Ένα καινούργιο πρότυπο πανεπιστημιακό μάθημα «Ωκεανογραφίας & Εφαρμοσμένης Θαλάσσιας Προστασίας» ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. Είναι ένα υποχρεωτικό διδακτέο μάθημα για τους τελειόφοιτους Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex Βρετανίας, που θα διδάσκεται από φέτος και κάθε χρόνο στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στο Αιγαίο: στη Σάμο, τους Λειψούς και την Ικαρία.

Για το σχεδιασμό αυτού του νέου μαθήματος πεδίου, χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Essex. Επικεντρώνεται σε ποικίλους τομείς όπως η αλιευτική και η ωκεανογραφική έρευνα, η έρευνα στη θαλάσσια ρύπανση, η βιολογική χαρτογράφηση προστατευόμενων οικοτόπων και η καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών.

archipelagos_1

Μέσα από αυτή τη συνεργασία, μας έχει εντυπωσιάσει το καλό επίπεδο, αλλά και το πραγματικό ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των φοιτητών σχετικά με την ανάγκη προστασίας των θαλασσών μας. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο να συνεργαζόμαστε με επιστήμονες που έμπρακτα εμπνέουν τη νέα γενιά επιστημόνων.

Αυτό το νέο μάθημα προστίθεται στα πολυάριθμα μαθήματα εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής έρευνας που διδάσκονται στο Αρχιπέλαγος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν λάβει μέρος σε αυτή την καινοτόμο σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία από 22 χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Νέα Ζηνλανδία, Καναδάς, Αυστραλία και από όλη την Ευρώπη). Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά, είναι υποχρεωτικά, εξεταζόμενα και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών για τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Αυτές οι δράσεις εφαρμοσμένης εκπαίδευσης, πέραν του ότι στηρίζουν οικονομικά το Αρχιπέλαγος έτσι ώστε να έχει αυτάρκεια και αυτονομία στη δράση του, αποτελεί παράλληλα και ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας. Με την παρουσία των εκατοντάδων φοιτητών και επιστημόνων αποφέρονται έσοδα και στις κοινωνίες των νησιών και αυτό συμβάλλει στην ενεργοποίηση των νησιωτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής τους.

archipelagos_3