Πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα στη Σάμο και το ανατολικό Αιγαίο από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και εξειδικευμένους ερευνητές & επιστήμονες του εξωτερικού – Επεκτείνεται η έρευνα και στους Φούρνους

Ξεκίνησε σήμερα με αφετηρία τη θαλάσσια ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα που οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Σάμου και του ανατολικού Αιγαίου.

Στην έρευνα συμμετέχουν 50 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff και από το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

Η βιολογική χαρτογράφηση των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ειδών πρόκειται να επεκταθεί φέτος και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων, όπου αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες ένα νέο πεδίο έρευνας στον τομέα της αλιευτικής διαχείρισης από τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Χρήσιμα συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν από την καταγραφή των ανθρωπογενών επιδράσεων στα οικοσυστήματα της περιοχής μέσω μελέτης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και από τη συγκριτική ανάλυση με τα αντίστοιχα δεδομένα των προηγούμενων ετών. Εκτός των άλλων, θα υλοποιηθούν εργαστηριακές αναλύσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών των νερών κολύμβησης της παράκτιας ζώνης με αντιπροσωπευτικά δείγματα που θα ληφθούν από παραλίες της Σάμου και των Φούρνων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στους τομείς της θαλάσσιας καταγραφής και της βιολογικής χαρτογράφησης (echo-sounder, σόναρ, κάμερες υψηλής ευκρίνειας για καταγραφές σε μεγάλα βάθη).

Στόχος του ινστιτούτου είναι η τμηματοποίηση της ωκεανογραφικής έρευνας και η οργάνωση της σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε να καλυφθεί σταδιακά ένα μεγαλύτερο πεδίο έρευνας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου. Σε αυτό θα συμβάλλει σημαντικά η επέκταση της συνεργασίας που έχει ήδη δρομολογήσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί σημαντικά η μοναδική βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών, ευελπιστώντας να αναδειχθεί ένας νέος μοχλός ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου.

Μετά το τέλος της ωκεανογραφικής έρευνας θα υπάρξει νέα ενημέρωση, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Αφήστε μια απάντηση