύνου για τη διαφαινόμενη οριστική εξαφάνιση του Κοινού δελφινιού (Delphinus delphis) από τη Μεσόγειο, ήχησε πιο ηχηρά από ποτέ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για τα Θαλάσσια Θηλαστικά που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης το διήμερο 9-11 Δεκεμβρίου. Το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α, καθώς και έτεροι παρευρισκόμενοι, Διεθνείς φορείς και άλλοι μη κυβερνητικοί Οργανισμοί, κατέθεσαν στοιχεία και τα αποτελέσματα μακροχρόνιων μελετών που επαληθεύουν του λόγου το αληθές και όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, τόσο για το Κοινό δελφίνι, όσο και για τα θαλάσσια θηλαστικά της Μεσογείου συνολικά.
Το συγκεκριμένο είδος δελφινιού, που κατά την αρχαιότητα ο πληθυσμός του απαριθμούσε πολυάριθμα μέλη (εξ ου και η ονομασία του) έχει μειωθεί δραματικά στα νερά της Μεσογείου, ενώ στα νερά του Ιονίου όπου μέχρι και πριν μία δεκαετία διατηρούσε ένα σημαντικό πληθυσμό (150 ατόμων), σήμερα σπάνια παρατηρείται από τις οργανώσεις που ερευνούν στην περιοχή. Μία από τις τελευταίες ομάδες στη ΒΑ Μεσόγειο, 60 περίπου τον αριθμό, που διατηρεί λόγω της σύνθεσής της με πολλά νεαρά δελφίνια, μία υγιή παρουσία, εντοπίζεται στο ανατολικό Αιγαίο και αποτελεί διαρκές αντικείμενο μελέτης από την επιστημονική μας ομάδα.
Οι πολυετείς έρευνες του Αρχιπελάγους, έχουν καταγράψει στις ελληνικές θάλασσες σημαντικούς πληθυσμούς από 2 είδη φαλαινών, 4 είδη δελφινιών, τη φώκαινα και τη Μεσογειακή φώκια. Όμως αυτά τα σπάνια είδη συνεχίζουν να επιβιώνουν στις θάλασσες μας αποκλειστικά από τύχη, δεδομένου ότι υπάρχει παντελής έλλειψη πλαισίου προστασίας. Σε μία εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος είναι αντικείμενο καθημερινής συζήτησης, αποτελεί οξύμωρο σχήμα εν έτει 200..9 να μαχαιρώνουμε, πυροβολούμε και με το κρατικό χέρι να θανατώνουμε (με τη χρήση σόναρς των πολεμικών σκαφών και τις στρατιωτικές ασκήσεις) θαλάσσια θηλαστικά.
Οι έρευνες που διεξάγει το Αρχιπέλαγος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, έχουν δείξει το μέγεθος της ιδιαιτερότητας που ακόμα το χαρακτηρίζει. Πλέον κάθε ερευνητικό ταξίδι δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλά συνιστά καταγραφή σπάνιων ειδών θαλάσσιας πανίδας, που είτε απειλούνται από εξαφάνιση (όπως τα κοινά δελφίνια), είτε επιβεβαιώνουν τον πλούσιο χαρακτήρα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, η οποία δύναται να στηρίζει πληθυσμούς φαλαινών (φυσητήρες, ζιφιοί) και άλλων σπάνιων και προστατευόμενων θαλασσίων ειδών.
Σε αυτό ακριβώς το πεδίο επικεντρώθηκε το δεύτερο μέρος των συμπερασμάτων και η γενική παραδοχή των συμμετεχόντων της Διάσκεψης. Στη μοναδικότητα, δηλαδή των θαλασσίων οικοσυστημάτων του Αιγαίου που στηρίζει ακόμα, είτε μόνιμα είτε ως μεταναστευτικό πεδίο, τους σημαντικότερους εναπομείναντες στη Μεσόγειο πληθυσμούς θαλασσίων θηλαστικών. Ακόμα και αυτή την κρίσιμη στιγμή, το Αρχιπέλαγος, Ι.Θ.Α.Π.Ε.Α πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για την ανάληψη ευθυνών αναφορικά με το μέλλον των θαλασσίων θηλαστικών και προτείνει λύσεις που θα εξασφαλίσουν στο μέτρο του δυνατού, τη διατήρηση και ανάπτυξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Τη Διεθνή Διάσκεψη για το Θαλάσσιο Περιβάλλον με τίτλο “SOS για τα θαλάσσια θηλαστικά” διοργάνωσε η Essence Consulting και συμμετείχαν φορείς όπως: ACCOBAMS (Συμφωνία για τη διατήρηση των κητωδών στην Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και την Συγκείμενη Ζώνη του Ατλαντικού), UNEP/CMS (Συνθήκη για τα Μεταναστευτικά Είδη), WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society), Ocean Care, Morigenos, INRH (Institut National de Recherche Halieutique), ΕΛΚΕΘΕ, MedSOS, ΤΕΙ Κρήτης, Εκπρόσωποι Ο.Τ.Α κ.α