Ομάδα επιστημόνων θαλάσσιας βιολογίας από τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου, CIESM, βρέθηκαν με πρωτοβουλία του Αρχιπελάγους την προηγούμενη εβδομάδα στη Σάμο, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας με θέμα: “Μοριακή προσαρμογή της θαλάσσιας μικροβιακής πανίδας, σε ακραίες περιβαλλοντικά συνθήκες – Μία ευκαιρία για τη Μεσόγειο”.
Η προγραμματισμένη συνάντηση στη Σάμο της επιστημονικής ελίτ της Μεσογείου στον τομέα της θαλάσσιας βιολογίας εντάσσεται στις συνέργειες που έχει αναπτύξει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με διεθνείς οργανισμούς και διακεκριμένα πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από: Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Μονακό, Αγγλία, Ρωσία, Τουρκία και Ισπανία. Στη βάση του μοναδικού φυσικού πλούτου του Αιγαίου, αυτές οι συνεργασίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην κατεύθυνση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του νησιού και μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική, ουσιαστική ανάπτυξη τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας σε όλο το Αιγαίο.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα που οργάνωσε τον Σεπτέμβριο για δεύτερη συνεχή χρονιά το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Σάμου. Στην έρευνα συμμετείχαν 50 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff.
Επίσης, στο άμεσο προσεχές διάστημα το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό φορέα των Ηνωμένων Εθνών RAC/SPA (Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές) θα οργανώσει στη Σάμο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω σε μεθόδους καταγραφής πληθυσμών της Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και τη συμμετοχή επιστημόνων θαλάσσιας βιολογίας από τη Μεσόγειο. Μέρα με τη μέρα λοιπόν, εδραιώνεται ένας υγιής, εναλλακτικός, ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα σε περιοχές (αν. Αιγαίο, Βορ. Δωδεκάνησα), όπου το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ επί χρόνια δραστηριοποιείται δυναμικά. Στοιχείο αναντικατάστατο και καθοριστικό για την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ήταν και θα παραμείνουν οι τοπικές κοινωνίες. Η συμμετοχή τους και η αναμφισβήτητη αναγνώριση πως αυτές οι δράσεις συνεισφέρουν όχι μόνο στους συμμετέχοντες και την επιστημονική κοινότητα, αλλά συνολικά στις κοινωνίες του Αιγαίου αποτελούν εγγύηση ανάπτυξης.