Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη Σεπτεμβρίου η πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Σάμου και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff και από το Αρχιπέλαγος.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς:

  • Χαρτογράφηση των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων με τη χρήση σόναρ και με υποβρύχιες ρομποτικές κάμερες μεταφοράς εικόνας και δεδομένων υψηλής ευκρίνειας. Πέρα από την λεπτομερή απεικόνιση της υφιστάμενης οικολογικής κατάστασης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, καταγράφηκαν υποβαθμισμένες εκτάσεις, ως αποτέλεσμα παράνομης και καταστροφικής αλιευτικής δραστηριότητας.
  • Καταγραφή και φωτοταυτοποίηση των πληθυσμών κοινού δελφινιού με τη χρήση ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός Κοινών δελφινιών αποτελεί μία από τις τελευταίες ομάδες του είδους στην ανατολική Μεσόγειο, και βρίσκεται κάτω από συνεχή παρακολούθηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου από την ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους.
  • Έλεγχος ποιότητας του θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους, στην ευρύτερη περιοχή έρευνας, ως προς την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά και χλωροφύλλη.
  • Διαχείριση παράκτιων οικοτόπων με έμφαση στην ανάπτυξη διαχειριστικών μέτρων και του περιορισμού ανθρωπογενών επιβαρύνσεων στα οικοσυστήματα προτεραιότητας του νησιού.
  • Συλλογή δεδομένων από τους μόνιμους σταθμούς παρατήρησης και καταγραφής της βιοποικιλότητας παράκτιων οικοσυστημάτων.

Η πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα αποτέλεσε για πέμπτη συνεχή χρονιά ένα καταπληκτικό πεδίο εκπαίδευσης για τους ερευνητές και φοιτητές που συμμετείχαν, προσφέροντας πλούσια στοιχεία και πληροφορίες που ενσωματώνονται στην πολυετή έρευνα που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Στόχος του ινστιτούτου είναι η τμηματοποίηση της ωκεανογραφικής έρευνας και η οργάνωση της σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε να καλυφθεί σταδιακά ένα μεγαλύτερο πεδίο έρευνας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου. Η επέκταση της συνεργασίας που έχει ήδη δρομολογήσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναμένεται να επεκτείνει το ερευνητικό πεδίο.

Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία αποκτά η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που προβλέπει τη συν-διοργάνωση με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» για την αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί σημαντικά η μοναδική βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών, ευελπιστώντας να αναδειχθεί ένας νέος μοχλός ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου.