Η συνεχιζόμενη καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας που λαμβάνει χώρο στις ελληνικές θάλασσες όπου δυστυχώς δεν εφαρμόζεται κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους, δεν προκαλεί μόνο σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία (καθώς μειώνεται η παραγωγικότητα των αλιευμάτων) και στον τουρισμό (καθώς προκαλούνται φαινόμενα διάβρωσης παραλιών), αλλά μας στερεί επίσης από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.
Ένας από τους κύριους τομείς έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, έχει επικεντρωθεί στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας του Αιγαίου και αποτελεί μία μεγάλη προσπάθεια που στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία τους. Σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) και με τα Τμήματα Βιολογίας των Πανεπιστημίων Essex και West of England, Bristol, αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας χαρτογραφούμε με λεπτομερείς χάρτες την ακριβή θέση, έκταση και κατάσταση αυτών των σημαντικών οικοσυστημάτων.
Παράλληλα, με τη χρήση ειδικών ψηφιακών καταγραφικών συστημάτων, γίνεται ποσοτικοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης του άνθρακα από τα λιβάδια Ποσειδωνίας στο Αιγαίο. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην κάλυψη των σημαντικών κενών γνώσης για αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα στις ελληνικές θάλασσες.
Καθώς εμείς στην Ελλάδα επί χρόνια ανεχόμαστε την καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία τους ως αναντικατάστατο φυσικό πόρο, ίσως να είναι καιρός να αναγνωρίσουμε τουλάχιστον το οικονομικό κόστος που θα προκαλέσει η καταστροφή τους σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

Αφήστε μια απάντηση