Μία πρωτοφανή απάτη έχουν στήσει αδίστακτοι λαθραλιείς και ιχθυέμποροι, οι οποίοι διαθέτουν στην αγορά καρχαρίες αντί για γαλέους, καθώς και άλλα απειλούμενα είδη, όπως γιγαντιαία σαλάχια, τα οποία διοχετεύουν σε ανυποψίαστους καταναλωτές, με ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, οι κορυφαίοι θηρευτές είναι ακατάλληλοι για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς το δέρμα τους περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις από τοξικά βαρέα μέταλλα.
Πέρα από την απάτη, όμως, επιστήμονες και φορείς κατήγγειλαν στη Realnews ότι στη χώρα μας συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα που απειλεί την ύπαρξη του καρχαρία στις ελληνικές θάλασσες. Οι επιτήδειοι αλιείς ψαρεύουν τους καρχαρίες με συρμάτινα παραγάδια, αντί πετονιάς, για να μη σπάει από τα δόντια τους και, αφού τους ψαρέψουν, ισχυρίζονται ότι η αλιεία ήταν τυχαία και ότι τα σπάνια είδη μπερδεύτηκαν στα αλιευτικά τους εργαλεία κατά τύχη.
Η «νοθεία» συντελείται στις ιχθυόσκαλες όπου καταλήγουν τα σπάνια καρχαριοειδή. Εκεί αφαιρούνται τα πτερύγια και το κεφάλι τους και τεμαχίζονται σε φιλέτα, ώστε να γίνουν αγνώριστα και να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί η σπανιότητα του αλιεύματος από τις λιμενικές Αρχές. Επειτα οι απειλούμενοι καρχαρίες «βαφτίζονται» γαλέοι και ως τέτοιοι καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, με κόστος που πολλές φορές ξεπερνά τα 12 ευρώ το κιλό.
«Δεν τρώγονται»
«Δεν πραγματοποιείται κανένας απολύτως έλεγχος από τα λιμεναρχεία, ούτε καν στις ιχθυόσκαλες, για το τι είδος αλιεύεται», καταγγέλλει η θαλάσσια βιολόγος Αναστασία Μήλιου από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», που εδώ και χρόνια αποτελεί μέλος του Shark Alliance (συμμαχία για τη σωτηρία του καρχαρία), μιας κορυφαίας συμφωνίας μεταξύ διεθνών οικολογικών οργανώσεων για τη προστασία των καρχαριοειδών.
Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να ρωτούν για την προέλευση των φιλέτων του δήθεν γαλέου που αγοράζουν από τους έμπορους στις συνοικιακές ψαραγορές, καθώς «στους πάγκους δεν πωλούνται μόνο γαλέοι, ούτε “σκυλόψαρα”, όπως λανθασμένα τα χαρακτηρίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) όταν συγκεντρώνει αλιευτικά δεδομένα απευθείας από τις ιχθυόσκαλες της χώρας. Αντίθετα, αποτελούν σπάνια είδη, που προστατεύονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες», εξηγεί η Μαρία Σαλωμίδη, θαλάσσια βιολόγος του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα τελευταία 60 χρόνια αλιεύτηκαν 334 μετρικοί τόνοι γαλέων, καθώς και 200 μετρικοί τόνοι σκυλόψαρων. Τα πιο προσφιλή είδη με τα οποία γίνεται η «σαλαμοποίηση» του γαλέου είναι: ο λευκός καρχαρίας, ο σαπουνάς, ο προσκυνητής, το πριονόψαρο καθώς και τα αλεπόσκυλα, όλα τους προστατευόμενα και εξαιρετικά απειλούμενα είδη.
Το θράσος ορισμένων εμπόρων δεν έχει όρια, αφού αρκετοί δεν διστάζουν να διαφημίζουν στους καταναλωτές ότι πωλούν λευκό καρχαρία, όπως άλλωστε διαπίστωσε πρόσφατα το «Αρχιπέλαγος» να πωλείται σε πάγκο ψαραγοράς μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. «Η καταγγελία έγινε μέσω facebook. Στον πάγκο υπήρχε ένα κεφάλι καρχαρία, ενώ η ταμπέλα διαφήμιζε ότι πωλούνται φιλέτα λευκού καρχαρία», εξηγεί η Α. Μήλιου. «Φυσικά, οι Αρχές δεν επενέβησαν ποτέ. Δεν έγινε κανένας έλεγχος ούτε στο αλιευτικό σκάφος, ούτε στην ιχθυόσκαλα, ούτε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αφήνοντας ένα απειλούμενο θαλάσσιο είδος να φτάσει στο πιάτο των καταναλωτών».
Οι καρχαρίες είναι απειλούμενα είδη που επιτελούν τον πιο σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Η ύπαρξή τους στα νερά είναι ισχυρός δείκτης υγείας, λένε οι ειδικοί, καθώς λειτουργούν, κατά κάποιο τρόπο, σαν τα απορριμματοφόρα της θάλασσας, απομακρύνοντας νεκρά κήτη, άρρωστα ψάρια και θηλαστικά, καθώς και άλλα κουφάρια που βρίσκονται είτε στον βυθό είτε στην επιφάνεια της θάλασσας.
Μάλιστα, προειδοποιούν ότι εάν εκλείψουν τα καρχαριοειδή κινδυνεύει να διαταραχτεί ολόκληρη η θαλάσσια ιχθυοπανίδα, υπογραμμίζοντας ότι το έδεσμα όχι μονό δεν είναι «γκουρμέ», αλλά άκρως επικίνδυνο για κατανάλωση.
«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι καρχαρίες του Αιγαίου δεν τρώγονται! Τα προστατευόμενα είδη που αναγράφονται στους καταλόγους των ψαροταβερνών πρέπει να καταγγέλλονται στις Αρχές», τονίζει Μαρία Σαλωμίδη, αναφέροντας ότι: «Ερευνες του ΕΛΚΕΘΕ μαζί με ιταλικά ινστιτούτα έδειξαν ότι όλοι οι κορυφαίοι θηρευτές της θάλασσας συσσωρεύουν τοξικά βαρέα μέταλλα στο σώμα τους, όπως υδράργυρο και αρσενικό, σε απαγορευτικές τιμές για την ανθρώπινη υγεία».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό εξηγείται λόγω της επιβάρυνσης που δέχεται η θάλασσα από τη ρύπανση που προκαλούν τα διερχόμενα πλοία, καθώς και τα βιομηχανικά απόβλητα που παρασύρθηκαν στο πέλαγος. Ο καρχαρίας ακολουθεί τα διερχόμενα πλοία και έτσι συσσωρεύει στο ευαίσθητο δέρμα του όλη τη ρύπανση και τα βαρέα μέταλλα, ενώ επισκέπτεται περιοχές στις οποίες μπορεί να βρει εύκολα την τροφή του, όπως θαλάσσιους όρμους όπου αδειάζουν τα οργανικά τους απόβλητα βιοτεχνίες, όπως σφαγεία, τυροκομεία κ.ά.
Καταγραφές του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην περιοχή της Λεβαντίνης (νότια Κρήτη), στο βόρειο Αιγαίο κοντά στο ακρωτήρι Αθω, στο Καστελόριζο και στη Ρόδο, αλλά και στα ύδατα του Ιονίου από Κύθηρα έως Κάβο Μαλλιά. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να συλλέξουν αναλυτικά δεδομένα, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους, γεγονός που ανησυχεί επιπλέον τους επιστήμονες.
Πηγή : http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=238081&catID=5