Καλό απόγευμα σε όλους από το ανατολικό Αιγαίο και τη θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, η οποία σήμερα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σάμο και τα Βόρεια Δωδεκάνησα. Η περιοχή αυτή, στην οποία διεξάγουμε έρευνα σχεδόν καθημερινά τα τελευταία 17 χρόνια, δεν σταματάει να μας κρατάει σε εγρήγορση.

Αυτό τον καιρό, το ανατολικό Αιγαίο διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους, καθώς τα νερά τις περιοχής διαπλέονται από κάθε λογής και κάθε εθνικότητας πολεμικό πλοίο. Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε εκβρασμούς θαλάσσιων θηλαστικών αλλά και γενικότερα μία παράξενη συμπεριφορά από αρκετά θαλάσσια είδη.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης, ήταν όταν την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν βολές με πραγματικά πυρά από τουρκικό πολεμικό σκάφος στα ελληνικά νερά, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Ως αποτέλεσμα, όχι μονό παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά παράλληλα προκαλείται και σημαντική καταστροφή στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι βολές αυτές έγιναν στην ίδια περιοχή όπου σύμφωνα με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οποιαδήποτε πρόκληση έκρηξης από πολίτη, τιμωρείται με φυλάκιση και με κατάσχεση σκάφους.

Υπό αυτές τις συγκυριακά δύσκολες συνθήκες, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατόν με στόχο την άμυνα της φύσης των θαλασσών μας. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια παίρνουμε κουράγιο, θεωρώντας ότι έχουμε τη συμπαράσταση όλων σας.