Ο νομικός κλοιός σφίγγει, για την ανάληψη των ευθυνών για το ναυάγιο του Sea Diamond, έστω και με έξι χρόνια καθυστέρηση. Συγκεκριμένα:

  • Την Τρίτη 19/3 στον Πειραιά, ξεκίνησε η εξ’ αναβολής ποινική δίκη των κατηγορουμένων για το ναυάγιο του Sea Diamond. Διαβάστε περισσότερα.
  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον επόμενο μήνα, επίσης στον Πειραιά, θα συζητηθεί η αγωγή του Δήμου Θήρας κατά της εταιρείας και του αλληλοασφαλιστικού οργανισμού P & I Club, όπως επίσης και η αγωγή ηθικής βλάβης. Διαβάστε περισσότερα.
  • Τον Ιανουάριο του 2013, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του YALE, Connecticut, Η.Π.Α., κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου από την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσημη θέση της αναμένεται σύντομα. Διαβάστε περισσότερα.
  • Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 15 Μαΐου, θα συζητηθεί – εξ’ αναβολής μετά από αίτημα του Δημοσίου – η προσφυγή των κατοίκων και των τοπικών και οικολογικών φορέων της Σαντορίνης κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Πετρελαιοειδή, λασπώδη κατάλοιπα υδρογονανθράκων, λιπαντικά, μηχανέλαια, χημικά, λύματα, επικίνδυνα κατάλοιπα και ιζήματα, τοξικά χρώματα, υλικά αμιάντου, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) που βρίσκονται σε μετασχηματιστές και μέσα πυρόσβεσης και ψύξης, βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνα στοιχεία (Διεθνής Σύμβαση για την Ανακύκλωση των Πλοίων), “καλούν” τους υπεύθυνους για την άμεση ανέλκυση του εγκαταλειμμένου αποβλήτου και τη μεταφορά του σε μονάδα ανακύκλωσης (διαλυτήριο) πλοίων!

Όλες οι κυβερνήσεις (Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά), από το 2007 που βυθίστηκε το Κ/Ζ SEA DIAMOND, μέχρι και σήμερα, μόνο υποσχέσεις έδωσαν για την ανέλκυση του ναυαγίου. Δείτε το σχετικό βίντεο.

Ο νομικός κλοιός σφίγγει γύρω από τα κόμματα των υποσχέσεων και την κυβέρνησή τους, η οποία είχε υποχρέωση προ πολλού να αναλάβει τις ευθύνες της. Τώρα, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους της Σαντορίνης, όχι με λόγια μα με τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων. Παράλληλα, οφείλει να εξασφαλίσει ότι θα πληρώσει ο ρυπαίνων – που επωφελήθηκε από τα πλούσια ασφάλιστρα – και όχι το ελληνικό δημόσιο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Καπετάνιο Νίκο Πλακά για τη συγκέντρωση χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με το θέμα.