Παράλληλα με τον πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουμε όλοι όσοι απαρτίζουμε το Αρχιπέλαγος, προσπαθούμε με ιδίους πόρους και με τη βοήθεια συμπολιτών μας, να βρισκόμαστε κοντά στους πρόσφυγες, συνανθρώπους μας, που καταλήγουν στις ακτές του αν. Αιγαίου. Το θετικό είναι ότι έπειτα από την κινητοποίηση ομάδων πολιτών και τοπικών φορέων κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση έχει ελαφρώς βελτιωθεί.

Μετά και τον τραγικό θάνατο του μωρού στο Αγαθονήσι, μεταφέρθηκε τελικά στο νησί γιατρός και νοσηλευτής. Το Αρχιπέλαγος συνεχίζει να είναι κοντά στους πρόσφυγες, αλλά και στους φορείς του νησιού, αποστέλλοντας είδη πρώτης ανάγκης και χρήσιμα υλικά (όπως πανί σκίασης, ψύκτη νερού κλπ), που μπορούν βελτιώσουν έστω και λίγο την παραμονή των προσφύγων στο Αγαθονήσι.

Στη Σάμο, 3 πολύτιμοι εθελοντές του Αρχιπελάγους, μία νοσηλεύτρια παιδιατρικής και μία εκπαιδευόμενη γιατρός από τη Δανία, καθώς και ένας δημοσιογράφος από την Πολωνία που γνωρίζει αραβικά, παρευρίσκονται κάθε μέρα στο λιμάνι του Βαθέως, με τη στήριξη όλων όσων απαρτίζουν το Αρχιπέλαγος. Εκεί υπάρχει και η μεγαλύτερη συγκέντρωση των προσφύγων, αλλά και η μεγαλύτερη ανάγκη για βοήθεια καθώς οι πιο δύσκολες στιγμές είναι κατά την άφιξή τους. Οι νοσηλεύτριες βρίσκονται σε συνεργασία με τον γιατρό Μάνο Λογοθέτη ο οποίος εδώ και 2 μήνες και πλέον έχει αποσπαστεί στο Λιμεναρχείο Σάμου έχοντας μία ανεκτίμητη προσφορά στους πρόσφυγες που καταλήγουν στις ακτές του νησιού. Οι νοσηλεύτριες, ως γυναίκες είναι πιο εύκολο να γίνουν αποδεκτές από τις γυναίκες πρόσφυγες, που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια.

Παράλληλα με την καθημερινή μας προσφορά, με όποια μέσα έχουμε, για το Αρχιπέλαγος άμεση προτεραιότητα είναι η προετοιμασία και η οργάνωση έτσι ώστε είναι να μπορούμε να συνεισφέρουμε κατά το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για όλους τους φορείς των νησιών και τους πολίτες που συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση αυτού του ανθρώπινου δράματος. Οι συνθήκες σύντομα θα αλλάξουν και το πρόβλημα δεν θα είναι πλέον η ζέστη και η δίψα, αλλά η υποθερμία και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έτσι αυτές τις μέρες συγκεντρώνουμε, ταξινομούμε και διανέμουμε όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, υλικά που με μεγάλη γενναιοδωρία πολλοί από εσάς προσφέρετε, από κάθε γωνιά της Ελλάδας: ρούχα για παιδιά και για ενήλικες που θα είναι απαραίτητα κυρίως για τον χειμώνα, κουβέρτες, υπνόσακους, τρόφιμα, είδη για μωρά και παιδιά κ.α.
Ευχαριστούμε τη Hellenic Seaways για τη δωρεάν μεταφορά των υλικών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται στην Αθήνα.

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, ότι σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων, υπάρχει ανά την Ελλάδα μία τόσο μεγάλη κινητοποίηση από τόσους πολλούς, φορείς αλλά κυρίως ιδιώτες, που δεν έχουν χάσει την ανθρωπιά τους, και από το υστέρημά τους βοηθάνε όπου και όπως μπορούν τους συνανθρώπους τους που έχουν τεράστια ανάγκη.