Στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, του Δήμου Βαρκελώνης και της Ισπανικής οργάνωσης FAADA, την προηγούμενη εβδομάδα δεχθήκαμε επίσκεψη από ομάδα ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων του Δήμου. Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στις δύο κύριες βάσεις του Αρχιπελάγους, στη Σάμο και τους Λειψούς.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, η ομάδα μετέβη με το ερευνητικό σκάφος του Αρχιπελάγους στο νησί των Λειψών. Κατά τη διάρκεια παραμονής μας, ακολούθησε συνάντηση με το Δήμαρχο Λειψών όπου συζητήθηκαν προτάσεις που κινούνται γύρω απ’ την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί σειρά ετών, ο Δήμος Βαρκελώνης πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας καταφέρει να επιλύσει πολυάριθμα καίρια προβλήματα, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένες πρακτικές ανακύκλωσης, το μόνιμο τερματισμό λειτουργίας τσίρκων και την απαγόρευση των ταυρομαχιών.

Επιδίωξη αυτής της συνεργασίας αποτελεί η αξιοποίηση της εμπειρίας των αρχών της Βαρκελώνης προς όφελος των Ελληνικών δήμων, με πρώτο τον Δήμο των Λειψών, που αποτελεί πρότυπο στην Ελλάδα, σε θέματα πραγματικής πράσινης ανάπτυξης.
Σύντομα θα υπάρξει λεπτομερέστερη ενημέρωση επί του θέματος.