Άλλη μία θαλάσσια χελώνα περισυλλέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από ερευνητές του Αρχιπελάγους. Όταν εντοπίστηκε ήταν εγκλωβισμένη ανάμεσα σε χιλιάδες επιπλέοντα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων, ενώ ήταν ιδιαίτερα αδύναμη και είχε πολλές ημέρες ή εβδομάδες να τραφεί. Αφαιρέσαμε κομμάτια πλαστικού ακόμα και μέσα από το στόμα της.

Παρά τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωσή της η χελώνα αυτή πέθανε, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε χιλιάδες άλλα θαλάσσια ζώα που θα πεθάνουν στις θάλασσες μας χωρίς όμως να το μάθει κανένας!

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που κάθε χρόνο η κατάσταση στην Ελλάδα με την ανεπαρκή διαχείριση των απορριμμάτων είναι ολοένα και χειρότερη. Κατά τους χειμερινούς μήνες ο κύριος «διαχειριστής» των πλαστικών απορριμμάτων είναι η βροχή, ο αέρας, οι χείμαρροι και οι απορροές που οδηγούν τα σκουπίδια στις θάλασσες.

52

Εκτός από τις λίγες πραγματικά αξιέπαινες πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών για την ουσιαστική απομάκρυνση των πλαστικών ρύπων από τις ακτές -οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – με λύπη μας βλέπουμε για άλλη μία χρονιά επετειακούς καθαρισμούς παραλιών και πλαζ (λίγο πριν ξαπλώσουμε σε αυτές), κάτι που στην Ελλάδα ακόμα θεωρείται σημαντική περιβαλλοντική δράση…

Πρέπει για άλλη μία φορά να τονίσουμε ότι το πλαστικό που θα ελευθερωθεί στο περιβάλλον μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο υλικό. Πολλοί συνηθισμένοι τύποι πλαστικού – μπουκάλια, σακούλες κλπ – διασπώνται μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες (και δεν απαιτούνται χρόνια όπως κάποτε πιστεύαμε). Αυτό αποδεικνύεται και από τις εργαστηριακές έρευνες του Αρχιπελάγους, σύμφωνα με τις οποίες 100% των δειγμάτων ψαριών που αναλύθηκαν από τις ελληνικές θάλασσες, περιείχαν ποσότητες μικροπλαστικών ινών στο στομάχι τους.