Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα τέλη Σεπτεμβρίου η πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιας Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας στο θαλάσσιο πεδίο της νότιας Σάμου και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 ερευνητές & φοιτητές θαλάσσιας γεωγραφίας και βιολογίας και εξειδικευμένοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Cardiff και από το Αρχιπέλαγος.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς:

Η πολυεπίπεδη ωκεανογραφική έρευνα αποτέλεσε για πέμπτη συνεχή χρονιά ένα καταπληκτικό πεδίο εκπαίδευσης για τους ερευνητές και φοιτητές που συμμετείχαν, προσφέροντας πλούσια στοιχεία και πληροφορίες που ενσωματώνονται στην πολυετή έρευνα που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Στόχος του ινστιτούτου είναι η τμηματοποίηση της ωκεανογραφικής έρευνας και η οργάνωση της σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε να καλυφθεί σταδιακά ένα μεγαλύτερο πεδίο έρευνας στα θαλάσσια οικοσυστήματα του Αιγαίου. Η επέκταση της συνεργασίας που έχει ήδη δρομολογήσει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναμένεται να επεκτείνει το ερευνητικό πεδίο.

Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία αποκτά η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που προβλέπει τη συν-διοργάνωση με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» για την αξιοποίηση των εφαρμογών της πληροφορικής στην έρευνα για την προστασία του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.

Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί σημαντικά η μοναδική βιοποικιλότητα των ελληνικών νησιών, ευελπιστώντας να αναδειχθεί ένας νέος μοχλός ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου.

Αφήστε μια απάντηση