Το κοινό ενδιαφέρον για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία των κητωδών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες οδήγησε στη συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ είχε επισημάνει ήδη από το 2008 με επίσημες αναφορές προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τις επιπτώσεις των στρατιωτικών ασκήσεων στα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν μόνιμα ή διαπλέουν περιστασιακά τις ελληνικές θάλασσες. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες και χάρτες συμπεριλήφθηκαν σε εγκυκλίους και πάγιες διαταγές που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος από διάφορες μορφές ρυπάνσεως, καθώς και των θαλάσσιων θηλαστικών από τις εκπομπές SONAR, χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων.

Δίνοντας έμφαση στις περιόδους ασκήσεων του ΠΝ, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ υπογράμμιζε την αλληλεπίδραση των φυσικών ηχοεντοπιστικών λειτουργιών που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια θηλαστικά και των αντίστοιχων τεχνητών μέσων που χρησιμοποιούν τα πολεμικά σκάφη για τον εντοπισμό στρατιωτικών σκαφών σε μακρινές αποστάσεις. Δυστυχώς ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας και τελικά ο θάνατος δεκάδων φαλαινών αυτού του είδους στις αρχές Δεκέμβρη αποδεικνύει το μέγεθος της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν τα σόναρ των πολεμικών πλοίων σε αυτά τα σπάνια θηλαστικά (η πληροφορία για στρατιωτική δραστηριότητα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μεταξύ 27/11 – 2/12 στη νότια Αδριατική και το Ιόνιο προκαλεί βάσιμες υποψίες για τα αίτια των μαζικών εκβρασμών).

Στις περιπτώσεις διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, που αποτελεί το συντονιστικό κέντρο όλων των δραστηριοτήτων του. Επίσης έχει λάβει τη ρητή διαβεβαίωση από το Πολεμικό Ναυτικό ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αρμονική συνύπαρξη των μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με τα διαλαμβανόμενα κατά τη σχεδίαση και την εκτέλεση των ασκήσεων, τόσο των Νατοϊκών, όσο και των εθνικών ναυτικών δυνάμεων, στο ελληνικά χωρικά ύδατα.

Δείτε σχετικό αφιέρωμα της εκπομπής «Με αρετή & τόλμη» για τη συνεργασία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Με αφορμή την στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησε χθες στη Χίο από χερσαίες μονάδες του στρατού με πραγματικά πυρά προς τη θάλασσα, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας υπογραμμίζει ότι – με βάση την κατάσταση που βιώνει η χώρα – η προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας που αποτελεί και την πλουσιότερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όφειλε να αποτελεί αφορμή και αφετηρία ανάπτυξης. Αντί αυτού συνεχίζει να πλήττεται από μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και αντιλήψεις.

Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική…