Με επιτυχία και σε συνθήκες ασφαλείας συνεχίζεται η ένταξη του Τομ και του Μίσα, στο φυσικό περιβάλλον. Τα δύο πασίγνωστα ρινοδέλφινα που ελευθερώθηκαν πρόσφατα μετά από πολύχρονη παραμονή τους σε ενυδρείο στην Τουρκία, ταξιδεύουν στο Αιγαίο αναζητώντας πλέον την τροφή τους, χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια και με την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα θα ενταχθούν σε κάποια κοινωνική ομάδα.

Η πορεία των δύο δελφινιών παρατηρείται διακριτικά από ερευνητές του Αρχιπελάγους και μέλη της οργάνωσης Born Free Foundation. Μικροσκοπικοί ραδιοπομποί στέλνουν συνεχώς μέσω δορυφόρου, και με επίγειο σήμα το στίγμα των δύο ζώων. Μετά από τη διήμερη παραμονή σε κόλπο, στο Βαθύ της Σάμου , ο Τομ κινείται στα παράλια της Τουρκίας (Kusadasi). Την ίδια ώρα ο Μίσα εντοπίζεται βόρεια της Ρόδου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει ενταχθεί σε ομάδα ρινοδέλφινων!

Ιδιαίτερα για τα δελφινάρια, τα οποία εσχάτως προτάσσουν το επιχείρημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (!), οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα εντυπωσιακά κόλπα που κάνουν τα δελφίνια είναι αποτέλεσμα στυγνού εξαναγκασμού. Οι εκπαιδευτές στερούν την τροφή από τα δελφίνια, μέχρι εκείνα να εκτελέσουν νούμερα που θα ενθουσιάσουν το ανυποψίαστο κοινό. Επίσης δεν γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα των δελφινιών ακόμα κι όταν πονούν, δείχνουν χαμογελαστά, απλώς γιατί έτσι είναι η φυσιολογία τους.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κρατάει ξεκάθαρη στάση απέναντι στους κάθε μορφής και λογής χώρους φύλαξης άγριων ζώων (ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια κ.ο.κ). Αυτό το είδος βιομηχανίας της διασκέδασης πρέπει κάποια στιγμή να χρεοκοπήσει, και μαζί της όποιο κατάλοιπο βικτωριανής εποχής επιτάσσει τη λειτουργία της.

Η θέση των δελφινιών και κάθε μορφής άγριας ζωής είναι στη φύση και όχι μέσα σε κλουβιά και πισίνες.