Σμήνη από τα πανέμορφα φοινικόπτερα (Phoenicopterus ruber), γνωστά και ως φλαμίνγκο, έφτασαν πριν από μερικές ημέρες στο ξεχωριστό υδροβιότοπo της Αλυκής – Ψιλής Άμμου στη ΝΑ Σάμο.

Τα ροζ φλαμίνγκο βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στον υδροβιότοπο μέχρι την Άνοιξη, οπότε και συνεχίσουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Ξεχωρίζουν για το ροζ χρώμα τους αλλά και την ψιλόλιγνη σιλουέτα τους, που φτάνει τα 1,30μ. Όταν ξεκουράζονται, στέκονται στο ένα πόδι, ενώ όταν πετούν μοιάζουν με ένα μεγάλο και εντυπωσιακό ροζ σύννεφο που μαγνητίζει όλα τα βλέμματα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες ο μοναδικός αυτός υδροβιότοπος, o οποίος είναι ένας από τους ελάχιστους στα ελληνικά νησιά, γεμίζει με νερό και φιλοξενεί εποχιακά τόσο τα φλαμίνγκο, όσο και περισσότερα από 120 άλλα είδη πουλιών.

Η ομάδα χερσαίας έρευνας του Αρχιπελάγους, αποτελούμενη από ορνιθολόγους, γεωλόγους, κ.α., παρακολουθεί καθημερινά, τα τελευταία χρόνια, με επιτόπια έρευνα τόσο τη μεταναστευτική συμπεριφορά των φλαμίνγκο, όσο και τα φυσικοχημικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά του σπάνιου αυτού οικοτόπου. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με αποτελεσματικές δράσεις στη σωστή διαχείριση και τη προστασία αυτού του ξεχωριστού υδροβιότοπου.