Με μία κάλπη στα χέρια, πράξη συμβολική για το μέλλον της παράκτιας αλιείας, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος μαζί με Έλληνες εκπροσώπους παράκτιων αλιευτικών φορέων από τη Λέρο και τους Λειψούς, έθεσαν τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές προ των ευθυνών τους, καθώς τους επισκέφθηκαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των δράσεων του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ocean2012 που εκπροσωπείται στην Ελλάδα και την Κύπρο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
«Μία τελευταία ευκαιρία έχουν οι Ευρωβουλευτές προκειμένου να αποδείξουν στους πολίτες της Ευρώπης και τους αλιείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις χρηματοδοτήσεις για σκάφη-καταστροφείς του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να προωθήσει πολιτικές και εφαρμογές των μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και τη βιωσιμότητα της αλιείας!» σημείωσε η διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπελάγους» κα. Αναστασία Μήλιου.
Η επίσκεψη του «Αρχιπελάγους» και των εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από το Αιγαίο στις Βρυξέλλες, το ουσιαστικό κέντρο λήψης των αποφάσεων, πραγματοποιήθηκε με στρατηγική σκέψη καθώς η ψηφοφορία για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας & Αλιείας βρίσκεται σε τελικό στάδιο διαβούλευσης. Οι πρόεδροι των Αλιευτικών Συλλόγων Λέρου και Λειψών μαζί με την κα. Μήλιου, η οποία είναι συντονίστρια του Δικτύου Ocean2012 για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενημέρωσαν τους Έλληνες και Κύπριους Ευρωβουλευτές σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτού του ψηφίσματος και πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή των παράκτιων αλιέων, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη βιωσιμότητα των θαλασσίων ειδών.
Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που εκπρόσωποι φορέων της παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τους Ευρωβουλευτές κατά τη διαμόρφωση αποφάσεων που μπορεί να υποθηκεύσουν ή να υποστηρίξουν το μέλλον. Οι παράκτιοι ψαράδες του Αιγαίου μετέφεραν στις Βρυξέλλες την αγωνία των συναδέλφων τους και ζήτησαν επενδύσεις στις βιώσιμες μορφές αλιείας και όχι στα αλιευτικά trust και τα μεγάλα συμφέροντα, που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται τη Μεσόγειο, συχνά με την ανοχή της Ε.Ε.
Θετικότατο ήταν το αποτέλεσμα της συμβολικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε, καθώς η κάλπη με το σύνθημα «more fish» γέμισε υποστηρικτικές ψήφους, ενώ εκείνη που ανέγραφε «more boats» έμεινε άδεια.
Στόχος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» είναι να μεταφέρει την εμπειρία του από την πραγματική κατάσταση της αλιείας και των θαλασσών στη βορειοανατολική Μεσόγειο, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, ενώ παράλληλα να βοηθά ώστε η φωνή των τοπικών κοινωνιών να ακούγεται.