Τις προηγούμενες ημέρες τέσσερα ακόμα σπάνια θαλάσσια ζώα εκβράστηκαν νεκρά στις ακτές της Σάμου: δύο μεσογειακές φώκιες, μία θαλάσσια χελώνα καρέτα και ένα «Βραχύρυχγο Κοινό Δελφίνι» – το οποίο σε αντίθεση με την ονομασία του δεν είναι πλέον κοινό αλλά το σπανιότερο είδος δελφινιού στη Μεσόγειο.

Τα ζώα αυτά έφτασαν στις νότιες ακτές του νησιού, βοηθούμενα από τους έντονους και παρατεταμένους νότιους ανέμους που επικρατούσαν την περασμένη εβδομάδα. Και τα τρία είδη περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN.

Στις τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, επιστήμονες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος έσπευσαν στα σημεία εκβρασμού, όπου έγιναν οι απαραίτητες νεκροψίες και συλλέχθηκαν δείγματα για τοξικολογική ανάλυση. Η επεξεργασία τους γίνεται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου και στη συνέχεια θα αποσταλούν για περαιτέρω αναλύσεις στα εργαστήρια Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση της μίας από τις μεσογειακές φώκιες, που βρέθηκε στη ΝΔ Σάμο, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου δυστυχώς δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Η μέχρι στιγμής ανάλυση δείχνει ότι ο θάνατος αυτών των σπάνιων ζώων οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο το ένα περιστατικό να οφείλεται σε ηθελημένη θανάτωση. Δυστυχώς οι θάλασσές μας γίνονται ολοένα και φτωχότερες. Ευχή όλων μας είναι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη υγιών θαλασσών, στις οποίες θα έχουν την τύχη και οι επόμενες γενιές να συνυπάρχουν με χαρισματικά θαλάσσια ζώα.