Ξεκινάει αύριο 14 Ιουνίου με επίκεντρο τους Φούρνους Κορσεών το 1ο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Workshop με θέμα την εφαρμογή τεχνικών καταγραφής των υφάλων ασβεστολιθικών ροδοφυκών στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας.
Πολυεθνική ομάδα επιστημόνων από 7 χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Αγγλία, Λίβανος, Τουρκία, Κροατία), ειδικευμένων σε θαλάσσια ενδιαιτήματα προτεραιότητας, βρίσκονται ήδη στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων προσκεκλημένοι του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA) του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».
Η συνάντηση εργασίας επιστημόνων της Μεσογείου αποτελεί μέρος του πλάνου δράσης του RAC/SPA των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των κοραλλιγενών οικοτόπων της Μεσογείου. Το 1ο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Workshop θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου και θα επικεντρωθεί:
- Στην έρευνα πεδίου και εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων καταγραφής με τη χρήση GIS, υποβρύχιων καμερών υψηλής ευκρίνειας, σόναρ και με αυτόνομη κατάδυση (έως 60μ) στα βάθη που αναπτύσσονται οι ύφαλοι
- Στην τυποποίηση και υιοθέτηση κοινών μεθόδων καταγραφής με εφαρμογή στα περιφερειακά οικοσυστήματα της Μεσογείου.
- Στη διάχυση της επιστημονικής τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από διαλέξεις και συζητήσεις για την εξέλιξη των ερευνητικών μεθόδων καταγραφής των κοραλλιγενών υφάλων ροδοφυκών.
- Στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις αλιευτικές κοινωνίες και την αναβάθμιση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία των ενδιαιτημάτων, τον προσδιορισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων υποβάθμισης τους.
- Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ιδιαίτερα παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως οι ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφυκών (γνωστοί και ως “τραγάνες”) και όφειλε να έχει ήδη ολοκληρώσει σε μεγάλος μέρος τη χαρτογράφηση τους. Ωστόσο, διαχρονικά η χώρα μας αγνοεί παντελώς τη θεμελιώδη σημασία που έχουν αυτά τα σπάνια οικοσυστήματα για το μέλλον της αλιείας. Δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο για την προστασία αυτών των ενδιαιτημάτων, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται καθημερινά και με την ανοχή των αρχών από αλιευτικές πρακτικές που θεωρούνται νόμιμες, όπως η αλιεία με μηχανότρατες, σύροντας σε ευαίσθητα οικοσυστήματα τις λεγόμενες σιδερένιες πόρτες – οι οποίες φτάνουν σε βάρος τον 1 ένα τόνο έκαστη, προκαλώντας καταστροφή που χρειάζεται αιώνες για να ανακάμψει.Η επιστημονική συνάντηση του RAC/SPA των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 1ου περιφερειακού workshop για το μέλλον της Μεσογειακής Φώκιας στην Ελλάδα και ενισχύει σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλει για σειρά ετών το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ στην κατεύθυνση της προστασίας του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελλάδας, αλλά και για να εδραιωθεί σταδιακά ένας υγιής, εναλλακτικός, ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης για τα νησιά του Αιγαίου.
- Μετά το τέλος 1ου περιφερειακού workshop για την εφαρμογή μεθόδων καταγραφής των κοραλλιγενών υφάλων ροδοφυκών θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.Χρήσιμες ΠληροφορίεςΟι κοραλλιγενείς ύφαλοι ροδοφυκών, γνωστοί και ως «τραγάνα», αποτελούν σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της Μεσογείου! Είναι περιοχές εξαιρετικά υψηλής βιοποικιλότητας, μόλις δεύτεροι στη σειρά σε βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο μετά τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας. Η υποβάθμισή τους είναι πολύ ανησυχητική εξαιτίας του πολύ αργού ρυθμού ανάπτυξής τους (0.006 – 0.83 μμ/χρόνο). Σύμφωνα με μελέτες, η ηλικία των υφάλων κυμαίνεται από 520 σε 7760 χρόνια και επομένως, σε περίπτωση καταστροφής τους, χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να επανακάμψουν. Παρουσιάζουν συχνά ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς τα κοραλλιογενή φύκη καλύπτονται από γοργόνια, κοράλλια και μια μεγάλη ποικιλία σπόγγων και άλλων οργανισμών. Υπολογίζεται πως περίπου 1666 είδη, συμπεριλαμβανομένων 300 ειδών φυκών, 1200 ειδών ασπόνδυλων και πάνω από 100 είδη ψαριών διαβιούν στους υφάλους ασβεστολιθικών ροδοφυκών. Οι ύφαλοι αποτελούν αλιευτικά πεδία εξαιρετικής σημασίας, όπως και σημαντικό ενδιαίτημα για ορισμένα απειλούμενα είδη, μεταξύ αυτών και το κόκκινο κοράλλι, Corallium rubrum, είδος με υψηλή εμπορική αξία. Κάποια από τα σημαντικότερα απειλούμενα είδη που βρίσκουν καταφύγιο στους υφάλους ασβεστολιθικών ροδοφυκών είναι τα γοργόνια, ένα πολύ σπάνιο μαύρο κοράλλι (Gerardia savaglia), καθώς και ο Ροφός (Epinephelus marginatus).
Η επιστημονική συνάντηση εργασίας υλοποιείται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων Κορσεών και την ενεργή συμμετοχή του αλιευτικού συλλόγου του νησιού. Το θεωρητικό μέρος του workshop φιλοξενείται σε σύγχρονο χώρο συνεδριάσεων που εγκαινίασε πρόσφατα ο Δήμος Φούρνων.