Στις 23 Ιουλίου, εκπρόσωποι του Αρχιπελάγους, είχαν συνάντηση (ομάδας εργασίας) στην Πάτμο, με φορείς του νησιού. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, ήταν η δημιουργία μίας άτυπης ομάδας που αποτελείται από εκπρόσωπους διαφόρων φορέων της Πάτμου και της εφημερίδας Πατμιακά Χρονικά. Η ομάδα αυτή σε συνεργασία με το Αρχιπέλαγος, θα διοργανώσει μία σειρά από ενημερωτικές δραστηριότητες, που είναι αναγκαίες για την καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων της Πάτμου και των γύρω νησιών, όσον αφορά το υπο δημιουργία Εθνικό Πάρκο Νησιών & Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου.
Επίσης αποφασίστηκε η υλοποίηση μίας εκδήλωσης, που θα γίνει την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2005, στις 20:30 στην Σκάλα Πάτμου. Η εκδήλωση αυτή θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των μέτρων διαχείρισης που θα εφαρμοστούν στα πλαίσια του υπο δημιουργία πάρκου, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο το πάρκο θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή.

Ομιλητές στην εκδήλωση από πλευράς του Αρχιπελάγους, θα είναι η Αναστασία Μήλιου και ο Θοδωρής Τσιμπίδης, ενώ επίσης θα συμμετέχει και ο Dr. Giuseppe Notarbartolo di Sciara συντονιστής της Μεσογειακής Ομάδας, της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Προστατευόμενες Περιοχές.

Στις 24 Ιουλίου, εκπρόσωποι του Αρχιπελάγους και της εφημερίδας Πατμιακά Χρονικά, είχαν συνάντηση με τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πάτμου. Ο ηγούμενος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξη της Μονής Πάτμου, για τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Νησιών & Νησίδων Βορείου Δωδεκανήσου, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των νησίδων της περιοχής που θα προστατευθεί, ανήκουν στο Μοναστήρι.
Επίσης συζητήθηκε η πρόθεση της Μονής, να υποστηρίξει τη μεταφορά και επέκταση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας του Αρχιπελάγους στην Πάτμο, προσφέροντας τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όταν γίνει η μεταφορά αυτή, το Αρχιπελαγος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί συμπληρωματικά τους ερευνητικούς σταθμούς που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στους Αρκιούς και το Μαράθι.