Σε θησαυρό έχει μετατραπεί η θάλασσα του Αγίου Όρους για τους παράνομους αλιείς οι οποίοι παρά το απαγορευτικό καθεστώς χρησιμοποιούν γρι-γρι και αφανίζουν την μοναδική δεξαμενή ιχθυαποθεμάτων που έχει απομείνει στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» μια καλή ψαριά (π.χ. με 15 τόνους μαγιάτικα) μπορεί να πουληθεί έως 100.000 ευρώ όταν τα πρόστιμα από το λιμεναρχείο δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Το «Αρχιπέλαγος» εδώ κι έναν χρόνο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, έχει καταγγείλει στις αρμόδιες κρατικές αρχές τα συνεχιζόμενα περιστατικά παράνομης και καταστροφικής αλιείας στην περιοχή του Αγίου Όρους.

«Με βάση το νόμο, επιβάλλονται σχετικά μικρά πρόστιμα που αντιστοιχούν σε ένα μικρό μόνο ποσοστό του κέρδους της παράνομης ψαριάς. Ακόμα, δεν έχει ενεργοποιηθεί το point system που προβλέπεται, με αποτέλεσμα, όλα αυτά αντί να αποτρέπουν τους παράνομους αλιείς, να λειτουργούν σχεδόν ως κίνητρο» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η ενεργοποίηση του point system θα σήμαινε μεγαλύτερα πρόστιμα με την πρώτη παράβαση, χάσιμο της άδειας με τη δεύτερη και χάσιμο του αλιευτικού εργαλείου με την τρίτη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Αγίου Όρους, υπάρχει ένα ιδιαίτερο αλιευτικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο, στη θαλάσσια ζώνη 500 μέτρα γύρω από την ακτή, απαγορεύεται η αλιεία, με εξαίρεση τους αλιείς μοναχούς, οι οποίοι εδώ και αιώνες ψαρεύουν με τις ίδιες ήπιες και αειφορικές αλιευτικές πρακτικές. Με τον τρόπο αυτό, οι μοναχοί εξασφάλισαν την επάρκεια της τροφής τους, ενώ παράλληλα ωφελήθηκε και η ευρύτερη περιοχή του βορείου Αιγαίου, καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, είναι ο βασικός τροφοδότης των ιχθυαποθεμάτων της ευρύτερης θαλάσσια περιοχής.

«Στην ουσία, η θάλασσα γύρω από το Άγιο Όρος αποτελεί τη μοναδική αειφορικά διαχειριζόμενη αλιευτική περιοχή της Ελλάδας, η οποία δυστυχώς σήμερα, και αυτή, έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό που τα αλιεύματα πλέον δεν επαρκούν ούτε καν για τους ίδιους τους μοναχούς» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Για τον κ.Τσιμπίδη, άλλωστε, το Άγιο Όρος αποτελεί την μοναδική ίσως θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που είναι καταφύγιο αναπαραγωγής για τα ψάρια. «Όταν όμως», συνεχίζει, «βγαίνουν παράνομα τα γρι-γρι, με εργαλεία της τελευταίας τεχνολογίας που “σκανάρουν” το βυθό και εντοπίζουν τα ψάρια που θέλουν, συντελούν στην εξαφάνιση και του τελευταίου αποθέματος».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Τσιμπίδη, τα γρι-γρι αυτά διαθέτουν πανάκριβα ειδικά μηχανήματα εντοπισμού των ιχθυαποθεμάτων που δεν μπορούν να προμηθευτούν, λόγω του κόστους, ούτε καν μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Τα περιστατικά παράνομης αλιείας που καταγράφονται και καταγγέλλονται από το «Αρχιπέλαγος», επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νότιο άκρο του Αγίου Όρους, όπου βρίσκονται κυρίως οι μικρότερες και φτωχότερες μονές αλλά οι παράνομοι αλιείς τρομοκρατούν τους μοναχούς ώστε να μην τους καταγγείλουν, με την απειλή τη φωτιάς, «δηλαδή με το μεγαλύτερο τους φόβο» υπογραμμίζεται από το Ινστιτούτο.

Πάντως, αν και το «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει διάφορα περιστατικά παράνομης αλιείας στο Άγιο Όρος, τόσο προς το Λιμεναρχείο Δάφνης όσο και προς στο Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας στον Πειραιά, διαπιστώνει ότι το ελεγκτικό πλαίσιο για την αλιεία πάσχει καθώς, πέρα από κάποιο μικρό πρόστιμο που αποδίδεται, δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ώστε να μπει ένα τέλος στην καταλήστευση των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ